Úspešná môžete byť aj v IT.pixabay.com
StoryEditor

7 žien, ktorým by sme mali poďakovať zakaždým, keď použijeme počitač

28.04.2016, 06:00
Životný štýl
Tieto inteligentné ženy sa pričinili o význam priekopnícke zmeny v technológiách. Sú dôkazom toho, že ich úspech sa rodí aj v oblastiach, ktoré sú skôr mužskou doménou.

Napísala prvý počítačový program

Augusta Ada Kingová, grófka z Lovelace, ktorá bola všeobecne známa ako "Ada Lovelace," pracovala na mechanickom počítači – analytickom stroji v rokoch od 1800. Dcéra básnika Lorda Byrona sa zaujímala o písanie, aj keď iným spôsobom. Je prvou programátorkou, ktorá detailne opísala fungovanie mechanického počítača a medzi poznámkami uviedla i algoritmus, považovaný za prvý algoritmus spracovateľný počítačom.

Ovplyvnila tvorbu Bluetoothu a Wi-Fi pripojenia na internet

Hedy Lamarrová je známa herečka, ktorá sa objavila v klasických filmoch ako Tortilla Flats a Dishonored Lady. Navrhla techniku pre šírenie rádiových signálov, ktoré boli neskôr použité na vytvorenie Bluetooth a Wi-Fi, ako píše rd.com.

Zmenila spôsob práce s počítačom

Grace Hopperová sa zaslúžila o zavedenie štandartov pre testovanie počítačových systémov a komponentov. Neskôr to viedlo k zbližovaniu programovacích jazykov jednotlivých výrobcov počítačov.

Urobila počítače priateľskými zariadeniami

Grafická dizajnérka Susan Kareová vytvorila mnoho veselých „Macintosh“ ikoniek, písmen a ďalších prvkov, ktoré sa používajú dodnes. Na svedomí má tiež tvorbu kľúčovej ikony "Command", ktorá sa doteraz používa v programoch na úpravu obrázkov, typ písma „Chicago“ a ďalšie.

Pomohla vytvoriť internet

Radia Perlmanová odoláva prezývke "matka internetu," hoci ju tak neprezývajú pre nič za nič. V roku 1980 vyvinula sieťové protokoly, ktoré pomohli k položeniu základov pre konektivitu, ktorú dnes zažívame.

Priniesla bezdrôtový internet do vášho domova

Janie Tsao založila sieťovú spoločnosť Linksys s manželom Victorom v garáži v rodnej Kalifornii. Linksys je zodpovedná za rad najpredávanejších routerov, a je pravdepodobné, že ste boli on-line vďaka produktom z tejto spoločnosti.

Inšpirujte ostatné ženy, aby vstúpili do IT

Sheryl Sandbergová pomohla odštartovať Google.org popri práci v spoločnosti Google, čo dokazuje , že technológia a filantropia môžu ísť ruka v ruke. Od tej doby sa stala prvou ženou, ktorá sa stala súčasťou tímu Facebooku. Taktiež je autorkou bestselleru Lean In: Women, Work, and the Will, ktorého cieľom je inšpirovať novú generáciu žien, aby išlo po jej stopách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:34