Usmievajte sa a užívajte si život.
StoryEditor

Prekvapivé triky ako byť šťastnejší bez toho, aby ste sa snažili

11.03.2016, 05:00
Životný štýl
V jednoduchosti je krása. Stačí urobiť pár menších zmien vo svojom živote alebo sa pozerať na bežné veci úplne inak ako doteraz a hneď budete spokojnejší.

Darujte peniaze

Štúdia, zrealizovaná minulý rok na Hardvard Business School, prišla na zaujímavé zistenie. Darovanie 500 dolárov má rovnaký účinok, ako keď sa cítite šťastní a bohatí pri získaní 10 000 dolárov. Iné štúdie zase odhalili, že i darovanie menšej sumy peňazí nás urobí šťastnejšími, ako píše rd.com. Či už sú to dve eurá pre kolegu, ktorému chýbajú pri platení obeda alebo väčší finančný dar, ktorým podporíte občianske združenie alebo ľudí v núdzi. Takáto charita vám vyčarí úsmev na tvári a doslova pohladí dušu, že sme niekomu pomohli.

Kúpte si "zážitok"

Skoršie štúdie zistili, že míňanie peňazí na určité zážitky, ako napr. vstupenky na koncerty či výlety do zahraničia, zvyšujú pocit šťastia viac, než vyhadzovanie peňazí za hmotné veci. Podľa nového výskumu už len samotné premýšľanie, plánovanie a rozhodovanie, kam pôjdete a čo chcete zažiť, vyčarí úsmev na tvári. Samotnou kúpou sa vám nálada zdvojnásobí, čo sa nedá porovnať s kúpou hmotných vecí.

Pochváľte niekoho aspoň raz denne

Povedzte niekomu milé slová a zložte kompliment alebo napíšte mail, v ktorom ho pochváľte. Tí, ktorí to začali robiť, sa okamžite cítili šťastnejšie. Údajne po 21 dňoch, kedy vždy niekoho pochválili, boli šťastní a pocítili hlbšiu úroveň sociálnej pomoci, ktorú dávali ostatným, čo je jedna z hlavných predpokladov dlhovekosti.

Seďte menej

U žien stredného veku, ktoré sedeli viac ako sedem hodín denne, bolo o 47 percent viac pravdepodobné, že budú vykazovať známky depresie než tie, ktorí sedeli štyri alebo menej hodín, ako zistili austrálski vedci. Tí, ktorí sa nezaoberajú žiadnou fyzickou aktivitou, mali o 26 percent väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť príznakmi depresie o tri roky neskôr, než ostatní, ktorí pravidelne cvičili. Nie je však jasné, či sedavé zamestnanie zhoršuje náladu. Je možné, že tí, ktorí sú náchylní k depresiám, s väčšou pravdepodobnosťou trávia čas bez pohybu. Na druhej strane u ľudí, ktorí sú aktívni, je väčšia možnosť, že sa zapoja do sociálnej interakcie so svojimi kolegami alebo susedmi. Navyše, fyzická aktivita uvoľňuje náladu a zvyšuje hladinu endorfínov, ktoré ihneď zaženú chmáry.

Urobte správny krok

Nový kanadský výskum prichádza so zaujímavým tvrdením. Váš krok môže ovplyvniť náladu. Účastníkom štúdie bol predložený zoznam s pozitívnymi a zápornými slovami a potom boli požiadaní, aby chodili na bežiacom páse – buď boli zhrbení, paže im viseli pozdĺž tela akoby boli bez nálady a smutní alebo chodili vystretí a mali akoby sebavedomé kroky, sršal z nich optimizmus. Tí, ktorí boli zhrbení, si pamätali viac negatívnych slov ako tí, ktorí išli šťastnejším tempom.

Plánujte to najlepšie na koniec

Týždeň v luxusnom hoteli je skvelý, no po štyroch dňoch už zovšednie, ako uvádza psychológ Jaime Kurtz, PhD. Na Univerzite Jamesa Madisona. Ak si však naplánujete niečo na konci pobytu, získate „výhodu očakávania“ na niečo, na čo sa budete tešiť. Vedomie, že vás posledný večer čaká niečo špeciálne, vás spraví šťastnými, aj keď sa celý pobyt blíži ku koncu. Ľudia majú tendenciu hodnotiť zážitky z pobytu, vrátane začiatku i konca dovolenky. Takže, aj keď celkovo dovolenka bola priemerná a ničím zaujímavá, spomienka na jej zaujímavý koniec to celé obráti a spraví z toho výnimočný zážitok.

Dajte si prestávku od svojho obľúbeného jedla

Štúdia v časopise Social, Psychological, and Personality Science zistila, že ak sa na niekoľko týždňov vzdáte svojho milovaného jedla, či už je to čokoláda alebo čipsy, budete sa naň potom tešiť viac.

Vychutnávajte si obyčajné momenty

Bežné, no krásne zážitky, ako je príjemná prechádzka z kancelárie domov alebo spontánne objatie svojho priateľa, vám môže priniesť viac šťastia do budúcnosti, ako si myslíte, čo potvrdil nedávny výskum v časopise Psychological Science. Vychutnávajte si na prvý pohľad obyčajné a bežné, no na druhej strane krásne momenty a neberte ich ako samozrejmosť, ale ako niečo výnimočné.

Zoberte štetec a maľujte

Rozvíjajte svoju umeleckú dušu a stres nebude mať šancu. Podľa nového výskumu dospelí, ktorí maľovali alebo kreslili raz týždenne po dobu 10 týždňov, ukázali viac psychickej odolnosti (napr. nevyskočili na svojho manžela, keď urobil niečo, čo sa im nepáčilo alebo neboli nervózni, keď dlho čakali v dave ľudí pri pokladni). Tvorba vizuálneho umenia zlepšuje spojenie medzi oblasťami mozgu s odolnosťou, pravdepodobne preto, že je to činnosť, ktorá vyzýva na integráciu kognitívnych, motorických a tvorivých schopností.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:55