Doprajte svojim vlasom to najlepšie, farbenie radšej nechajte na odborníka.pixabay.com
StoryEditor

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame pri domácom farbení vlasov

26.05.2016, 14:45
Životný štýl
Je to rýchle, lacné a nemusíte sa objednávať ku kaderníčke. Lenže stačí trocha nepozornosti alebo nevhodného zaobchádzania a namiesto štýlového výsledku budete mať zničené vlasy. Ak si ich občas farbíte sama, naučíme vás, ako sa vyhnúť najčastejším chybám.

Vyzerá to lákavo a hlavne jednoducho - kúpite si v drogérii škatuľku a zatvoríte sa s ňou do kúpeľne, aby ste z nej za chvíľu vyšla s vlasmi rovnako úchvatnými, ako má modelka na obale. Lenže realita býva často odlišná: odtieň chytí inak, farba je po pár umytiach nijaká a pôvodný lesk vlasov sa vytratí. Necitlivým zásahom si ich dokonca môžete zničiť natoľko, že sa vám začnú lámať alebo vypadávať, ako píše idnes.cz

"Ženy prirodzene rady experimentujú s farbami, ale mne ako odborníčke je ľúto, keď potom vidím ich vlasy zničené nešetrným domácim farbením," povzdychne si Júlia Čierna, riaditeľka kaderníckeho Salónu Petra Měchurová. Aj keď rovnako ako ostatní profesionáli odporúča nechávať si farbiť vlasy u odborníkov, realisticky dodáva, že keď už sa rozhodneme pre domácu farbu, mali by sme sa vyvarovať aspoň tým najväčším chybám.

Na blond to nepôjde

Ak sa chystáte na výraznejšiu zmenu farby, určite sa vyberte - aspoň prvýkrát - do kaderníckeho salónu. Keby ste sa totiž snažila doma v kúpeľni zmeniť svoje havranie vlasy na platinovú blond, mohli by ste skončiť v lepšom prípade s prapodivným červenkastým odtieňom, v horšom so zničenými a polámanými vlasmi.

"Zvlášť zosvetľovanie je veľa problematické, pretože stiahnuť tmavú farbu je veľký zásah, ktorý vlasy ničí. Navyše nájsť v obchode dobrú blond farbu je veľmi ťažké. Keď sa totiž z vlasov sťahuje pigment, mávajú často červený, oranžový alebo žltý nádych, čo nie je nič pekné. V salóne ich potom väčšinou ešte tónujeme, ale to si sama doma neurobíte," vysvetľuje Čierna.

Na brunetky potom číha nebezpečenstvo skôr v dlhodobom horizonte: postupom času je totiž ich farba stále tmavšia a tmavšia, a to aj napriek tomu, že stále používajú rovnaký odtieň od rovnakej značky. Je to preto, že si pri dofarbovaní odrastov nanesú zmes aj na zvyšok vlasov, čím ich neustále stmavujú.

"Ženy si často farbia väčšiu časť vlasov, než je potrebné, a potom vznikajú nepekné prechody, pretože farba chytí inak na prírodné a inak na už farbené vlasy," dodáva Černá. "Práve preto vám kaderník málokedy nanesie jednu farbu na celú hlavu, väčšinou dá jeden odtieň ku korienkom a konce vlasov len natónuje." To sa vám síce s farbou z drogérie nepodarí, avšak je vždy dobré snažiť sa naniesť farbu len ku korienkom a nepreťahovať ju do dĺžok.

Testovací prameň

Pretože sa každá farba chová trochu inak a dopredu nikdy neviete, ako bude reagovať práve na vaše vlasy, je dôležité vykonať nielen test znášanlivosti na koži, ako nabádajú návody, ale na skúšku napred nafarbiť jeden skrytý prameň vlasov. "Inak chytí farba na prírodné vlasy a úplne inak zase na farbené, rozdiely budú aj medzi použitými značkami a druhmi. Zvlášť dôležitý je potom test u henny, pretože by ste inak tiež mohla skončiť so zelenou hlavou," vysvetľuje Čierna a dodáva, že rovnako dôležité je držať sa návodu ohľadom doby pôsobenia.

Šediny nevadia

Ak sa rozhodujete medzi permanentnou farbou a prelivom, Čierna radí siahnuť - aspoň pre začiatok - skôr po prelive: "Sú síce krycie len čiastočne a výšku tónu vlasu zmenia len o jeden až dva, zato sú šetrnejšie." Vlasy menej zaťažujú tiež farby na olejovej báze a bez amoniaku, však Julie Čierna podotýka, že zo zdravotného hľadiska sa nemusíme báť žiadnych: "Dnes už ani doktori ženám nehovoria, aby si v tehotenstve nefarbili vlasy."

V prospech menej krycích farieb navyše hovoria aj trendy: "Letí teraz čo najprirodzenejšie vlasy, a tie nemajú pigment po celej dĺžke rovnaký. Rovnako tak sa poslednou dobou presadzuje skôr ľahké tónovanie a presvitanie pôvodnej farby, a to pokojne aj šedín. Je to rozhodne viac moderné než efekt, umelej helmy, kedy sú vlasy zafarbené od korienkov po končeky rovnakým, stopercentne krycím odtieňom."

Aby sa nevymývala

Ak chcete predĺžiť sýtosť farby, treba myslieť na ňu pri každom umývaní. "Určite je dobré používať starostlivosť určenú na farbené vlasy, vybrať si môžete aj šampóny a kondicionéry priamo pre blondínky alebo brunetky. A naozaj to má zmysel - všimnite si samy, že keď použijete na farbené vlasy inú radu produktov, farba sa vám vymyje oveľa rýchlejšie," apeluje Čierna.

Nezavrhuje dokonca ani babské rady, ktoré vraj majú reálny základ: "Napríklad studená voda má dobrý vplyv nielen na pokožku tela, ale aj hlavy, pretože ju prekrvuje. Bez teplej vody však vlas neodmastíte, takže by som odporučila opláchnuť ich studenou až na záver," podotýka Júlia Černá. Blondínkam potom neuškodí zosvetľujúce účinky citróna a hnedovláskam zase napríklad odvar zo šupiek orechov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:29