Peniaze sú v prípade liečby neplodnosti prostriedkom na splnenie sna.pixabay.com
StoryEditor

Ako môže práca ovplyvniť vašu šancu na otehotnenie?

26.05.2016, 06:00
Životný štýl
Keď plánujete tehotenstvo, je užitočné vedieť, čomu všetkému sa budete musieť vyhnúť pred graviditou. Zrejme ste s tým nerátali, no aj pracovné prostredie má vplyv na schopnosť otehotnieť.

Ak zápasíte s neplodnosťou, nie ste samé. Množstvo žien sa pokúša otehotnieť, no výsledky sú zatiaľ neúspešné. Túžba po dieťatku je však veľmi silná, preto to nevzdávajú a skúšajú ďalej. Aj keď by sa mohlo zdať, že vaječníky hrajú najväčšiu rolu na úspech, nie je to úplne pravda. Ukazuje sa, že vaše povolanie, príjem a pracovisko podporuje vaše sny o rodine, ktoré sa môžu premeniť na skutočnosť, ako píše womansday.com.

Deborah a Jake Anderson-Bialis, zakladatelia novej aplikácie, ktorá sa zaoberá plodnosťou FertilityIQ, získali dáta od takmer 1 150 respondentiek a teraz prichádzajú so zaujímavými zistenia. Podľa nich je väčšia pravdepodobnosť, že budete mať dieťatko v tom prípade, ak platí nasledovné:

1. O svojej neplodnosti môžete hovoriť so svojimi kolegami

Výskum ukázal, že učiteľky mali takmer o šesťkrát väčšiu pravdepodobnosť dotiahnuť liečbu neplodnosti do úspešného konca ako ostatné ženy. Čo bolo dôvodom? Boli schopné otvorene hovoriť o svojich skúsenostiach s kolegami, čo ich vnútorne „nakoplo“ a celkovo neplodnosť brali lepšie a po psychickej stránke boli vyrovnané. Tento efekt platí aj pre ženy v iných profesiách, kde veľa rozprávajú, napr. predaj, marketing a public relation. Na druhej strane, štúdia z roku 2015 zverejnená v časopise Human Fertility zistila, že nízka sociálna podpora je spojená s väčšou pravdepodobnosťou neúspešnej liečby neplodnosti.

2. Máte flexibilnú pracovnú dobu

Ženy, ktoré pracujú na pozíciách, kde dominujú muži, ako napr. investičné bankovníctvo a inžinierstvo, mali o 60 percent nižšiu pravdepodobnosť, že sa stanú mamičkami, ako uviedla analýza. Pacientky v týchto oblastiach uviedli, že svoju liečbu radšej držali v tajnosti pred svojim nadriadenými i spolupracovníkmi. Navyše, ťažšie bojovali s časom, mali problém prispôsobiť sa celému cyklu liečby, ktorý zahŕňa problém neplodnosti. Ich práca od-do im neumožňovala sa celkom uvoľniť, dohodnúť sa s doktorom na stretnutie a dôkladne riešiť tento problém. Obvykle išlo do stretnutia v skorých ranných hodinách, kedy sa začínala ich pracovná doba od-do.

3. Zarobíte viac

Väčšina žien by za možnosť mať potomka dala celé úspory. Niektoré by si dokonca boli ochotné vziať aj pôžičku. Hlavne ak majú viac než 35 rokov. Vtedy sa zázraky nedejú na počkanie. Je pravda, že v prípade liečby neplodnosti peniaze nepomôžu vždy, na druhej strane sú prostriedkom na splnenie sna. Na nádej, že sa vám splní sen a vy už čoskoro bude držať svoje vytúžené bábätko v náručí. Lebo, povedzme si pravdu, liečba neplodnosti nie je úplne zadarmo. Podľa britského prieskumu priemerná britská žena je ochotná do liečby neplodnosti vložiť až 18 220 Eur. Ak by mali istotu, že by bola liečba úspešná, každá desiata žena by bola ochotná investovať aj jeden milión osemsto tisíc Eur.

Aj keď sú mamičky ochotné do realizácie túžby mať vlastné dieťa investovať značné peniaze, aj pôžičku či by siahli na svoje úspory, pôvodne určené na niečo iné, záleží na tom, akú majú zamestnanie. Dobre finančne ohodnotená práca ich ešte viac podporuje v odštartovaní liečby či s jej pokračovaním. Rolu tu hrá aj psychika. Vďaka vyšším finančným odmenám nie sú v strese, čo je tiež veľmi dôležité pri snahe otehotnieť. Naopak, o ich pohode ťažko hovoriť v prípade, ak si musia peniaze požičať alebo siahnuť na iné úspory. Pôžička ľudí jednoducho zaťažuje. Ak doktor potvrdil závažný dôvod neplodnosti, žena má zčasti vyhraté. Zdravotná poisťovňa môže čiastočne hradiť liečbu.

Treba myslieť aj na zabezpečenie dieťaťa, od plienok a jedla cez opateru a vzdelávanie. Často nejde o lacnú záležitosť. Ak by bola väčšina žien v neistej alebo zlej finančnej situácii, celú situáciu by zvážili a počkali s dieťatkom a tým aj liečbou neplodnosti. Lepšie platená práca je jednoznačne hnacím motorom k závažnému rozhodnutiu – stať sa mamičkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 07:36