pixabay.com
StoryEditor

Móda očami muža. Je to len maska, v pohodlí domova odhadzujeme štýl i vkus

03.12.2017, 09:05
Životný štýl
Mám dnes pre vás jedno priznanie. Občas chodím venčiť psa v nasledujúcom úbore: vo flanelových kockovaných nohaviciach (niekto v nich spí, ja sa v nich váľam pri televízii), zelených gumových "kroksoch" a vyťahanom svetri s náznakom severských vzorov, ktorý má dieru na ramene. Skrátka haute couture.

A nedávno som takto vystrojený stretol tú najelegantnejšiu susedku z „baráku“, ktorá okrem toho, že vládne famóznym vkusom, popiera zákony času a nikto by jej blížiacich sa sedem krížikov nehádal. A ja som úplne "nenápadne" vo výťahovej konverzácii spomenul, že takto bežne medzi ľudí nechodím (a hlavou mi bežalo, že skoro každý večer so psom). Pokračuje Adam Junek na lidovky.cz

Ona tú malú lož prijala, pretože za normálnych okolností ma stretáva v maske mladého (to začína zaostávať) džentlmena. A maska je presne to slovo, ktoré sa k divadelnému predstaveniu menom móda hodí veľmi dobre. Všetci sa po opustení úkrytu svojich bytov stávame hercami odetými v kostýmoch, ktorými si prisudzujeme status, vkus, príslušnosť ku skupine alebo sa z nejakej naopak vyraďujeme. A práve preto základná poučka znie, že móda je hra a nie je potrebné ju brať príliš vážne.

Aj tí najdokonalejšie oblečení ľudia totiž majú svoje tajomstvá. Tajomstvo zatvorených dverí. Alebo keď sa za nimi zaklapne brána ich domova, tie dokonalé ženy odkopávajú nekonečne vysoké podpätky, aby uľavili svojim lýtkam. Fešáci v dokonale padnúcich oblekoch zo seba strhávajú dole na telo uliate košele a siahajú po džúsom, kečupom a bohvie čím poznamenaných tričkách sem tam s malou dierkou a napr. teplákoch, ktoré pamätajú rozhodne lepšie časy.

Štýl a vkus odhodený

V bezpečí domova odhadzujeme (samozrejme sa iste nájdu ľudia, ktorí aj doma vyzerajú ako zo žurnálu, ale sú to výnimky) štýl a vkus. Chceme si oddýchnuť od masky, ktorú ukazujeme svetu. Schovať sa do deky a len "vegetovať" a vyzerať pri tom pokojne ako zúfalá Bridget Jonesová v pyžamku s tučniakmi.

Že to je ľudské a nemáme trpieť pocitmi hanby (ako ja v tom výťahu) dokazujú vo väčšej miere svojim fanúšikom rôzne celebrity. Tie svoje profily na sociálnych sieťach zásobujú fotkami bez make-upu alebo pokrčených tvárí hneď po prebudení.

Odvaha nepredstierať a nemaskovať sa čas od času prejaví aj v tom divadelnom svete módy. A tak už niekoľko sezón sú in tepláky do mesta. Dizajnéri ich kombinujú občas aj s kúskami klasického odievania - alebo čo je lepšie k teplákom než sako? Hoci to dnes niektorí prezentujú ako víťazstvo pohodlnosti a trend, ktorý zbúra príliš konzervatívne poňatie odievania, bude to skôr len dočasná bublina.

Tento "športový" štýl bol v kurze aj v 80. rokoch – spomeňte si, ako ženy rady pobehovali s čelenkami v čase, keď Helenka Vondráčková "cvičila s činkami". Kúpiť si dnes pekné tepláky ale nemusí byť zlá investícia - za pár rokov sa budú za zatvorenými dverami hodiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:57