StoryEditor

Chcete kvalitnú, účinnú kozmetiku? Namiešajte si vlastný olej

30.08.2015, 15:00
Životný štýl
Potrebujete povzbudiť a zbaviť sa depresií? Chýba vám energia a neustále sa rozčuľujete? Alebo chcete v spálni navodiť tú správnu atmosféru?

Namiešajte si vlastný aromaterapeutický olej.

K výrobe aromaterapeutického oleja vám stačí fľaštička s kvalitným základným olejom a jeden až štyri esenciálne oleje, ako píše idnes.cz. Jednoducho tak môžete získať kvalitnú, bez preháňania i luxusnú kozmetiku, ktorá nie je zaťažená chemikáliami a umelými parfumami.

Týmto spôsobom vznikla dnes už legendárna značka Rodin Olio Lusso, u ktorej by ste za jednu fľaštičku zaplatili aj niekoľko tisíc korún. Jej zakladateľka Linda Rodinov miešala vo vlastnej kuchyni rastlinné a esenciálne oleje, až vznikla zmes, ktorú si zamilovali vizážisti aj celebrity po celom svete.

Pravidlá miešania sú veľmi podobné, či už vyrábate prípravok na tvár alebo na telo. Najdôležitejšiu úlohu zohráva výber samotných ingrediencií, rozhodne dbajte na kvalitu a tiež dátum spotreby.

Základ každého kozmetického oleja tvorí tzv. nosný olej, toho budete potrebovať najviac. Najlepšie výsledky dosiahnete použitím za studena lisovaných rastlinných olejov, ktoré pokožke najviac prospievajú. Obsahujú množstvo bioaktívnych látok, vitamínov a minerálov, ktoré pleť chránia pred nepriaznivými vplyvmi okolia a dodávajú jej potrebné živiny.

Pozor na syntetiku. Koži neprospieva


U esenciálnych olejov si overte, či sú naozaj prírodné. Nie všetko, čo nájdete na pultoch obchodov tomu skutočne zodpovedá. "Existujú totiž aj oleje syntetické, bohužiaľ často vydávané za 100% prírodné, ktoré by sa mali používať iba do aromatických lámp," varuje Jiří Harašta z firmy Saloos.

"Tieto oleje nemajú pre naše zdravie žiadne prospešné účinky." Na etikete kvalitného prírodného esenciálneho oleja musíte nájsť český aj latinský názov, informácie o pôvode ingrediencie, dátum výroby a spotreby, upozornenie na riedenie pri kontakte s pokožkou a tiež fakt, že sa jedná o čistý, stopercentný olej.

Než sa pustíte do samotnej výroby, ujasnite si, ako chcete hotový olej používať. Či na telo namiesto krému, na masáž alebo do kúpeľa alebo si chcete vytvoriť vlastný pleťový prípravok na tvár. Od toho sa odvíja výber nosného oleja. Na telo nájdete celý rad vhodných olejov. Patrí medzi ne mandľový, marhuľový, makadamiový, sezamový a slnečnicový olej. "Veľmi vhodnú kombináciu tvoria tzv. 3M - mandľový, makadamiový a marhuľový olej," odporúča najväčší český výrobca prírodnej biokozmetiky.

Sójový olej: rafinovaný v žiadnom prípade, v bio kvalite áno


Na tvár sú ideálne rastlinné oleje v bio kvalite z jojoby, boráka lekárskeho a šípok. Rozhodne sa vyhnite rafinovanému sójovému oleju, ktorý sa vyrába z geneticky upravovaných bôbov. Ten do kvalitnej biokozmetiky nepatrí. Naopak bio sójový olej uvíta problematická aj suchá, popraskaná pokožka pre jeho zvláčňujúce a zmäkčujúce účinky.

Luxusnú zmes získate zmiešaním bio jojobového oleja so šípkovým alebo bio arganovým olejom. K tomuto základu stačí pridať esenciálny olej z pomarančového kvetu neroli, jazmínu a ruže a získate jedinečný olej na krásu.

Do kúpeľa zmiešajte olej s mliekom alebo medom


Pri miešaní oleja do kúpeľa rátajte s tým, že esenciálne oleje nie sú rozpustné vo vode. Pred použitím budete potrebovať vhodný emulgátor. Výborne fungujú 2 až 3 lyžice medu, mlieka alebo srvátky. Až potom vmiešajte olej do vane.

Stačí len pár kvapiek


Pri miešaní nosného oleja s esenciálnymi je dôležité dodržiavať koncentráciu výsledného prípravku. Väčšie množstvo esenciálnych olejov totiž môže privodiť podráždenie pokožky. Preto si pamätajte, že budete potrebovať iba pár kvapiek esencie.

