pixabay.com
StoryEditor

5 tipov pre introvertov, ako dosiahnuť úspech v kariére

02.08.2016, 06:00
Životný štýl
Introverti sú často ignorovaní, prehliadaní a nepovažujú sa za tímových hráčov. Napriek tomu nič nie je stratené. Aj oni sa môžu ocitnúť v žiare reflektorov a uspieť v pracovnom živote.

Tipy ako podporiť kariérny úspech:

1. Úsmev, úsmev, úsmev

Existuje nespočetné množstvo výskumov, štúdií a kníh, ktoré potvrdzujú jediné. Úsmev má veľkú silu. Tento jednoduchý akt prináša pozitívne účinky, dokáže pohladiť dušu i telo. V pracovnom prostredí je úsmev jedným z hlavných prejavov extrovertnosti, ako píše huffingtonpost.com. Vďaka kútikom na ústach smerujúcim nahor sa z introvertov stávajú prístupnejší, sociálnejší a optimickejší ľudia. Kto by nechcel ťažiť z lepšej nálady? Je to úplne jednoduché, chce to len prax.

2. Dôležitý postoj

Nie je žiadnym tajomstvom, že rovné držanie tela a očný kontakt so vztýčenou hlavou sú známkami dôvery. Je to tiež spôsob, ako spraviť dojem a zároveň ide o vec, ktorej sa introverti obvykle snažia vyhnúť. Podľa výskumu neverbálna komunikácia v podobe držania tela a gest je najviac vidieť a mnohí si ju všimnú. Veľa o nás prezradí a je oveľa dôležitejšia, ako si ostatní myslia. Súvisí so sebaúctou a sebavedomím. Aj keď sa človek nepotrebuje stále predvádzať, získa tým uznanie od ostatných a taktiež naznačuje v pracovnom prostredí, že je dobrý v tom, čo robí. Ak budete chodiť zhrbení a pozerať sa do zeme, neistota z vás bude priam sršať. A to už nie je reč so zdravotnými problémami s chrbtom, ktoré spôsobuje nesprávne držanie tela.

3. Umenie hovoreného slova

Podľa odborníkov, aby sme u niekoho vzbudili dlhotrvajúci dojem, mali by sme sa vyhnúť príliš rýchlej formulácii slov a venovať osobitnú pozornosť svojmu hlasu. Pre väčšinu introvertov je rozprávanie na verejnosti desivou situáciou. Umenie vedieť sa vyjadriť je neoceniteľnou zručnosťou. Slová tvoria veľmi malú, ale napriek tomu významnú časť našej komunikácie so svetom. Schopnosť zvoliť správne frázy a komunikovať s ostatnými je dôležité. Dajte si šancu a prehovorte pred publikom. Prijmite to ako výzvu. Ak to prekonáte, úspech máte zaručený.

4. Staňte sa sociálnym introvertom

Len preto, že ste introverti, ešte neznamená, že by ste nemali prehovoriť s ostatnými kolegami. Aj keď sa môžete stretnúť s nepochopením alebo na vás kolega nemusí mať čas, neexistuje lepší spôsob, ako využiť svoje postavenie vo firme a zapojiť sa do porady s ostatnými. Prinajmenšom si ostatní všimnú, že existujete a môžete získať aj pár priateľov.

5. Zahrajte si hru

To znamená jediné: naučte sa byť flexibilní. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať neprirodzené, vedieť sa prispôsobiť v určitej sociálnej situácii vám môže priniesť veľké výhody. Nemusíte zmeniť seba a svoje princípy. Ukážte len rôzne časti svojej osobnosti rôznym ľuďom, aby ste mohli s nimi lepšie komunikovať. Jednoducho povedané, hovorte s ostatnými o veciach, o ktorých viete, že majú o ne záujem.

Byť introvertom vo svete, v ktorom vládnu extroverti nie je jednoduché. Snaha o úspešnú kariéru v pracovnom prostredí je ešte náročnejšie. Malou útechou je fakt, že svet je statický a verejné mienky sa menia. Využite to a vykuknite občas zo svojej ulity. Koniec koncov výskum tvrdí, že introverti podávajú lepší výkon a sú spoľahlivejší a kreatívnejší ako extroverti. Ak budete priebojnejší a ukážete ostatným, čo vo vás je, budete na najlepšej ceste za úspechom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:14