Každá mamička sa teší na vytúžené dieťatko.
StoryEditor

Čo je schopný spraviť s tehotnými ženami strach o bábätko?

20.03.2016, 05:00
Životný štýl
Prirodzený strach tehotných žien o zdravie ešte nenarodeného dieťatka z nich robí ľahkú obeť marketingových trikov a reklám.

Za čo si majú priplatiť podľa idnes.cz a kedy by mali s ďalším odporúčaním a vystavením účtu spozornieť?

"Strach som mala stále. Zo začiatku po zistení pozitívneho testu, potom z potratu až do 12. týždňa, aby bábätko bolo tam, kde má byť, aby nebolo mimomaternicové tehotenstvo. Potom strach, či je zdravé. Na každej kontrole obava, či bije srdiečko a bábätko rastie. Potom nech sa nenarodí predčasne, nech prežije pôrod," píše mamička s prezývkou Kacik1988 na webe eMimino.cz. Jej pocity nie sú nezvyčajné.

Každá tehotná žena prežíva obavy, lenže náš novodobý zvyk mať všetko pod kontrolou v tehotenstve narazí. Mnoho matiek je zaskočených množstvom nových informácií, najmä správami o možných komplikáciách a postihnutiach. Nie je preto asi až tak prekvapivé, že je v ponuke aj veľa vyšetrení, prístrojov a produktov, ktoré majú obavy matiek rozptýliť. Niekedy ale tehotné ženy narazia aj na to, že sa na ich strachu budú snažiť zarobiť.

Poplatok za starostlivosť o budúcu matku

Ak si aj váš gynekológ účtuje špeciálny poplatok za starostlivosť v období gravidity, spozornite. Základnú starostlivosť v tehotenstve hradí poisťovňa. Vyžadovanie jednorazového poplatku v momente, keď otehotniete, je nielen neštandardné, ale aj protiprávne. V takom prípade môžete na gynekológa podať sťažnosť, ktorú preverí Slovenská lekárska komora, prípadne odbor zdravotníctva Krajského súdu.

Základnú starostlivosť ale nezamieňajte za nadštandardné služby. Nadštandardné sú spravidla úkony, ktoré prispievajú ku komfortu rodičky, ale nijako nesúvisia so zdravím bábätka. Tehotné si napríklad bežne priplatia za fotografie z ultrazvuku, konzultácie po telefóne alebo častejšie návštevy. Spoplatnené je často aj určenie pohlavia bábätka. To je síce pre mnohých rodičov dôležité, z medicínskeho hľadiska, ale ide o irelevantnú informáciu. Či sú poplatky u vášho lekára či lekárky oprávnené, vám poradia vo vašej zdravotnej poisťovni.

Vyšetrenie navyše

Väčšina mamičiek považuje vyšetrenie za niečo, čo prispieva k zdraviu nenarodeného bábätka. Lenže primárnym zmyslom vyšetrenia je odhalenie prípadných zdravotných problémov, aby sa mohla začať liečba. Zistiť sa ale môže aj vývojová alebo genetická odchýlka a lekári môžu rodičom navrhnúť ako jednu z možností prerušenie tehotenstva. Konečné slovo majú samozrejme vždy rodičia.

Je na každej tehotnej žene, či podstúpi všetky odporúčané testy - tzv. Triple test a amniocentézu alebo odber choriových klkov na zistenie vývojových chýb. Najmä posledné dva menované odbery nie sú u budúcich mamičiek príliš obľúbené najmä kvôli možnému malému riziku potratu, ale aj ich nekomfortnosti.

"Na odporúčanie lekára som si nechala urobiť odber choriových klkov. Myslím, že keby som mala viac času si to premyslieť, tak do takého zákroku nejdem," píše užívateľka 3R v diskusii na eMimino.cz. "Je fajn, že žijeme v dobe, keď ide veľa problémov spoznať už v tehotenstve, ale niekedy je to na škodu a mamičky sú v neustálom strachu, či je ich dieťa v poriadku."

Vitamíny ako nutnosť?

Kyselina listová znižuje riziko vrodených vývojových chýb u dieťaťa, preto ju tehotným odporúčajú nielen lekárne, ale aj ošetrujúci lekár. Farmaceutické firmy vyrábajú tiež komplexné tehotenské prípravky. Okrem kyseliny listovej obsahujú vysoký obsah vápnika, železa alebo vitamínu C. A tiež si za ne priplatíte. Ceny mesačných balení šplhajú do niekoľkých desiatok Eur. Odporúčajú sa užívať nielen v tehotenstve, ale aj v čase laktácie, stanú sa výraznou položkou v rodinnom rozpočte. Namiesto prehĺtania drahých práškov pritom stačí dohliadnuť na pestrosť jedálnička.

Zlú skúsenosť s tehotenskými vitamínmi aj lekárkou mala mamička s prezývkou lizzka: "Vyhádzala som sa po nich, tak som ich prestala brať. Doktorka mi ale aj potom tvrdila, že ich brať musím. Zmenila som preto doktorku a zrazu stačila kyselina listová."

Výbavička, ktorú nepotrebujete

Tehotné mamičky sa pred pôrodom tiež strachujú, ako zvládnu novú situáciu. Pred narodením prvého bábätka sa ťažko odhaduje, čo je potrebné a bez čoho sa v materstve zaobídete.

Na marketingové ťaháky sú obzvlášť náchylné prvorodičky, ktorým chýba vlastná skúsenosť. "Za mňa osobne bolo zbytočné a nikdy som nepoužila: opatrovateľku, monitor, rôzne ohrievače, sterilizátory a pod. A akákoľvek kozmetika (okrem krému na zapareniny, keď je najhoršie)," píše mamička pod nickom vjerunga.

Dopredu nie je dobré kupovať napr. odsávačku mlieka - neviete, či budete dojčiť, a ak budete dojčiť, tak zatiaľ neviete, aký typ odsávačky zvoliť. Namiesto sterilizátora si bez problémov vystačíte s hrncom s vriacou vodou, nebudete potrebovať ani špeciálny kôš na plienky alebo prebaľovací pult. Po prvotnom nadšení mnoho mamičiek odloží aj opatrovateľky a monitory dychu a radšej dajú na vlastný inštinkt než technologické vymoženosti. Skrátka sa radšej držte aj s oblečením v najmenších veľkostiach, z ktorého vám bábätko vyrastie v priebehu niekoľkých dní. Ďalšie tipy mamičiek, čo si zaobstarať do výbavičky a bez čoho sa zaobídete, nájdete tu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:39