StoryEditor

Akné očami lekárov. Takto má vyzerať správna starostlivosť o pleť

14.08.2017, 08:00
Životný štýl
Jedna alebo dve vyrážky nie sú dôvod na paniku, ale keď nás akné trápi dlhodobo, nie je na škodu zájsť ku kožnému lekárovi.

Už preto, že pozná, či sa naozaj jedná o akné, či aké lieky najlepšie zaberú. Spýtali sme sa dermatologičiek, aké sú tie najbežnejšie, ako píše idnes.cz.

"Kedykoľvek už prostá kozmetická starostlivosť a voľnopredajné prostriedky proti akné nevedú k zlepšeniu, je načase navštíviť dermatológa," hovorí korektívna dermatologička Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. Mnohé ženy si to zrejme dobre uvedomujú, preto sa lekári s touto problematikou stretávajú denne: najčastejšie k nim chodia teenageri.

"Dospievajúci tvoria veľkú skupinu pacientov," potvrdzuje dermatologička Květa Gazdíková, ktorá spolupracuje s firmou Nuspring. "Dievčatá často z estetických dôvodov riešia aj jemnejšie formy, chlapci zvyčajne prichádzajú s ťažšou formou po tom, čo im nezabrala domáca starostlivosti alebo si do akné zaniesli infekciu."

Ďalšou výraznou skupinou pacientov sú podľa nej ženy, ktoré majú tridsať rokov, dermatologický problém ich trápi dlhodobo a chcú sa ho nadobro zbaviť.

Diagnostikovať a liečiť


V niektorých prípadoch sa stáva, že si pacienti akné nesprávne diagnostikujú; podobne sa podľa Gréty Wohlovej môže prejavovať napríklad rozacea alebo periorálna dermatitída, ktorá sa prejavuje vyrážkami a začervenanými plochami hlavne na brade a okolo úst. Nikdy neškodí zájsť s ľahšími príznakmi za kožným lekárom, ktorý správne určí diagnózu a poradí, ako ďalej postupovať.

Výber liečby je veľmi individuálny, opisuje Květa Gazdíková: "V počiatočných fázach ochorenia a v prípade, že sa jedná o ľahkú alebo stredne ťažkú formu akné, sa zvyčajne používa lokálna terapia. K najviac osvedčeným liekom patria retionidy, kyselina azelaová, antibiotiká a benzoylperoxid. "

Ak kombinovaná miestna liečba nepomáha alebo má akné ťažkú až veľmi ťažkú formu, volia dermatológovia liečbu celkovú. "Používajú sa pri nej hlavne celkovo podávaná antibiotiká, Izotretinoín, u žien tiež vhodná hormonálna antikoncepcia," tvrdí lekárka.

Len lieky nestačia


Dôležitým doplnkom každej terapie je podľa nej správne zvolená kozmetika, nevhodné čistiace prostriedky, krémy, prípravky na opaľovanie alebo make-up môžu stav pleti naopak zhoršiť alebo môžu spôsobiť intoleranciu liečby. Gréta Wohlová potom dodáva, že na zvonka a vnútorne podávané lieky môže nadviazať aj terapia pomocou lasera alebo iného svetelného systému, (napríklad IPL).

Dĺžka liečby sa líši pacient od pacienta, ale zázraky cez noc očakávať nemôžeme, zhodujú sa obe lekárky. Dôležité je nezanedbávať sa ani v ďalších oblastiach. "Základom je zdravý životný štýl, ku ktorému patrí dostatok fyzickej aktivity i odpočinku, vyvarovať by ste sa naopak mali alkoholu a fajčeniu," radí Wohlová. Do určitej miery potom môže pomôcť aj zmena jedálnička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 21:44