pixabay.com
StoryEditor

Ako si vybrať plavky, keď máte veľké prsia?

17.07.2016, 06:00
Životný štýl
Nakupovanie plaviek desí väčšinu ľudí, ale ak ste žena s bujným poprsím, možno vás desí dvojnásobne. Zohnať bikiny alebo aj jednodielne plavky, ktoré všetko udržia na mieste, nebudú vás ťahať za krkom a ešte budú štýlové, môže vyzerať ako nadľudská úloha, ale ide to. Orientujte sa podľa štyroch základných bodov.

1. Nie ste len S, M alebo L

Veľa firiem bohužiaľ v prípade plaviek nedbá na pomer obvodu a košíčkov; plavky nečíslujú ako spodná bielizeň, ale ako tričko. "Veľkosť košíčkov L má obvod, ktorý podľa nich zodpovedá priemernému obvodu pri veľkosti L. U XL sa zase všetko zväčší," opísala serveru Refinery29 Sara Mitznerová, štylistka značky swimsuitsforall. Lenže čo ak máte obvod 75 a košíčky XXL?

Riešenie

V ideálnom prípade siahnite po značke, ktorá plavky čísluje rovnako ako spodná bielizeň, teda s pomocou dvoch čísel (často sú to tie britské), ako píše idnes.cz. Rovnako ako pri výbere podprsenky tu platí, že máte dosť možno menší obvod a väčší objem košíčkov, než si myslíte, preto sa nebojte vyskúšať viac variantov. Ak obchod túto možnosť ponúka, nechajte sa zmerať od bra-fitterky.

Ak nakupujete v konfekcii, kde majú veľkosti označené len jedným písmenom alebo číslom, hľadajte plavky s "vychytávkami". "Vždy hľadám bikiny, ktoré majú zaväzovanie za krkom a ideálne aj vzadu," hovorí dvadsaťpäťročná Anežka, ktorá má pod prsiami obvod 69 centimetrov, avšak nosí košíčky veľkosti F. "Jedinou šancou pre mňa je všetko si na tele doupraviť. Navyše zvyčajne potrebujem menší spodný diel, takže hľadám len značky, ktoré predávajú každý diel zvlášť."

2. Dostatočná podpora je samozrejmosť

Ak ju potrebujete u podprsenky, potrebujete ju aj u plaviek. Bohužiaľ pri obhliadke bežného obchodu nájdete na vešiakoch hlavne bikiny trojuholníkového tvaru alebo typu "bandeau". "Je to frustrujúce," sťažuje sa Daniela (38), ktorá sa chváli košíčkami veľkosti DD a pod prsiami si nameria 92 centimetrov. "Pre malé prsia existuje oveľa viac farebných i strihových variantov."

Riešenie

Daniela má v niečom pravdu - kto má väčšie poprsie, niektoré typy plaviek si proste nezaobstará. Ponuka sa ale zlepšuje, aj v obyčajnej konfekcii už zoženiete rôzne farebné či vzorované plavky s kosticami, ktoré zaisťujú toľko potrebnú podporu. Šik variantom sú retro bikiny typu "bustier", ktoré prsia udržia na mieste, a vôbec všetky typy plaviek, ktoré majú širší pruh látky pod prsiami. Ak si nie a nie vybrať, skúste špecializovaný butik alebo e-shop so spodnou bielizňou.

3. Skontrolujte zadnú časť plaviek

Spredu vyzerá všetko skvele, ale zadná časť sa posúva nahor alebo vás naopak škrtí? Potom budete zrejme potrebovať väčšie, nie menšie košíčky. Berte do úvahy aj to, že príliš úzky zadný pruh horného dielu vám moc veľkú podporu neposkytne. A nezachránia to ani kostice v prednej časti.

Riešenie

Ďaleko lepšiu podporu zaistí široký, zdvojený alebo pokojne aj strojený pruh v zadnej časti, skvelé sú vzadu prekrížené ramienka. Úplne najlepším variantom je kombinácia oboch. "Osvedčili sa mi plavky, ktoré majú vzadu trochu zložitejšiu konštrukciu alebo pripomínajú korzet. Proste čím viac látky je na chrbte, tým lepšie to celé drží," zhŕňa Daniela.

4. Vyberajte tiež podľa ramienok

Zodpovedajúcu veľkosť, kostice a nastaviteľný zadný pruh tvoria tri diely skladačky. Tým štvrtým sú ramienka. Ak sú príliš úzke, budú sa zarezávať, ak sa nedajú povoliť alebo utiahnuť, neposkytnú vám dostatok podpory. "Mne osobne nevyhovuje ani zaväzovanie za krk, po chvíli ma začne tlačiť," podotýka Anežka. "Nájsť perfektné ramienka je pre mňa základ úspechu."

Riešenie

Na podprsenku, ktorá má veľké košíčky, ale nemá široké ramienka, rovno zabudnite. Platí to pri nákupe spodnej bielizne aj plaviek. "Ak máte košíčky veľkosti D alebo väčšie, je kľúčové, aby sa dali upraviť. Môžete ich nastaviť podľa tvaru a veľkosti pŕs aj podľa toho, ako veľmi ich chcete nadvihnúť. To sa vám bude hodiť zvlášť u jednodielnych variantov," dodáva Sara Mitznerová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:03