StoryEditor

Toto sú tri veci, ktoré vedú ku skutočnému šťastiu

08.01.2016, 04:00
Životný štýl
Skupina vedcov z Harvardu prišla k jednoznačnému záveru, čo je kľúčom ku šťastiu a ľudskej dlhovekosti.

Šťastie je jedna z najdôležitejších vecí v živote, no je ho veľmi ťažké dosiahnuť. Pocit šťastia je pritom životným cieľom každého človeka. Vedci na čele s psychiatrom Robertom Waldingerom sa rozhodli rozlúštiť záhadu tohto zázračného pocitu, ako píše independent.co.uk. Waldinger je riaditeľom harvardskej štúdie Harvard Study of Adult Development, jednej z najdlhších a najúplnejších štúdii, skúmajúcej život dospelého človeka, ktorá kedy bola vykonaná.

Štúdia sledovala mužov až 75 rokov, počnúc rokom 1938. Z toho 268 harvardských študentov druhého ročníka pod vedením psychiatra Georgea Vaillanta a 456 12- až 16-ročných chlapcov pod vedením profesora Sheldona Gluecka z Harvard Law School.

Výskumníci sa pozreli na ich život (vrátane kvality ich manželstva, uspokojenia z práce a sociálnych aktivít) každé dva roky a monitorovali ich fyzické zdravie (vrátane röntgenu, krvných testov, testov moču a echokardiogramov) každých päť rokov. Prišli s jedným zásadným zistením. Dobré vzťahy nás udržujú šťastnejších a zdravších. Waldinger poukázal na tri konkrétne kľúče, ktoré vedú ku šťastiu:

1. Blízke vzťahy


Muži v oboch skupinách štúdie, ktorí hlásili, že majú bližšie k svojej rodine, priateľom alebo spoločenskej komunite, majú tendenciu byť šťastnejší a zdravší, než ich menej sociálne náprotivky. Taktiež sa dožili vyššieho veku. Pre porovnanie tí, ktorí boli osamelejší uviedli, že sa cítia byť menej šťastní. Tiež trpeli horším fyzickým a duševným zdravím.

Prehľad desiatok štúdií z roku 2014 publikovaných v časopise Social and Personality Psychology Compass ukazuje, že osamelosť môže vplývať na mentálne funkcie, kvalitu spánku a celkovú pohodu, čo zvyšuje riziko choroby a smrti.

2. Kvalita (nie kvantita) vzťahov


Nestačí byť len vo vzťahu s partnerom. Manželia, ktorí tvrdili, že mali nízku náklonnosť k sebe navzájom, boli v skutočnosti menej šťastní ako ľudia, ktorí neboli zosobášení vôbec.

Avšak to, ako vplýva kvalita vzťahu na človeka, závisí trochu aj od veku. Štúdia uverejnená v roku 2015 v časopise Psychology and Aging odhalila, že počet vzťahov bol v skutočnosti oveľa dôležitejší pre ľudí vo veku 20 rokov. Kvalita vzťahov mala väčší vplyv na sociálnu a psychologickú pohodu u ľudí, ktorí dovŕšili 30 rokov.

3. Stabilné manželstvo, v ktorom sa partneri podporujú


Udržiavať sociálne kontakty a chodievať do spoločnosti nie je len dobré pre naše fyzické zdravie. Taktiež pomáha odvrátiť mentálny pokles. Ľudia, ktorí boli zosobášení bez toho, aby sa rozviedli, odlúčili, alebo mali vážne problémy do veku 50 rokov, uspeli v testoch na pamäť lepšie ako ostatní.

Ďalší výskum to len potvrdzuje. Štúdia z roku 2013 v časopise PLoS ONE prišla na to, že manželstvo, okrem iných faktorov, bolo spojené s nižším rizikom miernej kognitívnej poruchy a demencie.

To všetko naznačuje, že silné vzťahy sú dôležité pre naše zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:01