StoryEditor

Cibuľové šupky nevyhadzujte. Šokuje vás, ako sa dajú využiť

18.11.2015, 04:00
Životný štýl
Mnohí si ani neuvedomujú, že do koša vyhadzujú poklad. Cibuľové šupky možno využiť na rôzne spôsoby.

Podľa sciencedaily.com sa každý rok v Európskej únii vyhodí viac ako 500-tisíc ton odpadu, ktorý zahŕňa hlavne šupky cibule. Vedci pritom tvrdia, že tento odpad by sa mohol použiť ako zložka do potravín a jedál. Hnedá šupka a ďalšie vonkajšie vrstvy cibule, ktoré obvykle končia v koši, sú bohaté na vlákninu a flavonoidy. Podľa výskumnej pracovníčky z Oddelenia poľnohospodárskej chémie na univerzite v Madride Vanesy Benítez je táto zelenina bohatá na zlúčeniny, ktoré poskytujú výhody pre ľudské zdravie.

Výskumný tím spolu s vedcami z Cranfieldskej univerzity vykonali laboratórne pokusy. Skúmali možnosti využitia jednotlivých častí cibule. Podľa štúdie by sa práve cibuľová šupka mala pravidelne využívať v kuchyni vďaka svojim zdraviu prospešných látkam, ako sú napr. fenolové zlúčeniny (kvercetín), vláknina a ďalšie flavonoidy (metabolity s liečivými vlastnosťami).

"Konzumácia vlákniny znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, gastrointestinálnych problémov, rakoviny hrubého čreva, cukrovky typu 2 a obezity," poukázala na to výskumná pracovníčka. Ako píše dailymail.co.uk, cibuľové šupky vďaka obsahu kvercetínu, teda rastlinného pigmentu, pomáhajú znižovať krvný tlak a zabraňujú tak upchávaniu tepien.

Na čo sa dajú ešte využiť cibuľové šupky?

Prechladnutie a chrípka


Účinky cibule aj so šupkou oceníte hlavne v týchto mesiacoch, kedy sme náchylnejší na rôzne ochorenia. Ide totiž o veľmi silný liek proti prechladnutiu a chrípke. Nakrájajte si malú cibuľu spolu so šupkou na plátky a zalejte aj s plátkami zázvoru vriacou vodou. Nechajte lúhovať, pridajte trošku soli a preceďte.

Aj v prípade, že nemáte pri sebe nosový sprej, sa môžete spoľahnúť na cibuľové šupky. Štyri lyžice drvenej cibuľovej šupky zalejte vriacou vodou a naparujte prikrytí uterákom po dobu 3-4 minút. Hneď sa budete cítiť o poznanie lepšie a nos nebudete mať taký upchatý.

Zlepšia a posilnia imunitu


V jesennom počasí určite radi privítate túto ich vlastnosť. Niekoľko lyžičiek vývaru z cibuľových šupiek pravidelne pridávajte do citrónových, bylinkových alebo zázvorových čajov. Vývar posilní liečivé účinky čajov. Ak ich budete pravidelne piť, očakávajte lepšiu obranyschopnosť organizmu.

Pre krásne a zdravé vlasy


Vaša koruna krásy sa vám za tento vynikajúci recept na odvar z cibuľových šupiek poďakujú. Posilní ich vlasovú štruktúru a dodá lesk. Po umytí si vlasy prepláchnite vlažným odvarom z cibuľových šupiek.

Málokto vie, že už koncom 19. storočia sa v Európe farbenie vlasov pomocou cibuľových šupiek tešili veľkej obľube. Ide o lepšiu a zdravšiu alternatívu farieb na vlasy, ktoré obsahujú veľa chémie. Poskytujú pestrú paletu farieb od tmavších odtieňov, cez červené až svetlejšie. Závisí od dĺžky lúhovania, druhu cibule, z ktorej šupky pochádzajú a tiež od bylinných prímesí.

Na hojenie opuchov a rán


Cibuľové šupky sa už od pradávna považovali za výborný liek na menšie opuchy a hnisavé ranky. Už naše babičky vedeli, že sú skvelé na hojenie. Postihnuté miesta na pokožke dôkladne vyčistite a prikladajte na ne cibuľové šupky, ktoré ste predtým namočili v horúcej vode. Majú silné antibakteriálne účinky.

Liečia ochorenia obličiek a močového mechúra


Aj keď je už dlhšie známe, že pri týchto zdravotných problémoch dokáže pomôcť cibuľa vďaka svojim antibakteriálnym a močopudným účinkom, netreba zabúdať ani na jej šupku. Spravte si zo šupiek vývar. Najemno ich rozdrobte a tri čajové lyžičky tejto drti zalejte dvomi šálkami vriacej vody. Po pol hodine  varenia máte liečivý roztok. Užívajte 1 lyžicu 3-krát denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 11:04