Nielen prací prostriedok vám pomôže v čistote bielizne.pixabay.com
StoryEditor

5 tipov od špičkového hotela, ako na skutočne čistú bielizeň

14.05.2016, 06:00
Životný štýl
Dokonalá čistota, vôňa, snehobiela farba. So šikovnými radami od odborníčky bude vaša bielizeň vyzerať brilantne.

Každý to pozná. Kúpite si krásne biele tričko alebo šaty a po niekoľkých praniach sa z bielej stala akási šedivá. V horšom prípade sa na bielizni akoby zázrakom objavia nejaké škvrny, ktorých sa nie a nie zbaviť. Bohužiaľ, na bielej farbe všetko špinavé „krásne“ vynikne. Vie o tom aj Katarzyna Kurylek, riaditeľka práčovne londýnskeho hotela Hilton, ktorá sa denne musí vysporiadať s veľkým množstvom špinavej bielizne. Dohliada na umývanie od obrusov až po uteráky. Hostia hotela dokážu za sebou nechať hotovú spúšť, ktorá sa prejaví aj na bielej bielizni, odborníčka však vie ako z nej vyčarovať snehobielu farbu bez akýchkoľvek škvŕn.

Najlepšie tipy od Katarzyna Kurylek podľa goodhousekeeping.co.uk:

1. Čo robiť, aby z bielej bielizne nebola šedivá?

"Dajte 3 lyžice pracieho mydla a rovnaké množstvo jedlej sódy do nádoby alebo hrnca. Potom do zmesi dajte oblečenie a naplňte čistou, studenou vodou (prípadné škvrny na oblečení by už mali byť ošetrené). Následne mierne povarte na sporáku po dobe aspoň pol hodiny. Nechajte vychladnúť, vyžmýkajte kúsky oblečenia a dajte do práčky na vypláchanie a odstredenie,“ radí riaditeľka hotela.

Šednutie bielizne môže byť tiež príčinou vodného kameňa a iných nečistôt v práčke. Čistíte ju pravidelne? Z času na čas je vhodné nechať práčku naprázdno „prebehnúť“ s prázdnym bubnom na teplote 90°C s pridaním špeciálneho prostriedku. Prípadne môžete vyskúšať kryštalickú kyselinu citrónovú.

2. Ako odstrániť škvrny z jedla na bielom obruse?

"Skvelý tip, ako skoncovať s týmto problémom, je posypať škvrnu práškom náhradného sladidla čo najskôr. Jemný prášok absorbuje olej a zabráni vytváraniu trvalé škvrny."

3. Ako sa vysporiadať s paradajkovými škvrnami?

"Škvrny z paradajok sa veľmi ťažko odstráňujú,“ odhaľuje Katarzyna. "Ak ste vyskúšali všetky konvenčné metódy (namočenie bielizne do bielidla a studenej vody), potom môžete vyskúšať netradičný spôsob. Postriekajte škvrnu na bielizni technickým mrazivom a multifunkčným sprejom WD-40, ktorý je nenahraditeľným pomocníkom v domácnosti. Nechajte ho tak po dobu 5 až 10 minút a následne odstráňte olejový zvyšok v studenej mydlovej vode."

4. Preč s mejkapom z bielych uterákov

"Saponát s bielidlom pomáha udržať jasnú bielu farbu vašej bielizne," tvrdí odborníčka. "Používam zmes bielidla a vody so saponátom, aby ju uteráky nasiakli a potom opláchnite ich opláchnem. Na rade je ich klasické pranie. Tento proces by mal odstrániť všetky škvrny z mejkapu.“

5. Ako odstrániť zvyšky pracieho prostriedku, ktoré sa hromadia na bielej bielizni?

Riešením je ocot. "Jedna šálka bieleho octu spolu s pracím prostriedkom je ideálny pre odstránenie zvyškov pracieho prostriedku, ktoré sa môžu zachytiť na bielizne pri praní," odhaľuje Katarzyna.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:00