Strihanie vlasov neurýchľuje ich rast.
StoryEditor

Najčastejšie mýty o vlasoch, ktorým by sme nemali veriť

29.02.2016, 05:00
Životný štýl
Prečo vlastne vlasy rastú, vypadávajú, menia farbu a ďalšie fascinujúce fakty o tom, ako sa najlepšie starať o svoju korunu krásy.

Vlasy sú opradené rôznymi poverami a viera v nich našej hrive rozhodne neprospieva. Ktoré mýty sa tradujú už celé roky medzi ženami?

Mýtus: Prečešte si vlasy 100-krát denne a budete mať zdravšiu hrivu

S ničím to netreba preháňať, ani s česaním nie. V žiadnom prípade neverte tomu, že ak si prejdete kefou 100-krát po vlasoch, výsledkom budú krásne a lesklé pramene vlasov. Práve naopak. Tým len nahrávate ich poškodeniu, ako píše rd.com. Kefovanie doslova „vytiahne“ vlasy, ktoré by za iných okolností nevypadli, poláme tie zdravé a zbytočne poškriabe pokožku hlavy. Taktiež to vedie k rozmazávaniu mazu z hlavy po celej dĺžke účesu. Česať teda áno, ale jemne a primerane.

Mýtus: Čierne vlasy sú silnejšie ako blond

Napriek tomuto romagazzšírenému presvedčeniu, a to najmä medzi africkými Američanmi, čierne vlasy sú jedny z najviac krehkých. Rovnako nie je pravda, že zapletanie a korálkovanie podporuje rýchlejší rast vlasov. Tesné vrkôčiky a korálky ich môžu skôr poškodiť.

Pravda: Stres vás môže pripraviť o vlasy

Stresové obdobie sa skutočne môže podpísať na korune krásy. Všetky vlasové folikuly obyčajne prechádzajú pokojným obdobím, no náhly stres môže predčasne ukončiť ich pokojovú fázu a spôsobiť vypadávanie v období troch mesiacov nasledujúcich po stresujúcej udalosti. Za normálnych okolností sa rast vlasov obnovuje prirodzene, no je dôležité vysporiadať sa so stresom a vyhľadať lekársku pomoc, aby sa vylúčilo ochorenie, hormonálna nerovnováha alebo vedľajšie účinky liekov.

Pravda: Keď sa trápime, zošedivieme Zdá sa, že stresový hormón adrenalín môže skutočne poškodiť DNA v génoch zodpovedných za tvorbu melanínu, teda pigmentu, ktorý dáva vlasom jeho farbu.

Mýtus: Biele vlasy kvôli strachu

Nemôžete stratiť pigment vo vlasoch. Ale ťažký šok by mohol vyvolať tzv. alopecia areata, čo je autoimunitný stav, ktorý spôsobuje vypadávanie pigmentových vlasov (čierne, hnedé, červené alebo blond), zanechávajúc za sebou viac bielych vlasov.

Mýtus: Holenie hlavy novorodenca zabráni plešatosti

Opäť ďalší nezmysel. Väčšina mužskej plešatosti je dedičná. Ak má otec tendenciu ku skorému vypadávaniu vlasov, jeho syn má veľkú pravdepodobnosť, že to neskôr postihne aj jeho. Navyše, ak dedko z matkinej strany novorodenca a jeho vlastný otec majú túto genetickú charakteristiku, chlapček ju zdedí tiež.

Pravda: Vlasy rastú rýchlejšie v lete

Keď je zima, krv je presmerovaná na vnútorné orgány kvôli udržaniu telesnej teploty, čím sa znižuje prietok krvi do pokožky hlavy. V teplom počasí lepšia cirkulácia na koži zvyšuje aktivitu folikúl a zvyšuje rýchlosť rastu chĺpkov. Vlasy rastú v lete o 10 až 15 percent rýchlejšie ako v zime.

Mýtus: Strihanie vlasov raz za mesiac urýchľuje ich rast

Jeden brazílsky mýtus hovorí, že strihanie vlasov v období medzi dorastajúcim polmesiacom a splnom Mesiaca spôsobí ich rýchlejší rast. V Ázii zase ľudia veria, že strihanie vlasov v období pribúdajúceho Mesiaca podporuje ich rast. Ani jedno tvrdenie nie je pravdivé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:38