Vybudujte si kariéru v pohodlí domova.pixabay.com
StoryEditor

Dá sa vybudovať kariéra z pohodlia domova? Úspešné mamičky, ktoré to dokázali

07.05.2016, 14:00
Životný štýl
Kedysi predstavovala víziu ďalekej budúcnosti, dnes už nie je ničím výnimočným. Práca z domu láka čoraz viac ľudí. Už vedia, že ľudský potenciál môže rozkvitnúť priamo z pohodlia našich domovov.

Pár sekúnd a ste v práci. Žiadne od-do alebo nutnosť odpracovať 8 hodín denne. Čas si nastavíte sami. Lákavá predstava? Pre niektorých ide o skutočnú realitu. Meniaci sa životný štýl a potreba zladiť prácu a osobný život iným spôsobom než ako to bolo v minulosti spôsobili zvýšený záujem o flexibilnú prácu. Väčšine ľudí stačí telefón, počítač a pripojenie na internet. Vyzerá to tak, že ide o ideálny spôsob práce. Aj v tomto prípade však platí, že všetko má svoje pozitívne i negatívne stránky, ako píše womansday.com. Pozrite sa a zvážte, či ide o prácu vašich snov.

Výhody

Nemusíte dochádzať do práce

Pár sekúnd a ste v práci. Hneď vedľa postele máte pracovný stôl. Dokonca sa nemusíte ani vyzliekať z pyžama. Tým, že vám odpadnú starosti s dopravou ušetríte čas, peniaze i stres.

Väčšia voľnosť a sloboda

Ste produktívnejší poobede? Práca z domu dáva možnosť vybrať si čas, kedy sa vám najlepšie pracuje. Navyše, ak jeden deň potiahnete dlhšie, ďalší si môžete spraviť voľno, zatiaľ čo ostatní sa trápia v práci. Platí hlavne pre tých, ktorí robia úkolovo.

Menej stresu

Mieru stresu si určujete sami. Robíte v prostredí, v ktorom sa cítite najlepšie a ktoré dôverne sami poznáte.

Vybavíte množstvo iných vecí

Popri práci môžete vybehnúť na úrad, ktorý je otvorený len cez týždeň doobeda alebo zájsť k lekárovi. Pri plnom pracovnom úväzku to by už bolo ťažšie. Museli by ste si vybaviť priepustku, opýtať sa šéfa.. Práca na voľnej nohe má v tomto obrovskú výhodu.

Cestovanie

Stačí vám len notebook, telefón a pripojenie na internet. Nie ste viazaný na miesto. Ak nechcete ísť na dovolenku len na dva týždne v roku a nemáte radi tradičné korporátne prostredie, môžete sa rozhodnúť pre kočovný život. Digitálni nomádi cestujú s notebookom v ruke po celom svete a pritom zarábajú. Tí, ktorí pracujú z domu sa môžu hocikedy rozhodnúť, že opustia miesto.

Zladenie pracovného a súkromného života

Jednoduchšie nájdete tú správnu rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom. Práca z domu je obzvlášť vhodná pre mamičky. Svojej rodine sa môžu venovať v čase, ktorý si sami určia. Príjemným plusom je zárobok peňazí.

Nevýhody

Disciplína a veľká zodpovednosť

Flexibilná pracovná doba sa zdá byť priam ideálna, no vyžaduje si zároveň veľkú mieru sebadisciplíny. Prinútiť sa každé ráno vstať a sústrediť sa na prácu môže byť pre mnohých náročné. Navyše, doma číhajú veci, ktoré vás môžu ľahko rozptýliť. Či už dieťa, ktoré sa chce hrať, manžel, ktorý chce večeru alebo zaujímavá relácia v televízii. Ste zodpovedná za odvedenú prácu.

Pracovná doba

Tú si síce určujete sami, ale ľudia podnikajúci z domu majú tendenciu pracovať viac. Je pre nich ťažšie prestať pracovať.

Osamelosť

Koniec spoločných obedov a klebeteniu s kolegyňami alebo fajčiarske pauzy. Teraz musíte rátať s nižšou mierou socializácie a obmedzeným kontaktom s inými ľuďmi. Na druhej strane dnes už sú k dispozícii coworkingové centrá, kde pracujú podnikatelia a ostatní na voľnej nohe, čím sa dá obmedzený kontakt s ľuďmi zmierniť.

Menej životného priestoru

Musíte obetovať časť bežného priestoru. Pracovnú kanceláriu máte doma, takže to, čo ste využívali pre bežný život je teraz vlastne vaším pracovným prostredím. Aj preto sa odporúča vyčleniť si inú miestnosť pre svoju prácu než spálňu alebo obývačku.

Čo môžete robiť z obývačky?

- Písanie článkov

- Prekladanie textov, tlmočníctvo

- Doučovanie

- Účtovníctvo

- Grafická úprava webových stránok

- Online marketing

Tri úspešné mamičky, ktoré odštartovali svoj biznis z pohodlia domova

CATHY ALESSANDRA

Mamička dvoch detí prišla na to, čo chýba na trhu. Všimla si, že nebolo veľa dostupnej literatúry alebo časopisov, ktoré by informovali o akciách pre deti, ako píše entrepreneursforachange.com. A tak sa jej podnikateľský nápad zrodil v pohodlí domova. Vďaka nemu mohla ľahko skĺbiť súkromný i pracovný život. Aj keď jej prvý informačný bulletin o detských akciách v okolí zabral veľa prebdených nocí, bola neustále so svojimi deťmi. To je to pre ňu to najhlavnejšie. Po náročných dňoch plných práce vyšiel 32-stránkový spravodajský časopis a 20-tisíc kópií sa dostalo do obehu.

Carissa BROWN

So skvelým nápadom prišla mladá mamička Carissa Bown. Po pôrode svojho prvého syna sa nevedela zbaviť prebytočných kilogramov a mala problém kúpiť si nejaký pekný módny kúsok, ktorý by jej sedel. Zistila, že ženy s plnšími krivkami majú stále problém s oblečením. V roku 2008 sa pustila do svojej odevnej línie, ktorá je špeciálne pre mamičky po pôrode. Musela vynaložiť veľa úsilia, no nakoniec sa jej firma rozrástla a pribudli noví zamestnanci, ktorých Carissa viedla. Teraz podniká z domu a je neustále so svojimi deťmi. Čo viac si priať?

MICHAL CHESAL

Keď sa mladej žene narodil syn s Downovým syndrómom a nízkym svalovým tonusom, bolo jasné, že nebude môcť chodiť po svojich ako ostatné deti. So svojím priateľom vyvinula špeciálne detské nosidlá. Ich spoločnosť začala v roku 2007 a odvtedy ročne predajú okolo 80-tisíc týchto nosidiel. Rodičia, ktorí musia bojovať so zdravotným postihnutím svojich detí, sú im vďační z celého srdca.

Ak vás láka takýto spôsob práce, treba upozorniť, že nie je pre každého. Záleží na vašej osobnosti. Ak máte vynikajúce kritické myslenie, organizačné a komunikačné schopnosti spolu so schopnosťou blokovať rozptýlenie, smelo do toho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:06