Každá žena túži po rodine i úspešnej kariére.pixabay.com
StoryEditor

Čo ženy skutočne chcú v pracovnej oblasti?

13.05.2016, 06:00
Životný štýl
Cieľ dnešnej modernej ženy nie je len rodina, ale aj úspešná kariéra. Preto si svoju prácu vyberá na základe určitých kritérií.

Online portál Fairy God Boss sa snažil vypátrať, po čom ženy skutočne túžia v profesijnej oblasti. Po zrealizovaní prieskumu nakoniec vyšli na „povrch“ zaujímavé skutočnosti.

Vedú peniaze a flexibilná pracovná doba

Predmetom výskumu bolo 100 žien s vysokoškolským vzdelaním vo veku 22 až 45 rokov, ako píše glamour.com. Účastníčky sa priznali, ktoré faktory sú pre ne najdôležitejšie pri vyberaní novej práce. Nebolo prekvapením, že na prvom mieste skončil plat. Po adekvátnej finančnej odmene túžia všetci bez ohľadu na pohlavie či vek. Po ňom však nasleduje niečo, čo už nemožno považovať za samozrejmé. Bez ohľadu na ich vek alebo to, či majú deti, všetky chcú flexibilnú pracovnú dobu. Potrebujú rovnováhu medzi súkromím a prácou.

Účastníčky štúdie boli požiadané, aby ohodnotili niekoľko faktorov na stupnici od jeden až po sedem, pričom jedna znamená zbytočný a sedem najzásadnejší faktor, na ktorý prihliadajú. U žien mladších ako 30 rokov bol plat v priemere na stupnici 5,6, zatiaľ čo flexibilná pracovná doba 5,2. Tie, ktoré mali viac ako 30 rokov ohodnotili finančnú odmenu v práci v priemere číslom 5,5 a pružnú pracovnú dobu 5,3.

"Flexibilita sa stane normou pre zamestnávateľov, ktorí chcú vyhrať vojnu o nové talenty," tvrdí Joanna Barsha, poradca a riaditeľ emeritnej spoločnosti McKinsey & Company. "Pracujúce matky sa začleňujú k pracujúcim otcom a celkove do milénia, ktoré si to jednoducho vyžaduje."

To však nie je všetko. Ženy tiež cenia silné postavenie spoločnosti na trhu, jej výkonnosť, možnosti vzdelávania, vrátane rôznych zamestnaneckých benefitov. Hlavne najmladšie ročníky túžia po práci v známej spoločnosti, ktorá prosperuje. Tento faktor ohodnotili 5,2, zatiaľ čo ženy po tridsiatke 4,9. V rebríčku sa medzi prvými miestami objavila aj možnosť zobrať si dovolenku. Získal skóre 4,9 u žien po tridsiatke, zatiaľ čo u mladších ročníkov to bolo 4,6.

Čo nepokladajú za dôležité?

Naopak, na posledných miestach sa podľa prieskumu nachádza možnosť posilňovne v pracovných priestoroch, vybavenie kuchyne a potraviny. Nepatria medzi najdôležitejšie ženské priority, na základe ktorých by sa rozhodli pre pracovné miesto v určitej firme.

Ženy jednoznačne vedia, čo chcú. V súčasnej dobe je nežnejšie pohlavie priebojnejšie, bojuje za lepšiu mzdu a taktiež flexibilnú pracovnú dobu, aby vedeli ľahšie skĺbiť prácu a rodinu. Zároveň chcú mať príležitosť niekam sa posúvať a rásť. Jednoducho túžia aj po úspechu v kariére.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:03