pixabay.com
StoryEditor

Vychovajte si malého plavca. Ako na to?

15.07.2016, 14:45
Životný štýl
Ešte než dieťa začne trénovať jednotlivé plavecké spôsoby, musí ovládnuť niekoľko základných predplaveckých zručností. V ďalšom diely seriálu vás zoznámime s tým, aké to sú a ako ich najlepšie trénovať so svojou ratolesťou.

V prvom diely nášho seriálu sme sa naučili, ako do vody dýchať a ako sa vznášať na jej hladine. Teraz deti naučíme ďalšie tri predplavecké zručnosti: ako sa vo vode i pod hladinou orientovať, ako do nej správne skákať a ako vôbec zažiť "pocit vody". Sprievodkyňou nám opäť bude Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, ktorý sa metodike a výučbe plávania najmenších venuje už od roku 1988,ako píše idnes.cz. V Českej republike má dlhodobé skúsenosti s prevádzkou bazénov pre najmenšie deti a v priebehu rokov ku kojeneckému plávaniu pridala aj plaveckú školu.

1. Orientácia vo vode i pod vodou

Ak sa má z dieťaťa stať naozajstný plavec, musí sa cítiť vo vode ako rybička. Základom úspechu je odstránenie všetkých štipcov na nos a vodných okuliarov. Dieťa si musí zvyknúť na to, že mu voda môže natiecť do nosa, uší a očí a ako sa s tým vyrovnať bez paniky a hystérie. Nacvičte preto s deťmi lovenie rôznych hračiek pod vodou, ale aj orientáciu pri páde do vody či po kotúle.

"Nedávajte hračky hneď na dno - stačí, keď rodič hračku vo svojej ruke iba ponorí pod vodu a dieťa ju hľadá - napred iba s ponorením úst, postupne sa ponorením celej tváre," odporúča Štěpánka Štrougalová rodičom. Hračku potom môžete dávať nižšie a nižšie, až leží na samotnom dne bazéna. Je potom už len na vás, či sa bude potápať za nejakou špeciálnou hračkou, autíčkom alebo napríklad obyčajným hokejovým pukom.

Orientácia pod vodou sa dá veľmi dobre trénovať aj pri dojazde zo šmýkačky alebo po páde či skoku do vody.

2. Pády a skoky do vody

Aj pri tejto plaveckej zručnosti začínajte pozvoľna. Vezmite dieťa na ruky a len z malej vzdialenosti ho podajte niekomu vo vode - postupne vzdialenosť zväčšujte, až dôjde naozaj k "letovej" fáze. Pri pádoch začínajte zo sedu a pokračujte z drepu, zo stoja, z doštičiek alebo napríklad z bloku.

"Rodič poskytuje pomoc najprv za obe ruky, potom za jednu, a až sa dieťa osamostatní, rodič už len kontroluje a teší sa z úspechu," radí Štrougalová.

Deti vymyslia veľa skokov samy. Nezabúdajte zapojiť aj pády zozadu, na bok, skrčmo, a patria sem aj skok po hlave. "Deťom už od útleho veku vštepujte, že pred skokom si musia skontrolovať, že priestor doskoku je voľný, bezpečný. Pri skoku popredu je nutné mať palce na nohách cez okraj bazéna - tým sa zabráni pošmyknutiu," pripomína Štěpánka Štrougalová.

Množstvo zábavy si užijete aj s veľkými pontónmi, kedy deti môžu do vody váľať sudy, robiť kotrmelce alebo len tak zbiehať. Skoky môžete spestriť aj skákaním do rodičovského náručia, preskakovaním obruče, skokom do nafukovacieho kruhu alebo preskakovaním hračiek.

3. Dôležitý "pocit vody"

Pre dieťa je dôležité zvyknúť si aj na fyzikálne vlastnosti vody, avšak bez poučiek a vzorčekov, len vlastným telom a hrou. Cieľom je naučiť dieťa, v akej fáze voda sťažuje pohyb, ktoré pohyby pomáhajú udržať sa na hladine a ktoré plochy sú záberové.

"Skúste dieťa si posadiť do nafukovacieho kruhu ako na lodičku a nechať ho" dopádlovať" k určitému cieľu - spoznáva, že keď dlane vytvoria akúsi mištičku, je záberová plocha väčšia, keď roztiahne prstíky, voda prekĺže a moc rýchlo sa neposúva," navrhuje Štěpánka Štrougalová a pridáva ďalšie nápady na spoločné hranie s vodou.

Môžete napríklad liať vodu z kanvičky a nechajte ju dieťa chytať. Posaďte sa s dieťaťom na kraj bazéna a kopte nohami vo vode. Na plytkej vode môže dieťa chodiť ako bocian, plaziť sa ako rak, vyskúšať si cval stranou, ale aj vyskakovať ako žabka. Pocit vody získa dieťa aj striekaním vody na cieľ, hraním sa s kanvičkou alebo vodným mlynčekom, plácaním do vody, jej hladením alebo bubnovaním.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:52