SITA
StoryEditor

Tieto šaty podľa módneho návrhára môžu stáť tisíce eur

13.07.2016, 14:45
Životný štýl
Aj šaty môžu stáť v prepočte tisíce eur a pritom mať veľký odbyt. Príkladom je haute couture, teda vysoké krajčírstvo, kde je každému kúsku odevu venovaná odborná starostlivosť. Práve precíznemu remeslu vzdal hold svetoznámy návrhár Karl Lagerfeld.

Ten pri príležitosti uplynulého fashion weeku v Paríži, ktorý bol zameraný len a len na vysoké krajčírstvo, nechal návštevníkov prehliadky nakuknúť to zákulisia tradičného odevného domu Chanel. Už tradičný priestor Grand Palais v centre mesta, kde Lagerfled usporadúva prehliadky už mnoho rokov, nechal tentoraz premeniť na dielne odevného domu, ako píšu lidovky.cz.

Kým modelky prevádzali aktuálnu kolekciu, okolo pomyselného móla sa pohybovali a pracovali krajčírky.

"Keby tu neboli tieto ženy," poukázal Lagerfeld na krajčírky sediace pri šijacích strojov Singer, "vysoké krajčírstvo by nemohlo existovať," dodal. "Všetko je o know-how, bez neho je to trochu riskantné. Takže prečo je vysoké krajčírstvo také drahé? Musíte vidieť, ako je to spracované. Všetko je naozaj remeselne spracované, nič nie je masprodukcia. Nemám nič proti rýchlej móde, ale toto je úplne niečo iné," vyhlásil počas prehliadky Lagerfeld s tým, že takto je spracovaný naozajstný luxus. Teda presne tak ako vyzeralo remeslo pred sto rokmi.

Šaty v cene nového auta nepreviedol iba Chanel, parížske móla zažili prehliadky mnohých ďalších značiek ako napríklad Elie Saab, Dior, Vêtements, Giorgio Armani a ďalšie. Avšak je pravdou, že zatiaľ čo ready-to-wear kolekcie sa predstavujú v Londýne, Miláne a New Yorku, práve kvôli svojej nákladnosti je vysoké krajčírstvo doménou francúzskej metropoly a len niekoľkých vybraných značiek.

Napríklad v závere prehliadky značky Valentino prišlo vyhlásenie, že hlavná návrhárka talianskeho odevného domu Maria Grazia Chiuriho odchádza a prevezme úlohu kreatívnej riaditeľky značky Dior. Na čele ikonickej značky v jej sedemdesiatročnej histórii bude žena vôbec prvýkrát. Naposledy pre Dior pracoval Raf Simons, ktorý vlani na jeseň prekvapivo skončil a aktuálne sa venuje svojim vlastným kolekciám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:11