pixabay.com
StoryEditor

Najlepší spôsob, ako ukladať bábätko na spánok

03.06.2016, 06:00
Životný štýl
Pokojný spánok dieťaťa je túžbou každého rodiča. Ako však zvládnuť dôležitú úlohu a naučiť dieťa v pokoji zaspávať?

Keď bábätko plače, ihneď sa ozve prirodzený materský inštinkt. Matka vezme svoje dieťatko do náručia a snaží sa ho utíšiť. Zisťuje, čo sa deje a prečo tak narieka. Plač bábätka každej matke doslova trhá srdce. Nasleduje strach a bezmocnosť, ak neprestáva. Tentokrát však treba na tento materský inštinkt zabudnúť, ako píše edition.cnn.com.

Už dávnejšie niektorí odborníci upozorňovali, že metóda „kontrolovaného plaču“ naučí deti lepšie zaspať. Jednoducho povedané, necháte dieťatko nejakú dobu plakať, neskôr prídete, upokojíte ho, pričom postupne budete predlžovať dobu, než prídete k nemu. Bábätko sa takýmto spôsobom vyplače. Chce to však veľa nervov, aby matka dokázala nevkročiť do izby a nepopestovať ho. Navyše, bude sa cítiť previnilo, že svoje dieťa necháva vyplakávať v noci. Napriek tomu opustenie uplakaného novorodenca mu pomáha zaspať rýchlejšie než akýkoľvek iný spôsob, ako naznačuje nová štúdia.

Nespôsobuje stres u bábätiek

Výskumníci testovali účinky tzv. „spánkového tréningu“, čo je kontroverzná rodičovská metóda pre dojčatá od 6 mesiacov a staršie. Oponenti však tvrdia, že opúšťať svoje deti a nechávať ich samotné vyvoláva u nich bezmocnosť, že bez ohľadu na to, ako veľmi plačú, jednoducho nikto nepríde. Na druhej strane, stúpenci sú presvedčení o tom, že „spánkový tréning“ učí deti seba-upokojujúcim schopnostiam, ktoré im pomôžu pri prebúdzaní sa v noci.

Vedci z austrálskej univerzity sa rozhodli ukončiť túto nekonečnú diskusiu výskumom, ktorý bol zameraný na spánok a stres u 43 detí, ktoré mali od 6 do 16 mesiacov. Ich rodičia mali niečo spoločné. Všetci si sťažovali na problémy so spánkom svojich detí. Jedna skupina rodičov bola požiadaná, aby opustila miestnosť v priebehu jednej minúty, čo uložili svoje dieťa do postele. Ak vykríklo, nechali ho chvíľu tak, než prišli do miestnosti. Čas, kedy ich ho nechali samotné, bol stále dlhší. Ďalšia skupina ostala pri svojej ratolesti, až kým nezaspala, pričom aj po tomto čase boli v miestnosti. V porovnaní s deťmi u rodičov, ktorí nerealizovali túto techniku, ostatné deti podrobené „spánkovému tréningu“ zaspali až o 15 minút rýchlejšie a to bez akýchkoľvek negatívnych vedľajších účinkov. Aby toho nebolo málo, v noci sa budili menej často ako ostatné.

Neprerušovaný spánok u dieťatka, to je sen mnohých rodičov. Už len pri pomyslení, že by nechali svoju ratolesť plakať, sa im objavuje hrôza v očiach. Nová štúdia však prichádza s myšlienkou, že metóda „spánkového tréningu“ je skutočne účinná a nespôsobuje stres alebo trvalé citové problémy u bábätiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:54