StoryEditor

Aký vianočný stromček si vybrať? Tieto fakty vám uľahčia rozhodovanie

19.12.2015, 04:00
Životný štýl
Rozvoniavajúci živý strom alebo jeho umelá varianta, ktorej výhoda spočíva v ľahšom uskladňovaní a dlhodobom investovaní?

Pre mnohých veľká dilema. Aký vianočný stromček si zaobstarať? Jeho výber netreba podceňovať. Vianočný stromček je neodmysliteľne symbolom Vianoc, vytvára celkovú atmosféru. Aj keď niektorí tvrdia, že sa jedná o čisto pohanský symbol, iní považujú vianočný stromček za kresťanský zvyk, spájajúci v sebe znamenie svetla a života. V každom prípade Vianoce by bez vianočného stromčeka neboli tie pravé.

Výhody umelého stromčeka


Umelý stromček má jednu veľkú výhodu. Nemusíte sa oň prakticky vôbec starať. Stačí ho odložiť do skrine, oprášiť a zložiť. Nepadá z neho ihličie, takže nebudete musieť pod ním upratovať. Čo je najlepšie, stále vyzerá pekne. Jednotlivé vetvičky si môžete vytvarovať tak, aby ste mali krásny hustý stromček. Sú síce vyššou investíciou, ich cena závisí od kvality a veľkosti, ale jednorázovou. Umelý stromček vám vydrží aj niekoľko rokov, čo sa nedá povedať o živom, ktorý po sviatkoch putuje do koša.

Ekologický?


Väčšina vlastníkov umelého stromčeka a zhodnú na jednom. Ich je najlepší, lebo neničí lesy. V súčasnosti so zhoršujúcim sa životným prostredím prichádza myšlienka "eco-friendly" správania sa voči našej prírode. Živý stromček odmietajú, lebo sú presvedčení o tom, že by tým uškodili matke prírode. Zástancovia umelých stromčekov preto vidia výhody v ekologickosti. V skutočnosti to nie je pravda. Mnohí odborníci upozorňujú na ich vplyv na životné prostredie, ktoré je negatívny.

Pozor na nebezpečný plast


Väčšina z nich sa totiž vyrába zo syntetického plastu polyvinylchloridu (PVC), ako píše thestar.com. Ten uvoľňuje plyny, prchavé organické zlúčeniny, ktoré môžu dráždiť oči, nos a pľúca. Dokonca môžu obsahovať ftaláty, teda chemikálie s toxickými účinkami na plodnosť. Týka sa to hlavne lacných stromčekov z Ázie, v ktorých sa nachádzajú škodlivé látky - ťažké kovy alebo chróm. Normy pre použitie chemikálií sú v Ázii iné a v niektorých prípadoch tie naše presahujú až štyridsaťnásobne.

Podľa odborníkov sa pri výrobe jedného umelého stromčeka spotrebuje také množstvo kyslíka, ako vyprodukuje niekoľko stoviek živých vianočných stromčekov za dobu svojho rastu (približne 10 rokov). Preto sú v skutočnosti ekologickejšie živé stromčeky, pestované na špeciálnych plantážach. Treba ich však nakupovať od domácich pestovateľov.

Nepodceňujte výber živého stromčeku


Sviatky bez živého stromčeka? Mnoho ľudí si to nevie ani len predstaviť. Aj keď sú si vedomí určitých negatív, ktoré so sebou nesie príroda, niet nad ihličie, ktoré prevonia celý byt a pripomína vianočnú atmosféru. Aj to býva hlavným dôvodom, prečo sa aj tento rok mnohí rozhodnú pre živý stromček. Ak naň nedáte dopustiť ani tento rok, vyberte si ten správny. Dajte prednosť stromčekom, uskladneným vonku. Najlepšia je jedľa, ktorá má hustú korunu a dlho vydrží. Lepšie sa vám bude zdobiť stromček so súmerným tvarom a pravidelnými vetvami. Skladovať by sa mal v chladnejších priestoroch alebo na balkóne. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:40