flickr.com/mejiaperalta
StoryEditor

Hlboký dekolt zvyšuje šancu, že dostanete prácu, ukázal výskum

30.06.2016, 14:45
Životný štýl
Sexizmus na pracovisku stále existuje - aj keď veľa spoločností robí všetko preto, aby ho odstránili. Hlboký dekolt môže žene ešte stále zaistiť miesto. Naznačil to francúzsky výskum, pri ktorom dve rôzne oblečené dámy predstierali záujem o prácu v skutočných firmách.

Tím vedcov zo Sorbonny vytvoril fiktívne životopisy pre dve ženy: obe mali takmer identické vedomosti a pracovné skúsenosti, ale na fotografiách, ktoré priložili, bola každá inak oblečená. Jedna mala šaty s módnym, ale trochu provokatívnym hlbokým dekoltom, druhá klasický okrúhly výstrih až pri krku, ako píše idnes.cz.

Výskumníci prostredníctvom každej z nich zareagovali na dvesto inzerátov - polovica sa týkala práce účtovníčky, druhá polovica ponúkala miesto na obchodnom oddelení. Adeptka s väčším výstrihom bola ďaleko úspešnejšia. Od firiem, ktoré hľadali účtovníkov, dostala o 68 pozvaní na pohovor viac než jej "rivalka", tí, čo sa obzerali po obchodnej zástupkyni, jej ponúkli o 62 viac pozvaní.

"Výsledky boli smutné, ale nijako zvlášť prekvapivé," vyhlásil podľa britského Telegraphu vedúci výskumu Sevag Kertechian. "Ukazujú predovšetkým, že je potrebné tému preskúmať hlbšie." Poukázal tiež na to, že nebol veľký rozdiel medzi výberom pre jednotlivé pozície, hoci od obchodnej zástupkyne sa očakáva osobný kontakt s klientmi, zatiaľ čo účtovník bude skôr sedieť v kancelárii.

Kertechian svoj experiment odprezentoval v Londýne v rámci konferencie nazvanej Apperance Matters (Na vzhľade záleží). Tá sa zameriava na vnímanie ľudského tela, súčasné ideály krásy, poruchy príjmu potravy, plastickú chirurgiu aj na sexizmus, ktorý je obzvlášť s pohľadom na ženské telo stále silne prepojený.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:25