Aj muži majú pochybnosti o svojej atraktivite.pixabay.com
StoryEditor

Diktát dokonalého tela má svoje obete aj medzi mužmi

04.06.2016, 06:00
Životný štýl
Pochybnosti o vlastnej atraktivite sa nespájajú len so ženami. Nová štúdia odhalila, že aj mužské sebavedomie dostáva zabrať, čo sa týka nespokojnosti s ich vzhľadom.

Odjakživa bolo známe, že ženy si dávajú záležať na svojom výzore. Riešia každú vrásku a každý kilogram navyše. Muži boli väčšinou tí, ktorým príliš nezáležalo na vzhľade. V súčasnosti je však všetko inak. Vo svete, v ktorom sa kladie dôraz na dokonalosť a kedy sme bombardovaní obrázkami štíhlych postáv, upravených retušou, sa zdá, že nikto nie je imúnny voči nedôvere k svojmu telu. Najnovší výskum prichádza s tvrdením, že ženy a muži sa rovnako zaoberajú svojím vzhľadom a akýkoľvek nedostatok na tele ich dokáže vyviesť z miery, ako píše huffingtonpost.co.uk.

Pribúdajúce kilogramy riešia rovnako ako ženy

V online prieskume, do ktorého sa zapojilo viac ako 10-tisíc dospelých, 6 % mužov uviedlo, že sú „veľmi nespokojní“ so svojím výzorom v porovnaní s 9 % žien. Čo sa týka pocitov zo svojej hmotnosti, rovnaký počet mužov a žien bolo nespokojných. Celkom 15 % mužov sa priznalo, že sa im až "extrémne nepáči“ ich súčasná hmotnosť, pričom žien bolo 20 %. Výzor teda vo veľkom rieši aj drsnejšie pohlavie. Veľkú nespokojnosť so svojím celkovým vzhľadom označila viac ako štvrtina (28 %) opýtaných mužov a 26 % žien. Autori štúdie upozorňujú na neuroticizmus, ktorý má vplyv na naše sebavedomie. Ide o stav s neurotickým príznakmi, napr. plachosť.

"Nespokojní ľudia mali vyšší neuroticizmus, boli viac zaneprázdnení, mali určité vzory, ktorým sa chceli podobať a trávili viac hodín sledovaním televízie. Na rozdiel od nich, spokojní ľudia boli viac otvorení, svedomití a išlo o extrovertov. Boli istejší, s nikým sa neporovnávali a ich výhodou bolo tiež vyššie sebavedomie a celková životná spokojnosť," píše sa v abstrakte k tejto štúdii.

"Muži si rovnako uvedomujú vnímanie tela v dnešnej dobe, aké ukazujú mnohé časopisy, ktoré sa zameriavajú na dokonalý tvar postavy," dodal hovorca zo spoločnosti Beat, venujúcej sa poruchy príjmu potravy u ľudí.

Upozornil, že približne 15 % osôb, postihnutých poruchou príjmu potravy tvoria muži, pričom je ich stále viac. Aj keď by sa dalo očakávať, že ich bude menej, vzhľadom na lepšiu diagnostiku a väčšiu informovanosť o nepriaznivých účinkoch experimentovania so stravou.

Diktát dokonalého tela je servírovaný hlavne internetom a médiami. Mnohí muži chcú vyzerať ako futbalisti. Túžia po vypracovaných telách, po tehličkách na bruchu a svalnatých nohách. Úzkosť z vlastnej postavy a celkového výzoru majú tak nielen ženy, ale aj muži.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:58