Základom úspechu je správne zostavený šatník.
StoryEditor

Základy šatníku. Tieto kúsky by vám nemali chýbať

16.03.2016, 05:00
Životný štýl
Chystáte sa na pracovný pohovor a rada by ste medzi ostatnými uchádzačmi zaujala? Je pred vami dôležitá obchodná schôdzka a potrebujete si získať rešpekt?

Neviete, čo si obliecť na obed s klientom? Prvý dojem je, či chceme alebo nie, viac než dôležitý, ako píšu lidovky.cz.

Preto môže byť výber vhodného oblečenia na podobnú príležitosť sám o sebe ťažkou úlohou. Základom úspechu je správne zostavený šatník. Prinášame niekoľko tipov, čo by nemalo chýbať správnej businessmanke.

Perfektné sako

Výberu saká venujte veľkú pozornosť. Hľadajte dokonale strihané, ľahko prehnuté čierne sako s dĺžkou presne na boky, také, ktoré bude lichotiť vašej postave. Mierne priliehavé alebo rovno strihané sako, končiace tesne pod zadkom, odvedie nežiaducu pozornosť od stredovej časti tela. Vypasované sako vykúzli z nevýrazného pása siluetu presýpacích hodín. Ak sa pýšite väčším poprsím, voľte vždy sako s jednoradovým zapínaním. Skrátené vypasované sako zase opticky predĺžia menšiu postavu. Kvalitný materiál je rovnako dôležitý ako padnúci strih. Pozor si dajte aj na správnu dĺžku rukávov. Mali by končiť v mieste, kde ohýbate zápästia.

Džínsy vymeňte za seriózne nohavice

Džínsy nikdy neboli a nebudú súčasťou biznis looku. Neberte si ich ani na pohovor do kreatívnej firmy. Ak sa do takejto firmy dostanete, noste ich pokojne každý deň, pohovor ale zostáva oficiálnou záležitosťou. Vymeňte ich za čierne alebo tmavo modré úzke nohavice v pánskom strihu. Ak chcete pôsobiť ešte o niečo serióznejšie, oblečte si nohavice s pukmi. Voľné vlnené nohavice potom oceníte hlavne v zime, zahrejú vás a budú vyzerať skvele, napríklad v kombinácii s rolákom a sakom.

Zavinovacie šaty

Zavinovacie šaty vytvoria predlžujúci výstrih do V, opticky zúžia pás a vytvoria krásnu siluetu presýpacích hodín. Podľa typu postavy vyberte druh šiat. Väčšie bruško zakryje pozdĺž bokov voľne splývavá jemná látka, širšie boky poďakujú za šaty áčkového strihu z pevnejšieho materiálu. Širokým ramenám lichotia šaty s dlhšími rukávmi a pomerne úzkym výstrihom, nevýrazné boky dotvarujú šaty s nariasenou spodnou časťou. Väčšiemu poprsiu pristane hlboký výstrih v tvare V, ostatným skôr guľatejší výstrih.

Nestarnúca biela košeľa

S klasickou bielou košeľou nešliapnete nikdy vedľa. Je svieža, čistá a sofistikovaná. Nosiť ju môžete k nohaviciam, k sukni, pod šaty, skrátka na nekonečne veľa spôsobov. Hľadajte košeľu z nekrčivého materiálu. Ak chcete, aby vám nevyliezala z nohavíc, kúpte si biele košeľové body. K bielej košeli pridajte ešte ďalšiu jednofarebnú hodvábnu blúzku, prípadne zvoľte jemný vzor, budete v nej viac uvoľnená.

Elegantný kabát

V zime najviac oceníte vlnený kabát v neutrálnej farbe. Nielenže vás krásne zahreje, ale hodiť sa bude takmer ku všetkému, či už sa rozhodnete pre šedý, béžový, čierny, alebo napríklad námornícky modrý. Klasický béžový trenčkot si získal obľubu u žien po celom svete. Pridajte ju do svojho šatníka aj vy a neurobíte chybu. Nosiť ho budete od jari do jesene, a to nielen do práce, ale aj vo voľnom čase k džínsom, sukniam aj šatám.

