Pripravte sa na vytúžené dieťatko a neprepadajte depresii.pixabay.com
StoryEditor

Ako spoznať popôrodnú depresiu ešte predtým, než úplne vypukne?

17.04.2016, 14:45
Životný štýl
Ľudia nie sú ako roboti, ktorí bez zaváhania a emócií plní všetky zadania. Naopak naše prežívanie má vplyv na to, ako naše telo funguje. Na faktory ovplyvňujúce rozvoj popôrodnej depresie a baby blues sa zamerali nedávno hneď dve štúdie.

Prvá štúdia bola vykonaná v pôrodniciach Vysočiny od októbra 2013 do septembra 2014 a zúčastnili sa dve tisícky rodičiek. Zber dát prebiehal v poslednom trimestri tehotenstva a následne počas popôrodného pobytu žien v pôrodnici, ako píše idnes.cz.

Predmetom výskumu Ley Takács z Katedry psychológie FF UK boli mimo iných otázok aj popôrodné poruchy nálady, ktoré sú stále zanedbávanou oblasťou. Prevenciu popôrodných nálad je podľa Takács venovaná len malá pozornosť a ženám, ktoré týmito poruchami trpia, sa často nedostáva zodpovedajúca pomôcť.

Baby blues

Najčastejšie sa matky po pôrode stretnú s tzv. Baby blues, odborne popôrodná subdepresia, ktorá sa prejavuje plačlivosťou, emocionálnou labilitou, precitlivenosťou, náladovosťou, podráždenosťou, pocitmi bezmocnosti, napätím a úzkosťou. Objavuje sa hodiny až dni po pôrode a spravidla do 10 dní spontánne vymizne bez závažnejších dôsledkov pre matku a dieťa. Ak dosiahne však vyššej intenzity, predstavuje významný rizikový faktor "veľkej" popôrodnej depresie, ktorá je naopak veľmi závažná.

Vyššie riziko intenzívnej popôrodnej subdeprese zistil výskum u prvorodičiek, ďalej u žien, ktoré podstúpili cisársky rez alebo vaginálnu extrakčnú operáciu, u žien úzkostných a rovnako u žien, ktoré mali počas tehotenstva vážne finančné problémy. Riziko rozvoja popôrodnej subdeprese neznižovala prítomnosť otca ani inej blízkej osoby pri pôrode.

Pomôže sebadôvera aj opora druhých

Ukázalo sa však, že u prvorodičiek riziko intenzívnej popôrodnej subdepresie znižuje niekoľko faktorov. Po prvé to bola všeobecne vyššia sebadôvera a tiež viera, že žena dobre zvládne svoju novú materskú úlohu. Ďalším faktorom bola komplikovanosť pôrodu (pôrod bez komplikácií znižuje riziko) a absencia väčšieho stresu počas tehotenstva. V skupine úzkostných žien znižovala podľa štúdie riziko intenzívnej popôrodnej subdepresie kontinuálna opora v priebehu pôrodu.

"U úzkostných žien možno riziko intenzívnej popôrodnej subdepresie znížiť prostredníctvom organizačných opatrení v rámci perinatálnej starostlivosti: úzkostné rodičky (a to najmä prvorodičky) by mali mať možnosť individuálnej podpory od osoby, ktorej dôverujú, a to po celú dobu pôrodu," poznamenávajú autori českého výskumu.

Nájdeme odpoveď v krvi?

Na rozvoj popôrodnej depresie sa zamerala aj nedávna americká štúdia, v ktorej vedci skúmali krv 66 žien v poslednom trimestri tehotenstva a na konci šestonedelia. Zaujímalo ich najmä množstvo hormónu oxytocínu, ktorý sa tiež prezýva hormón lásky, pretože sa v tele vyplavuje pri kontakte s milovanou osobou.

Štúdie sa zúčastnilo aj trinásť žien, ktoré sa stretávali s depresiou už pred otehotnením. Práve u nich sa potvrdilo, že čím vyššie mali hladiny oxytocínu v tehotenstve, tým vyššie bolo ich riziko popôrodnej depresie. Trápila ich nespavosť, úzkosť, bolesti hlavy a ďalších častí tela, zmena apetítu a pocity vyčerpania a smútku. Mnoho žien má zo svojho smútku (vo chvíli, keď by sa podľa všeobecnej mienky mali cítiť šťastne) navyše výčitky svedomia, čo komplikuje vyhľadanie odbornej pomoci.

Hoci išlo o relatívne malú štúdiu a je potrebné výsledky overiť na väčšej skupine žien, lekári už teraz dúfajú vo vyvinutí krvného testu na popôrodnú depresiu. Ak by sa im podarilo určiť v krvi biomarkery zvyšujúce riziko popôrodnej depresie, mohli by sa na ňu nastávajúce matky preventívne testovať podobne ako sa testujú kvôli tehotenskej cukrovke.

"Neliečená popôrodná depresia môže mať rozsiahle a dlhodobé následky, preto by možnosť určenia rizikových žien znamenala výbornú príležitosť na prevenciu," uviedla pre DailyMail autorka britskej štúdie profesorka Sueño Masseyová z Nortwestern University v Chicagu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:12