Súrodencipixabay.com
StoryEditor

Väčšina rodičov má svoje obľúbené dieťa, tvrdí štúdia

14.04.2016, 06:00
Životný štýl
Deti sú jednou z najväčších radostí v živote. Je jedno, v akom poradí sa narodia, či už je to syn a o dva roky neskôr sa narodí dievčatko, obe matka miluje rovnako. Alebo nie?

Ťažko tomu uveriť, no údajne až 70 percent matiek a 74 percent otcov preferujú jedno dieťa pred druhým. Väčšina rodičov má svoje obľúbené dieťa a podľa výskumníkov je pravdepodobné, že ide o najstaršie, ako píše independent.co.uk. Zistila to štúdia vykonaná na University of California, ktorej sa zúčastnilo 384 rodín. Každú z nich tvorili obaja rodičia s dvoma deťmi, medzi ktorým bol štvorročný rozdiel. Prevažná väčšina zo všetkých 768 opýtaných rodičov sa priznala ku spomínanému tvrdeniu. Aj keď neuviedli presne, ktoré dieťa preferovali, výsledky zo štúdie naznačujú, že ide o staršie dieťa, ktorému dávajú za normálnych okolností prednosť.

Osobitné zaobchádzanie s prvorodenými

V rámci štúdie boli deti vyzvané, či majú pocit, že s nimi rodičia zaobchádzajú odlišne a či to ovplyvnilo ich sebavedomie. Mladšie deti s väčšou pravdepodobnosťou hlásili nízke sebavedomie spôsobené zvýhodňovaním prvorodených detí, čo naznačuje, že so staršími súrodencami rodičia zaobchádzali osobitne.

Štúdia bola vedená Katherine Congerovou, profesorkou ľudského rozvoja a rodinných štúdií na Univeristy of California. Odborníčka bola prekvapená výsledkami výskumu, ktoré odhalili, že by so staršími súrodencami mohli ich rodičia zaobchádzať nespravodlivo.

"Naša pracovná hypotéza bola, že staršie, skôr narodené deti budú viac ovplyvnené vnímaním rozdielneho zaobchádzania vzhľadom na ich postavenie ako k starším," uviedla Katherine Congerová.

Dokonca sa hovorí o tom, že rodičia si často najlepšie spomínajú na svoje prvé dieťa, ktoré úzkostlivo sledovali na každom kroku. Prvorodené deti majú rodičov celých len pre seba. Pri ďalšom dieťati už rodičia nemajú tendencie mu venovať takú veľkú pozornosť ako v prípade prvorodeného. Druhému dieťaťu nevenujú prehnane veľa pozornosti a tiež mu viac dovolia.

Nedávne štúdie pri pohľade na súrodenecké vzťahov tiež zistili, že ak majú matky mladšieho súrodenca robí menej pravdepodobné, že budú obézni, a že starší súrodenci by mohli byť viac inteligentnejší než ich mladší bratia a sestry.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:20