Každé dieťa potrebuje pravidelný spánkový režim.pixabay.com
StoryEditor

Pravidelná hodina uloženia na spánok dokáže s deťmi divy

17.04.2016, 06:00
Životný štýl
Tým, že budete svoje dieťa dávať spať večer zakaždým v rovnakú dobu, vštepíte mu určitý režim. A nielen to. Pravidelné spánkové návyky dokážu oveľa viac.

Každé dieťa by malo mať presný režim a poriadok, podľa ktorého chodí spať. Jednoducho povedané, potrebujú mať presný čas, kedy sa chystajú do postele. Takto si v detstve budujú pravidelné spiace návyky, ktoré si so sebou prinesú do dospelosti. Najnovšia štúdia však prichádza s ďalšími benefitmi, ktoré prináša pravidelný spánkový režim u detí v školskom veku, ako píše today.com.

Dlhší spánok i lepšie známky

Dávať deti do postele pravidelne v určitú hodinu síce môže byť pre rodičov doslova boj, no po tomto zistení zrejme zvážia, že to stojí za to. Podľa novej správy ukladanie detí do postele každý večer v konkrétny čas má za následok o 20 minút dlhší spánok každú noc, rovnako ako aj lepšie vysvedčenie.

V časopise Sleep Medicine boli zverejnené výsledky štúdie, trvajúcej 6 týždňov. Zúčastnili sa jej dve skupiny žiakov základných škôl v Montreale. Deti, ktoré mali zdravšie spánkové návyky v rámci programu získali ďalších 18,2 minút spánku navyše za noc. Týmto však výhody tohto spánkového režimu nekončia. Ich matematika a angličtina sa v porovnaní z predchádzajúcim hodnotením zlepšila o viac ako jeden stupeň. Taktiež boli zaznamenané lepšie výsledky vo fyzickom vzdelávaní, aj keď zlepšenie nebolo také veľké.

Zrejme je to spôsobené väčším sústredením, pozornosťou a lepšou pamäťou, čo spôsobuje pravidelný dostatočný spánok, preto majú lepšie známky. To sa však nedá povedať o druhej skupine detí, ktoré mali na vysvedčení z matematiky rovnakú známku ako predtým.

"Ak chcete byť úspešní, spite!" vyhlásil Reut Gruber, jeden z autorov správy a riaditeľ v spánkovom laboratóriu na Douglas Mental Health University Institute. "Spánok je voľne dostupný zdroj, ktorý by mal by byť použitý na optimalizáciu výkonu, nálady a zdravia."

Žiaci sa v rámci štúdie zúčastnili šestich interaktívnych tried počas obdobia šiestich týždňov. V každej triede, kde strávili dve hodiny, sa dozvedeli všetko o dobrých večerných nývykoch, správnej spánkovej hygieny, následkoch zlého odpočinku a tiež o prekážkach, ktoré vedú k nedostatku spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:07