Je tu obdobie jarného upratovania.
StoryEditor

Jarné upratovanie v malíčku. Zvládnite ho efektívne a za zlomok sekundy

23.03.2016, 05:00
Životný štýl
O slovo sa začína hlásiť jar, je čoraz teplejšie a my postupne zhadzujeme kúsky oblečenia. Aj vám ako prvé s hrôzou napadne jarné upratovanie? Pre mnohé to nie je nič príjemné, predstava zabitého víkendu dôkladnou starostlivosťou o domácnosť moc neláka.

Čaká vás umývanie okien, vydrhnutie sporáku a kúpeľne a čistenie priestorov v byte, ktoré dlho nevideli čistiace prostriedky a handru.

Predvianočné upratovanie je už dávno zabudnuté, no na dvere nám klope termín blížiacich sa veľkonočných sviatkov, ktorému predchádza jarné upratovanie. Domácnosť by mala byť ako zo škatuľky a bohato prestretý stôl musí priťahovať hladné žalúdky šibačov. Ako si jarné upratovanie čo najviac zjednodušiť a urýchliť, no aby bol byt v tip-top stave?

Ako začať?

Na začiatku je dobré si premyslieť, ako budete postupovať. V každej miestnosti začínajte vždy od stropu k podlahe. Ak by ste začali opačne a vrhli by ste sa na čistenie spondej poličky, po ktorej dôkladne umyjete osvetlenie, teda luster a stropnicu, pravdepodobne by ste museli zase prejsť handrou spodnú časť nábytku, keďže prach z lustru by na ne napadol. Takto by ste museli zbytočne zopakovať niektoré činnosti, ktoré ste už urobili. Stratili by ste čas a upratovanie by trvalo zbytočne oveľa dlhšie. Začnite poometaním kúrov a stien od pavučín a smerujte nadol, na rad prichádza osvetlenie, následne okná a vyutieranie poličiek od prachu a vysávanie či umývanie podláh. Kúpeľňu si však nechajte na záver. Tam totiž počas upratovanie strávite najviac času.

Privítajte návštevu čistou rohožkou

Nezabúdajte aj na to, čo sa nenachádza priamo v byte, no je každému na očiach. Dôkladne vyčistite rohožku a umyte podlahu pod ňou, ako píše rd.com. Nech sa spozná už pri vstupe do bytu, že sa o svoju domácnosť príkladne staráte a neodradíte prípadných návštevníkov.

Čisté koberce a čalúnenia

Celý rok na ne zabúdame, no oplatí sa postarať o nich aspoň v tomto období. Koberce sú obľúbeným útočiskom nenápadných domácich zvieratiek – roztočov. Sú menšie než milimeter a žijú v kobercoch a čalúnenom nábytku. Spôsobujú vzniku alergií, preto by ste sa ich mali zbaviť. Vysávanie nestačí, nedostaneme tak z koberca všetku špinu, len tú, ktorá je viditeľná, teda omrvinky, vlasy a prach. Mikroskopické nečistoty zostanú v koberci a každým jedným krokom ich zadupeme hlbšie a hlbšie. Ideálnym riešením je tepovanie, na ktoré s môžete sami vrhnúť alebo si môžete objednať odborníkov, ktorí sa o to postarajú na profesionálnej na úrovni. Ak ste sa do toho sami pustili, dajte pozor, aby sa čistiaci prostriedok nedostal na dolné časti nábytku. Okamžite ho utrite, čím predídete prípadným škodám. Oplatí sa po tepovaní poriadne vyvetrať miestnosť, aby koberce uschli čo najskôr.

Lesknúce okná ako zrkadlá

Umývanie okien ako súčasť jarného upratovania je priam nevyhnutné. Stavte na osvedčenú a rokmi overenú klasiku – umývanie okien pomocou octu a novín. V päťlitrovom vedre vlejte do teplej vody 2 dcl kvasného liehového octu. Octová voda si poradí s prachom i s mastnejším filmom na rámoch okien. Aj keď je leštenie okien novinovým papierom síce namáhavejšie, keďže musíte na noviny pritlačiť, no výsledný leštiaci efekt je perfektný.

Môžete použiť aj letáky no nie z lesklého papiera. Lesk získate aj vďaka kuchynskej soli. V piatich litroch teplej vody rozpustite 5 polievkových lyžíc kuchynskej soli. Umyte okná len raz a preleštite ich handričkou z netkanej textílie. Sami budete prekvapení z výsledku.

Nezabúdajte na ostatných členov rodiny

Vyupratovať celý byt za jeden deň je nereálny cieľ, aj keď by ste tak najradšej spravili a mali nedeľu len pre seba. K cieľu sa môžete priblížiť, ak do upratovania angažujete najbližších. Nechce sa im a počujete len výhovorky? Sľúbte deťom, že za vykonanú prácu dostanú nejakú odmenu, príp. im dovoľte nechať tentokrát hudbu pustenú trochu hlasnejšie. V rytme hudby to možno aj vám pôjde rýchlejšie. Manželovi zase pohrozte, že mu sami upracete veci. To sa mu nebude páčiť, veď už len predstava, že by niečo nemalo svoje miesto a nevedel by to nájsť, ho vystraší natoľko, že sa do upratovania nakoniec sám pustí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:51