Ak sa vám nedarí schudnúť normálnou cestou, pomôže liposukcia.pixabay.com
StoryEditor

Čo vás čaká na vibračnej liposukcii? Ploché brucho uvidíte za mesiac

02.05.2016, 14:45
Životný štýl
Liposukcia patrí k najžiadanejším zákrokom v plastickej chirurgii. Hlavne ženy ju využívajú na odstránenie prebytočného tuku a sformovanie svojej postavy. Čo vás pri takomto zákroku čaká, sa môžete pozrieť vo videu.

Rozloženie podkožného tukového tkaniva na tele je dané hlavne genetickými a hormonálnymi faktormi, ako píše idnes.cz. A aj keď cvičíte a držíte diétu, tak sa tukových vankúšov na niektorých častiach tela nezbavíte. Liposukcia tak pre niekoho môže byť posledným riešením. Ako napríklad pre Anetu, ktorá sa rozhodla pre odsatie tuku zo spodnej časti brucha.

"Problém je v tom, že sa mi nedarí už dlhšiu dobu schudnúť normálnou cestou," zverila sa. A to upravila jedálníček a cvičí, hoci jej pravidelný režim skomplikovali problémy s kolenom. "Jednoducho tie tukové zásoby nejdú dole," hovorí Aneta.

Patrí do skupiny typických žien, ktoré si najčastejšie nechávajú vykonávať práve liposukciu brucha, vonkajších a vnútorných strán stehien, bokov a kolien. Naopak medzi menej časté patrí tváre, podbradok, časti chrbta, zadná strana paží a lýtka. U mužov vedie tiež odsávanie tuku v oblasti brucha, ďalej sú to boky, bedrová oblasť a predná strana hrudníka.

Ploché brucho uvidíte za mesiac

A ako taký zákrok prebieha? Lekár najprv operovanú oblasť potrie dezinfekciou a ohraničí ju sterilnými rúškami. Následne oblasť tukového tkaniva napustí špeciálnym roztokom, ktorý uľahčí samotné odsávanie tuku. Podľa plastického chirurga z Lekárskeho domu Praha 7 Jozefa Kulhánka to môžu byť aj dva až tri litre. Roztok uľahčuje operačný postup.

"Potom z malých vpichov vykonávame kanylou vlastnú liposukciu," popisuje lekár. Výhodou takzvanej tumenescentnej technológie je, že nie je potrebná celková anestézia, lokálne anestetikum je súčasťou špeciálneho roztoku, ktorý sa napúšťa pod kožu. Táto technológia navyše nie je pre telo tak invazíane ako pri klasickej operácii. Celý zákrok trvá asi hodinu, záleží na množstve tuku a tiež od toho, z koľkých partií sa odstraňuje.

Po zákroku dostane žena, prípadne muž, špeciálny kompresívny návlek, ktorý je nutné nosiť 4 - 6 týždňov po operácii. Pacientov môžu prekvapiť dve veci. Tou prvou je veľká pravdepodobnosť presakovania liposukčného roztoku z drobných otvorov po kanylách. A druhou vecou je to, že operovaná oblasť je po zákroku značne opuchnutá s modrinami, teda sa môže zdať väčšia ako pred operáciou. Tento opuch aj modriny sú dočasné a vstrebú sa.

"Klienti sú z toho niekedy nervóznejší," konštatuje doktor Kulhánek. Vysvetľuje, že ide len o prechodný pooperačný stav. Asi po 14 dňoch začne opuch ustupovať a výsledný chudnúci efekt sa dostaví tak po mesiaci.

Zákrok sa neodporúča ľuďom s metabolickými poruchami, napríklad s cukrovkou. Dôležité tiež je, aby pacient po liposukcii držal primeranú hmotnosť. Tukových buniek je totiž v tele obmedzený počet a nevedia sa množiť ani deliť, len zväčšujú svoj objem. Keď podstúpite liposukciu, v tele vám na odsatých miestach zostane 20 až 30 percent tukových buniek z pôvodného stavu.

Pribrať však môžete inde, a tak sa vám napríklad po sploštení bruška zväčšia boky, stehná alebo zadok. A nakoniec aj ono vyštíhlené brucho. Miesta po liposukcii priberajú až ako posledné.

Koľko to stojí?

Cena za vibračnú liposukciu sa pohybuje v rozmedzí od 425 do 1 475 Eur, záleží na zvolenom type anestézie, odsávanej partie a množstvo odsatého tuku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:23