StoryEditor

Priemerný vek matiek prvýkrát stúpol na nové maximum

17.01.2016, 04:00
Životný štýl
Vek, v ktorom ženy majú prvé dieťa, sa neustále zvyšuje. Pozrite sa, v ktorom roku sa podľa najnovších údajov stávajú matkami.

Dnešná uponáhľaná doba, budovanie kariéry, či problém nájsť si partnera a otca pre svoje dieťa sú zrejme dôvodmi, ktoré u žien odďaľujú túžbu po deťoch. Už dávno sú preč časy, kedy mali prvorodičky 20 rokov a skorší vek sa považoval za najlepšie obdobie počatia dieťaťa.

Starších prvorodičiek je viac


Podľa novej správy vydanej americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb a Národným centrom pre zdravotné štatistiky priemerný vek žien, ktoré majú dieťa prvýkrát, vzrástol z takmer 25 rokov v roku 2000 na približne 26 v roku 2014. Výskumníci pritom tvrdia, že tieto nárasty boli najvýznamnejšie v rokoch 2009 až 2014, ako píše time.com.

Od roku 2000 priemerný vek prvorodičiek vzrástol vo všetkých štátoch. Približne o 1,9 a viac rokov vo Washingtone, DC, Kalifornii, štáte Oregon a Utah, a naopak sa znížil o jeden rok u žien v Connecticute, Michigan, New Hampshire a Západnej Virgínii.

"Počas niekoľkých posledných desaťročí sme zaznamenali v Spojených štátoch väčší počet starších prvorodičiek spolu s menším počtom narodených detí matkám, ktoré mali 20 rokov. Tento trend môže ovplyvniť počet detí u žien, ktoré bude mať po celý svoj život, veľkosť rodiny a celkovú zmenu populácie v Spojených štátoch," uvádzajú autori štúdie.

V poslednom čase sa výrazne znížil počet teenegeriek, ktoré porodili svoje prvé deti. Predpokladá sa, že dospievajúci sú v súčasnosti menej sexuálne aktívni ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi a tí, ktorí si užívajú intímne chvíle s partnermi, užívajú antikoncepčné tabletky častejšie ako predtým. Navyše, mladí ľudia používajú aj efektívnejšie formy antikoncepcie ako IUD a implantáty.

"Ženy zostávajú v škole dlhšie, idú do práce, kde si chcú vybudovať kariéru, čakajú, s až vtedy, keď sa vydajú, sú pripravené stať sa matkami," povedal profesor John Santelli z Columbia University.

Je lepšie byť mladá či staršia mama?


Je lepšie, porodiť svoje prvé dieťa v dvadsiatke alebo si počkať na tridsiatku? Aby ste sa stali matkou, mali by ste sa cítiť dostatočné pripravená zhostiť sa tejto úlohy. Samozrejme, že treba myslieť na určité komplikácie s otehotnením a následne tehotenstvom vo vyššom veku častejšie, no pokiaľ je žena zdravá a cíti sa v dobrej kondícii, vek nemusí byť pre ňu prekážkou. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:16