Do 20 ml základného oleja na telo vám plne postačí 9 kvapiek esenciálneho oleja. Čo sa týka pleťového oleja, je to ešte menej. U väčšiny aromaterapeutických olejov na tvár stačí 0,2 až 0,4 percenta, maximálne však 1-percentné koncentrácie. Na telo je rozmedzie vyššie - od polpercentnej po trojpercentnú koncentráciu.

V malej fľaštičke sa skrývajú stovky kilogramov rastlín


Do vyššej koncentrácie sa nepúšťajte. Aj malá fľaštička esenciálneho oleja mnohokrát obsahuje účinné látky z niekoľkých stoviek kilogramov rastlín, preto sa musí pred použitím na pokožku výrazne riediť. "Všeobecné pravidlo hovorí, že iba olej z levandule a tea tree možno aplikovať bez riedenia," upozorňuje expert na prírodnú kozmetiku Jiří Harašta.

Parfém alebo liečivá aromaterapia. S vôňami sa pohrajte


Aké kombinácie vôní vybrať? Ich účinky by sa mali navzájom dopĺňať. K miešaniu môžete pristúpiť ako k výrobe parfumu, čo sa hodí predovšetkým pri výrobe telového a kúpeľového oleja. Tu sa možno s vôňami naozaj vyhrať a často prídete na zaujímavé výsledky, ktoré prekvapia aj školených expertov. Sami si jednoducho vytvoríte vlastnú, originálnu vôňu, ktorá navyše vďaka svojej olejovej podobe skrášli pokožku tela. Výslednú zmes potom používajte namiesto telového krému alebo na masáže.

Druhým, častejším spôsobom, je mixovať esenciálne oleje podľa terapeutického účinku. V tomto prípade sa vyhnite vôňam, ktoré vám nie sú príjemné a vyvolávajú negatívne emócie. Dobrým zdrojom informácií je odborná literatúra i jednoduché tabuľky, ktoré nájdete na špecializovaných stránkach.

Ingrediencie miešajte podľa vlastného vkusu. Najlepšie napovie nos


Základné účinky spoznáte jednoducho sami, nie každému vonia rovnaká aróma, preto sa nedá presne povedať, ktoré esencie máte práve vy namiešať dohromady a ktoré sa k sebe nehodia. Všeobecné pravidlá rozdeľujú vône do niekoľkých kategórií, na nich sa pozerajte pri výrobe vlastnej zmesi a nebojte sa experimentovať.

Počítajte s tým, že sa intenzita vône jednotlivých esenciálnych olejov bude výrazne líšiť. Pri tých výrazných vám postačí kvapka alebo dve, pri tých ľahkých naopak viac, nikdy však neprekračujte maximálnu vhodnú koncentráciu.

Levanduľa upokojí, limetka zbaví únavy a ruža ako afrodiziakum


Ak chcete niečo na upokojenie a zmiernenie stresu, vyskúšajte levanduľu, medovku, bergamot, harmanček, šalviu alebo neroli. Na osvieženie unavenej mysle a povzbudenie sa hodí limetka, pačuli, mäta pieporná alebo litsea cubeba. Kvetinové vône na čele s ružou zase navodzujú príjemné pocity, vďaka ktorým si vytvoríte vlastnú afrodiziakálnu zmes.

Zvláštny pozor si dajte pri niektorých citrusových olejov a bergamotu, sú totiž fotosenzitívne. Nechoďte s nimi na slniečko, môžu totiž spôsobovať škvrny na koži. Počkajte po aplikácii 4 až 6 hodín, než sa vystavíte priamym slnečným lúčom.

Olej skladujte v chlade


Vyrobený olej skladujte v dobre uzavretej fľaši, ideálne sklenenej, čím zabránite nepríjemnej oxidácii. Nájdite chladnejšie, temné miesto bez vysokej vlhkosti. Doma vyrobená zmes vám vydrží pol roka až 18 mesiacov v závislosti od toho, ako často ho budete otvárať.


Tipy na vlastné aromaterapeutické oleje


podľa receptúr Jiřího Harašta

Nasledujúce zmesi pripravujte do cca 20 ml nosného oleja, ak sa neuvádza inak.

Uvoľňujúca zmes po športe a fyzickej námahe:

  • 2 kvapky citrónovej trávy
  • 4 kvapky rozmarínu
  • 2 kvapky levandule
  • 1 kvapka mäty piepornej

Upokojujúci olej proti stresu:

Vzájomný pomer prispôsobte vlastnému vkusu.

  • levanduľa
  • medovka
  • rozmarín

Kúpeľový olej pri prechladnutí:

Esenciálne oleje zmiešajte s 2-3 lyžicami medu, mlieka alebo srvátky. Až potom vmiešajte do vane.

  • 10 kvapiek eukalyptu
  • 6 kvapiek smreka
  • 3 kvapky šalvie
  • 3 kvapky tymiánu

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:09