pixabay.com
StoryEditor

Namiesto radosti depresia? Tretina žien trpí duševnou chorobou počas tehotenstva

29.06.2016, 06:00
Životný štýl
Pre mnohé ženy je to akési „tabu“ – priznať si, že práve v tomto radostnom období by mohli trpieť depresiou. Ide však o vážny problém, ktorý treba riešiť.

Väčšina žien počas tehotenstva očakáva blížiacu sa radosť z materstva. Veď čo môže byť krajšie ako starostlivosť o to najmilšie a najkrajšie stvorenie – svoje dieťatko? Štúdia však zistila, že častokrát je radosť nahradená depresiou, ako píše chicagotribune.com. Obdobie tehotenstva, pôrodu a šestonedelia býva aj časom náročných psychických zmien. Niektoré si síce uvedomujú, že zmeny nálad a psychické problémy sa bežne vyskytujú v tomto období, no máloktoré vedia o ich vážnosti.

Povedomie o popôrodnej depresii sa za posledné roky zvýšilo, hovorí sa o nej už dávnejšie a bola záujmom mnohých výskumníkov. Lekári však teraz odhalili príznaky depresie u nových mamičiek už v období tehotenstva. Nová štúdia z Northwestern University je jednou z prvých, ktorá hodnotí depresiu spojenú s materstvom v troch dôležitých obdobiach v živote ženy: počas tehotenstva, pred ním a v popôrodnom období.

Pocity žien v rôznych okamihoch života by sa nemali podceňovať, ako tvrdí autor Sheehan Fisher, vedúci psychiatrie a behaviorálnych vied na Feinberg School Northwestern University of Medicine. Ako ďalej odborník dodal, depresia je závažné ochorenie, ktoré by sa malo liečiť.

Fisher a jeho spoluautori zistili, že viac ako jedna tretina žien mala depresiu počas tehotenstva. Približne 37 % žien uviedlo, že zažili depresie počas deviatich mesiacov gravidity, 25 percent pred tehotenstvom a 38 percent sa cítili zle po psychickej stránke v priebehu šestonedelia.

Čím skôr vypukne, tým horšie následky

Citlivú ženskú dušu vedia zasiahnuť ťažké obdobia v živote, ako napr. neplodnosť. Nepridáva tomu fakt, ak neplodná žena vidí šťastné fotky iných budúcich mamičiek s bruškom. Dokonca niektoré ženy hovoria o depresii tak vážnej, že kvôli nej oddialili druhé dieťa alebo dokonca viedla až k samovražedným myšlienkam. Naopak, popôrodná depresia, o ktorej sa najčastejšie píše, pritom nie je až taká závažná, ako zistili vedci.

Štúdia, zverejnená v časopise Journal of Affective Disorders vyhodnotila príznaky počas popôrodného obdobia - štyri až šesť týždňov po pôrode u 727 žien v Pittsburgu. Účastníčky absolvovali prehliadky u lekára, vrátane rozhovoru o psychických problémoch a ich pocitoch. Odborníci a ich pýtali, kedy presne u nich vypukla depresia pred otehotnením, počas či potom. Fisher uviedol, že u tých, ktorých depresívne symptómy začali skôr, bola väčšia pravdepodobnosť chronickej depresie s ťažšími príznakmi, ako napr. problémy so zaspávaním alebo paranoja. Depresie, ktoré u nich začali pred alebo počas tehotenstva, často trvali dlhšie, keďže pacientky to zvyčajne neriešili liečbou. Na rozdiel od popôrodnej depresie sa o psychickej chorobe pred a počas tehotenstva takmer vôbec nehovorí.

Služba Task Force v USA odporúča, aby tehotné ženy absolvovali skríning. Podľa Fishera ide o kľúčový faktor. Treba rátať aj s tým, že faktory ako je vek, vzdelanie alebo rodinný stav vplývajú na úzkosť a depresiu. Lekári upozorňujú, že závažnosť depresie sa môže meniť v priebehu času. Zatiaľ čo na začiatku tehotenstva je žena len smutná a bez nálady, v priebehu času sa môžu príznaky prehlbovať. Netreba to podceňovať, odborná pomoc zachráni ju, aj jej nenarodené dieťatko.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:57