StoryEditor

Geniálne veci, ktoré môžete urobiť s použitými čajovými vrecúškami

19.09.2015, 05:00
Životný štýl
Takmer pre všetkých sa čajové vrecúška po vypití čaju stávajú zbytočnými. Veľká škoda.

Malé balíčky čajových lístkov majú úžasné praktické využitie, ktoré ani zďaleka nekončia pri výrobe čaju. Aj keď sú známe ich účinky na kruhy pod očami, ktorých vás spoľahlivo zbavia a upokoja očné okolie, skvelé sú aj na špinavý riad a oživenie vlasov. Pozrite sa, čo všetko dokážu. Nezahadzujte ich do koša a predĺžte im život.

Odmastia špinavý riad


Pripálená špina na hrncoch či panviciach dokáže poriadne otráviť. Drhnete nádoby a škvrny nie a nie zmiznúť? Predtým, než vzdáte boj so špinavými riadmi, vyskúšajte netradičný spôsob ako na dokonalú čistotu. Naplňte znečistenú nádobu horúcou vodou a vložte do nej niekoľko použitých čajových vrecúškov. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno umyte. Po špine nebudú ani stopy. Majú to na svedomí taníny v čaji, ktoré pomáhajú "rozbíjať" mastnotu a iné nečistoty.

Vyživí izbové kvetiny


Nemusíte hneď kupovať drahé chemické hnojivo, ak chcete dodať silu svojim izbovým kvetinám. Vystačíte si s čajovými vrecúškami. Otvorte ich a obsah vysypte do kvetináča tesne pod povrch hliny. Počet záleží od veľkosti nádoby. Čaj totiž obsahuje dusík, pôsobiaci ako prírodné hnojivo. Pri zalievaní rastlín sa živiny z čaju budú uvoľňovať do pôdy. Kvetinám dodajú výživu a vlhkosť. Obzvlášť ruže sa vám za to poďakujú. Aj celé čajové vrecúška môžete pridať do hliny. Nezabudnite ich však po týždni vymieňať, lebo inak začnú plesnivieť.

Vyriešia kožné problémy


Občas sa stane, že práve v tej najnevhodnejšej chvíli sa nám na tvári objaví nepekná vyrážka. Aj v tomto prípade siahnite po vlhkom čajovom vrecúšku. Tentokrát by však malo byť z čierneho alebo zeleného čaju. Priložte ho na dané miesto a nechajte pôsobiť 10 minút. Taníny začnú "pracovať" a pomôžu zmierniť opuch a znížiť začervenanie ako píše healthyandnaturalworld.com. Hlavne zelený čaj je mimoriadne prospešný pre pleť. Jedna štúdia preukázala, že čaj má antimirobiálne vlastnosti. Siahnuť by sme mali po zelenom, ktorý je vhodný na riešenie kožných problémov.

Odstránia pachy


Každá dobre pozná ten nepríjemný zápach na rukách po krájaní cibule, cesnaku či rýb. Odstránite ho použitím vlhkého vrecúška čierneho čaju, s ktorým si budete potierať prsty a dlane. Ich využitie však týmto nekončí. Miska s niekoľkými použitými čajovými vrecúškami v chladničke pohltí nepríjemné pachy. Takisto veľmi dobre fungujú vrecká zavesené zvnútra na odpadkovom koši.

Zvýraznia melír


Na čo chodiť ku kaderníčke, keď si môžete pomôcť aj samé? Harmanček je liečivý, no dokonca môže byť použitý aj na výrobu oplachu, ktorý zvýrazní blonďavý melír. Stačí mať k dispozícii 6 použitých vrecúšok harmančekového čaju, ktoré dajte do 1 litra horúcej vody na začiatku kúpeľa. Neskôr, keď už výluh vychladne, jednoducho si ním opláchnite vlasy.

Urýchlia hojenie modrín


Málokto vie, že tieto malé balíčky plné čajových lístkov by sa nemali zahadzovať ani v prípade, že vaše telo "zdobia" modriny. Ak nechcete, aby boli také viditeľné, zatlačte vrecúško čierneho čaju na postihnuté miesta na niekoľko minút, párkrát za deň. Taníny začnú pôsobiť, vedia zovrieť krvné cievy a urýchliť tak liečiaci proces. Opuchnutá a zmodralá pokožka sa rýchlejšie zahojí.

Osviežia a vyčistia chrup


Namiesto dentálnej vody vám  rovnako dobre poslúži aj mätový čaj. Namočte 6 použitých čajových vrecúšok s mätovým čajom do 1 litra horúcej vody. Práve ste si vyrobili ústnu vodu, ktorá je nielen oveľa lacnejšia ako klasické prípravky kupované v obchodoch, ale aj zdravšia ako niektoré chemické látky, pridávané do výrobkov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:58