Sveter, ktorý zakryje aj zahreje

Prepínací sveter sa skvele hodí k akejkoľvek príležitosti. Zvlášť ak zvolíte šaty alebo top na ramienka, majte na pamäti, že by ste mali mať zakryté ramená. Výbornou investíciou je kašmírový sveter. Kašmír má hneď niekoľkých vzácnych vlastností. Udržuje teplo, oblečenie ľahko vyvetráte a po dni nosenia stačí jednodňová pauza a samo sa pripraví na ďalšie nosenie. Raz za čas síce potrebuje vyprať (v režime vlny), žehliť ho ale nemusíte. Kašmírová vlna sa nevyťahá, nevybledne, nezmení tvar a po rokoch bude stále rovnako kvalitný.

Krásne a pohodlné topánky

Krásnych topánok je veľa, tých kvalitných a hlavne pohodlných už je bohužiaľ o poznanie menej. Dajte si prácu s výberom kvalitnej obuvi. Nájdite takú, v ktorej ustojíte všetky nástrahy pracovného dňa. K čiernym lodičkám pridajte aj lodičky v béžovej farbe, ktoré opticky predĺžia postavu. Čím viac bude odtieň béžovej zodpovedať odtieňu vašej pleti, tým lepšie. Vlastniť by ste mali aj minimálne jedny nízke topánky, vhodné sú čierne balerínky alebo mokasíny. Topánky striedajte, rovnako ako vaše nohy, aj kožené topánky si potrebujú oddýchnuť.

Kvalitná kožená kabelka

Ak sa na niečom neoplatí šetriť, potom je to určite kožená kabelka. Prírodná štruktúrovaná koža bude aj za pár rokov vyzerať ako nová. Nesnažte sa ju ale zladiť s farbou topánok, kabelka je unikát. Nebojte sa kombinovať rôzne farebné odtiene. Osobitnú pozornosť venujte nielen vzhľadu a optimálnej veľkosti, do ktorej sa zmestia aj dosky rozmeru A4, ale aj interiéru. Dostatok vreciek vám umožní potrebnú organizáciu. Vyrážate po práci s priateľmi na večeru? Vezmite si so sebou malú listovú kabelku s odopínateľným remienkom, dodá vášmu pracovnému outfitu úplne iný nádych.

Dva opasky Načo mať doma krabicu plnú opaskov, keď ich nenosíte? Stačia vám dva kvalitné kožené opasky a máte postarané. Účelom opasku by nemalo byť držanie nohavíc, tie by mali skvele padnúť samy o sebe. Opasok je ale dôležitým doplnkom a dodáva vášmu oblečeniu punc dokonalosti. Hnedým úzkym opaskom ozdobíte ľahký svetrík alebo šaty. Rovnako ako pri kabelke už dávno neplatí, že musí byť v úplne rovnakom odtieni ako vaše topánky. Ba naopak. Práve v ladení doplnkov sa môžete aspoň trochu odviazať.

Decentné, ale zaujímavé doplnky

Hovorí sa, že perly pristanú každej žene. Mladším ročníkom ale viac prospeje decentný zlatý šperk. Prsteň stačí jeden a aj ten by mal byť jemný. Nebojte sa kombinácie kovov. Je na vašom opasku strieborná spona? Potom vyberte zlaté šperky a ukážte, že aj business dáma ako vy ide ruka v ruke s módnymi trendmi. Ak vám to vaša pozícia vo firme dovolí, vyhrajte sa s doplnkami. Napríklad si uviažte okolo krku hodvábnu šatku. Prísny dress-code vyžaduje stiahnuté vlasy. Športový cop nahraďte vyčesaným drdolom a dozdobte ho elegantnou sponou.

Business štýl rozhodne nemusí byť nudný ani tuctový. Aj v oblečení v neutrálnych tónoch, zato so zaujímavým detailom, môžete zaujať. Navyše ľahko kombinovateľnou bielou, čiernou, šedou, béžovou alebo tmavo modrou nikdy nič nepokazíte a budete vyzerať elegantne. Ak vám to vaše zamestnanie umožní, vyberte farby alebo vzory, ktoré podčiarknu vašu osobnosť, aj tu ale majte na pamäti, že menej je niekedy viac.

Pred odchodom z domu si vyhraďte pár minút a uistite sa, že všetko sedí tak, ako má. Prezrite sa v zrkadle spredu i zozadu. Skúste sa posadiť, prekrížte ruky, prejdite sa. Ak sa budete cítiť sebaisto, budete tak pôsobiť aj na druhej, a šance na pracovný úspech sa razom zvýšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:10