Aké rifle budú trendy v tomto roku?pixabay.com
StoryEditor

Takto vyzerajú džínsy roku 2016

19.05.2016, 14:45
Životný štýl
Džíny tento rok oslavujú 143 rokov; za tú dobu podnikli dlhú cestu od robotníckeho oblečenia po šik kúsok, v ktorom chodíme do práce aj na party. Trendy, ktoré im vládnu, patria medzi tie najvýraznejšie, nejpremenlivejšie a zároveň najrýchlejšie prijímané. Pátrali sme po tom, aké džínsy si budeme raz spájať s rokom 2016.

Každá sezóna má svoje džínsy. V posledných rokoch to boli zas a znova obľúbené "skinny" v najrôznejších obmenách, ako píše idnes.cz. Ako to už v móde býva, keď sa silueta vďaka extra priliehavým "jeggings" zúžila na minimum, začala sa zase rozširovať. Skinny jeans vystriedali voľnejšie a potrhané "boyfriend jeans", neskôr ich vypasovaný retro variant "mom jeans".

A ani tam sa móda nezastavila. Aktuálne trendy hlásajú, že džínsy majú byť rovno strihané - či už sú užšie alebo široké -, majú končiť aspoň pár centimetrov nad členkami a rozhodne im neuškodí opraný vzhľad, vydreté diery, rozstrapkaný dolný lem, dokonca patchwork.

Možno sa vám na prvý pohľad nepozdávajú alebo vám pripadajú priamo nevzhľadné. A možno sa počas niekoľkých rokov stanú bežnou záležitosťou, bez ktorej sa málokto zaobíde.

Vizionár z Gruzínska

Ak k malej džínsovej revolúcii niekto prispel zvlášť veľkým dielom, je to dizajnér Demna Gvasalia. Meno Gruzínca, ktorý spolu so svojim bratom Guramem založil parížsky módny dom Vêtements, bolo pred pár rokmi úplne neznáme, teraz ho dnes a denne skloňuje snáď každý znalec módy.

Jeho tajomstvo? Inšpiruje sa priamo u tých, ktorých chce osloviť - známych blogerov, umelcov, okrajových celebrít preslávených nevšedným štýlom aj mladých módnych nadšencov, ktorí nedostatok peňazí vynahradzujú originalitou a fantáziou. Na to, aby ste si originál od Vêtements zaobstarali, avšak tučné konto potrebovať budete. Značka pracuje s veľmi luxusnými materiálmi, šije v západných továrňach a každý kúsok vyrába len v limitovanom množstve.

Ich džínsy, ktoré nedávno zborili internet, už najskôr nezoženiete - ani keby ste si na ne vyhradili 1 100 Eur, koľko v prepočte stáli. Tí, čo žiadaný kúsok ulovili, mali veľké šťastie, značka totiž žiadnemu obchodu nedovolila, aby predával viac ako desať párov. Momentálne už vo všetkých e-shopoch, ktoré ich mali v ponuke, nájdete len poznámku VYPREDANÉ.

Prvým veľkým reťazcom, ktorý na tento fakt zareagoval, bol švédsky H & M. Bledomodré džínsy z kolekcie, ktorú uviedol v apríli, vyzerali takmer identicky ako tie od Vêtements. Vďaka masovejšej produkcii, nižšej gramáži aj horšej kvalite šitia boli prirodzene ďaleko lacnejšie, jeden pár stál v prepočte asi 51 Eur. Z kamenných predajní aj z internetového obchodu zmizli behom pár týždňov.

Návrat do minulosti

Trend je každopádne na svete: vďaka Gvasaliovi sa do módy vrátil patchwork, dĺžka odstrihnutá nad členky a vzhľad, ktorý evokuje domáce šitie a prešívania. Rovnakým smerom sa vydávajú i ďalší dizajnéri, čo udávajú módu. Trebárs Rachel come, ktorá zaspomínala na detstvo a vytvorila široké, dole ľahko rozšírené džínsy sa šitým lemom - ako od mamičky.

Módni insideri sa zamilovali do nohavíc nazvaných Legion Pants, ktoré stoja niečo cez 300 Eur. Na posledných týždňoch módy sa v rôznych farbách a kombináciách objavovali všade, kam sa človek pozrel. Ich náhla obľuba len potvrdzuje, že priliehavým siluetám tak trochu odzvonilo, zato ležérne široké strihy sa budú tešiť čoraz väčšej obľube.

Kto zatúži po džínsoch, ktoré zodpovedajú trendom, ale sú menej radikálne, mal by si podľa americkej značky Ayr zaobstarať model The Form. Nohavice, ktoré firma prekrstila na "najviac cool džínsy sveta", aj ich napodobeniny budú zrejme hitom najbližších sezón. Sú "tak akurát": ani voľné, ani priliehavé, trochu roztrhané, skrátené nad členkami, ale predsa celkom dlhé. V spojení s chytrým marketingom a nižšou cenou (240 Eur) proste ideál.

Ak by si niekto dal tú prácu a spriemeroval všetky spomínané trendy, zistil by najskôr, že sa móda vlastne okľukou vrátila k absolútnej klasike, totiž k leviskám. Kultový, pôvodne pánsky model 501, ktorý si obľúbilo aj mnoho žien, má tento rok obrovskú šancu na zvlášť vysoké predaje. Má všetky žiadané atribúty od rovného a voľnejšieho strihu cez skrátenú dĺžku (znalci ich nosia jedine vyhrnuté alebo odstrihnuté) až po to aktuálne najdôležitejší - nádych nostalgie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:42