Kurkuma je korenie, ktoré prispieva zdraviu.
StoryEditor

Kurkuma ako zázrak na tmavé kruhy pod očami?

14.03.2016, 05:00
Životný štýl
Nevyzerajú pekne a dokážu zmeniť náš celkový vzhľad. Vyzeráme pri nich unavene, vyčerpane, nezdravo a staršie. Tmavé kruhy pod očami sú jednoducho nepekným javom, ktorý ničí našu snahu vyzerať čo najlepšie.

Množstvo ľudí bojuje s tmavými kruhmi pod očami. Vo väčšine prípadov sa boj skončí neúspešne, keďže za ich vznikom môže byť takmer čokoľvek. Nedostatok tekutín, nadmerné fajčenie, nedostatok spánku, nesprávna strava, alergie, ale môže ísť aj o dedičný znak. Známou liečbou je naordinovanie si zdravého spiaceho aj pitného režimu a vylúčenie soli z jedálnička. Čo však robiť, ak ani tieto rokmi overené tipy nepomáhajú? Skúste staviť na silu prírody. Nemusíte míňať veľa peňazí na drahú kozmetiku, stačí sa len pozrieť na poklad, ktorý nám ponúka príroda a využiť jej silu. Aspoň to tvrdí blogerka Farah Dhukaiová.

Vyskúšala jeden trik, na ktorý teraz nedá dopustiť. Tvrdí, že nič nie je lepšie ako prírodný kozmetický produkt. Po tom, čo jej žiadne kozmetické produkty nepomohli vyriešiť tento neestetický problém, zmiešala cmar s kurkumou a následne túto zmes aplikovala na oči, ako píše goodhousekeeping.com. Po zaschnutí opláchla a výsledky sa hneď dostavili. Kruhy pod očami boli menej viditeľné. O kurkume sa hovorí ako o účinnom pomocníkovi, ktorý je efektívny pri odstraňovaní tmavých škvŕn a kruhov pod očami.

A video posted by Farah D (@farahdhukai) on

Ide o bezpečný spôsob, ako sa zbaviť tmavých kruhov pod očami?

Na internete nájdeme stovky videí, kde si ženy dávajú na tvár toto korenie. Môžeme sa skutočne spoliehať na kurkumu a použiť ju na tvár? „Kurkuma dočasne zafarbí pokožku na žlto, takže pôsobí ako optický neutralizátor tmavo-fialovej farby, ale aj zelenej a červenej,“ vysvetľuje Dr. Lisa Donofriová, klinická profesorka dermatológie na Yale University of Medicine.

Je tu však jeden problém. Ak máte príliš svetlú a pigmentovanú pleť, nemusí to byť pre vás práve najlepšie riešenie. „Žltú farbu na svojej pokožke neuvidíte, keďže ju máte pigmentovanú, navyše, kurkuma môže na svetlej pleti vyzerať moc bledo a výsledok nemusí byť bohvieaký,“ upozorňuje odborníčka.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, lekárska a kozmetická dermatologička Dr. Christine Choi Kimová dvíha varovný prst. Podľa nej by sme mali byť opatrní pri nanášaní tohto žltého korenia na citlivú pleť okolo očí. „Vyskúšajte si zmes naniesť najprv na vnútornú kožu na predlaktí, potom počkajte dva dni, aby ste zistili, či nemáte nejakú alergickú reakciu,“ radí Dr. Kim. Zatiaľ čo kedysi ľudia v juhoázijských krajinách používali kurkumu na svoju pokožku po dlhé roky, vo vede zatiaľ neexistujú dôkazy, či je skutočne vhodná a bezpečná na ľudskú pleť. Preto sú potrebné ešte nejaké testy a klinické štúdie, ktoré by nás príp. zbavili potenciálneho nebezpečného výrobku.

Vždy sa poraďte do svojím dermatológom, než začnete akúkoľvek starostlivosť o pleť, pri ktorej stavíte na prírodu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 02:13