StoryEditor

Čo sa s nami deje pri počúvaní vianočných pesničiek?

13.12.2015, 04:00
Životný štýl
Rútia sa na nás v nákupných centrách, rádiách a televízii. Vianočné pesničky, ktoré milujeme, no zároveň nenávidíme.

Počas vianočných sviatkov nemôžu chýbať tie najobľúbenejšie a najpopulárnejšie vianočné pesničky. Nevadí, že ich stále dookola vyhrávajú rádiá i televízie a je jedno, koľkokrát za deň ich počujeme. K Vianociam jednoducho patria. Niektoré sú obohrávané v takej frekvencii, že už vianočnú atmosféru znepríjemňujú, ako skrášľujú. Klasiky však máme stále radi a nelezú nám na nervy.

Ako sa pri nich cítime?


Vianočné pesničky dokážu zamávať s našimi emóciami bez toho, že by sme si to uvedomovali. Na jednej strane si bez nich Vianoce nevieme predstaviť, na druhej sa pri nich cítime zvláštne.

Jeden výskum zistil, že hudba je silne prepojená so spomienkami. V mozgovej prefrontálnej kôre sa ukladajú spomienky, ako píše health.com. Táto oblasť v mozgu kontroluje emócie, ktoré sa zaktivizujú, keď započujeme známu pieseň. Výsledkom je smútok a slzy v očiach pri hudbe, ktorú sme počúvali pred mnohými rokmi u babičky, ktorá ešte žila alebo pri štedrovečernom stole, keď sme boli štyria a dnes sme len traja.  Určité melódie si jednoducho spájame s určitým časom alebo udalosťami v našom živote. Čím je človek starší, tým viac premýšľa o svojej minulosti a má viac spomienok, takže je pravdepodobnejšie, že vianočné pesničky uňho vyvolajú melanchóliu.

Napriek tomu, nedávna štúdia zverejnená v časopise PLoS ONE prišla na to, že smutná hudba nás môže robiť šťastnejšími, pretože vyvoláva v nás zložité, ale často pozitívne emócie, nostalgiu, spolu s pocitmi mierumilovnosti a nehou.

Vianočné pesničky aj napriek tomu máme radi, pospomíname si pri ich počúvaní na dobré časy, vynárajú sa nám staré spomienky, no zahrejú nás pri srdiečku.

Najlepšie vianočné pesničky


Ktoré vianočné klasiky sú obohrávané každý rok cez sviatky aj miliónkrát, no bez nich by sviatky pokoja a lásky jednoducho neboli?

Wham - Last Christmas

Možno ju považovať za hymnu Vianoc. Ide o jednoznačne najotrepanejšiu skladbu vôbec. Rádia ju púšťajú cez Vianoce aj štyrikrát do hodiny, preto má veľa milovníkov, ale aj tých, ktorým už lezie na nervy. Vo videoklipe rezonuje láska, šťastie, Vianoce, sneh a zábava, pričom celá skupina na čele s Georgeom Michaelom spieva o láske k dievčaťu.

 

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

Pre mnohých je hitom číslo 1, iní si radšej pri nej zapchávajú uši. V každom prípade skladba od Mariah Carey je z modernejších a najhranejších, plná energie, slov, melódií aj života. Niet divu, že ju dokonca počujeme aj mimo vianočného obdobia.

 

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

Má veľa podôb, mnohí ju prespievali, no originál je bezpochyby najlepší. Túto skladbu si určite pamätáte práve z filmu Sám doma.

 

John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)

Najznámejšia skladba od beatlesáka Johna Lennona nie je len o Vianociach, ale aj o niečom hlbšom. Jedna z najznámejších pesničiek pre mnohých aj mierová hymna Vianoc je jednou z najhranejších vianočných skladieb vo svetových rádiách.

 

Bing Crosby - White Christmas

Neopakovateľný Bing so skladbou o Bielych Vianociach nemusí mladšej generácii nič hovoriť, no tí starší vedia, že bez neho by vianočné sviatky neboli sviatkami.

 

Chris Rea - Driving Home For Christmas

Vyžaruje z nej neskutočná pohoda, akoby skladba mala svoj malý príbeh a poslucháč ho žije počas počúvania. Ide doslova o zážitok.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 06:34