pixabay.com
StoryEditor

15 vecí, ktoré môžete dať do práčky, ani ste o tom nevedeli

23.06.2016, 06:00
Životný štýl
Kto by nemal rád sviežu vôňu čerstvo vypratej bielizne, ktorú ste práve vytiahli z práčky? Chcete mať rovnako čisté tenisky, športovú tašku či sprchový záves? Žiadny problém.

Práčka dokáže viac ako si myslíte. Dôkladne operie nielen oblečenie, spodnú bielizeň, obliečky či plachtu. Nečistôt a škvŕn zbaví aj iné veci, s ktorými si neviete rady. Uľahčí vám tým prácu v domácnosti a vy tak budete mať viac voľného času. Na čo drhnúť tenisky kefou, keď ich môžete dať pohodlne do práčky?

Podľa rd.com môžete dať tieto veci do práčky:

Plyšové zvieratká

Ak by ste sa pod mikroskopom pozreli na plyšové zvieratká, našli by ste na nich neželaných spoločníkov. Roztoče. Tieto malé mikroorganizmy pritom spôsobujú rôzne alergie a ďalšie nepríjemné zdravotné problémy, vrátane dýchacích ťažkostí. Pritom sa s nimi deti celé dni hrajú. Nepríjemná predstava.

Roztoče spoľahlivo zabije mráz a práčka. Dajte ich na nejaký čas do mrazničky a potom do práčky na nižšiu teplotu. Nezabudnite si pozrieť štítok, na ktorom sa dozviete, či je hračka vôbec vhodná na pranie. Ak si nie ste istí, či sa dá, dajte ich do obliečky od vankúša pre prípad, že by sa pri praní rozpadli. Loviť z práčky miniguličky alebo inú výplň nie je práve najpríjemnejšie.

Otočná hlava mopu

Dnes už väčšina mopov má odnímateľné hlavice, ktoré môžete pohodlne vytiahnuť a dať do práčky. Na mikrovlákna sa zachytávajú rôzne nečistoty a prach z podlahy, preto ich opratie je skvelým spôsobom, ako hlavu dokonalo vyčistiť a znovu použiť v domácnosti.

Rukavica do rúry

Kuchynská rukavica, s ktorou vyťahujete pekáče z rúry a chňapky budú ako nové po tom, čo ich hodíte do práčky.

Baseballové čiapky

Známa blogerka MomCrieff odporúča čiapku nasprejovať odstraňovačom škvŕn a nechať tak po dobu piatich minút. Následne ju vložte do pračky, spustite krátky cyklus s použitím studenej vody.

Tenisky

Odstráňte šnúrky z tenisiek a taktiež všetky stielky alebo vypchávky. Dajte tenisky do práčky, no použite jemný prací prášok a perte na šetrnom pracom programe pri teplote 30 stupňov Celzia. Môžete ich prať v ochrannej sieťke spolu so starými uterákmi, aby sa predišlo nárazom. Keď sa budú dušiť, vyplňte ich papierom, aby si udržali pôvodný tvar. Pozor však na aviváž. V tomto prípade je nevhodná, keďže má negatívny vplyv na špeciálne vlákna a kožené časti.

Malé hračky

Vložte malé hračky, ako sú kúsky lega alebo malá loptička, ktorá je obľúbená u vášho domáceho miláčika, do pracieho vrecka. Spustite cyklus studeného prania, aby boli úplne čisté.

Vankúše

Ak chcete prať vankúš, vyskúšajte to najprv v samostatnom cykle bez ďalšej bielizne. Vždy ich perte na cykle „jemné“, čím zabránite strate ich tvaru. Keďže vankúše majú rôzne náplne, najlepšie výsledky dosiahnete používaním tekutého mydla. Tak ušetríte materiál, z ktorého je vankúš vyrobený. Po dokončení pracieho cyklu opakujte plákanie najmenej dvakrát, aby ste si boli istí, že všetko mydlo bolo úplne odstránené.

Plastové sprchové závesy

Sprchový záves jednoducho vyčistíte s použitím klasického pracieho prášku.

Batohy

Predtým, než batoh dáte do pracieho bubna, skontrolujte všetky vrecká, či ste tam nenechali nejaké predmety. Ak ste našli omrvinky, povysávajte ich a až potom vložte v pracom vrecku alebo obliečky na vankúš do práčky a nastavte mierny cyklus so studenou vodou s malým množstvom čistiaceho prostriedku. Nechajte uschnúť na vzduchu.

Podložka na jogu

Hoďte ju do práčky raz za mesiac, ale bez mydla. Potom vložte so sušiča na stredné až vysoké teplo.

Kúpeľňové podložky a malé koberce

Vytraste rohožku či malý koberec, aby ste tým uvoľnili všetky nečistoty. Vložte do práčky, nastavte na jemný cyklus prania za studena a pridajte polovicu množstva pracieho prostriedku. Následne nechajte podložku uschnúť na vzduchu.

Tašky na opätovné použitie

Plátené tašky, ktoré často používate na nakupovanie potravín, vrátane zeleniny a ovocia, si vyžadujú dôkladnú čistotu. Tú im zabezpečí práčka, ktorú nastavte na teplovodný cyklus a pridajte odporúčané množstvo pracieho prostriedku.

Športová výstroj

Športová výbava na kolená, lakte, ramenné vypchávky, chrániče brady alebo rukavice si vyžadujú dôkladné čistenie aspoň raz za mesiac. Dajte každý z nich do vrecka na bielizeň, pridajte jemný prací prostriedok a vyperte na pravidelnom cykle.

Športová taška do telocvične

Športová taška je plná baktérií a zárodkov, keďže do nich dávame prepotené veci. Skontrolujte všetky vrecká a perte na miernom cykle v studenej vode.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:05