StoryEditor

Ako nenaletieť? Takto jednoducho spoznáte kvalitu od napodobeniny

04.11.2015, 04:00
Životný štýl
Kvalita výroba fakeov v posledných rokoch výrazne pokročila, a tak ich má často problém od originálov rozoznať dokonca aj polícia a colníci.

Mnohí chcú nosiť najlepšie oblečenie a najznámejšie značky a pritom zaplatiť čo najmenej. Každý má dobrý pocit, keď si kúpi módny kúsok takmer zadarmo, no ak vyznáva podobnú politiku viac než je zdravé, ľahko sa môže stať obeťou fake tovaru. V súčasnosti nájdeme niekoľkonásobne viac fake kúskov ako originálov. Ako rozoznáme kvalitu?

Podľa Elizabeth Bernsteinovej, ktorá šéfuje online obchodu, ponúkajúceho výrobky od svetoznámych značiek, sa najviac vyrábajú napodobeniny Louis Vuitton. Majú jednoduchý monogram a len malé detialy na koži. V poslednom čase sa však rozrástlo falšovanie ďalšej značky Hermès, ale aj Birkin alebo Kelly, ako píše elle.com.

Cena


Luxusné oblečenie a výrobky celkovo stoja viac, takže pri nich musíme hlbšie siahnuť do peňaženky. Tak si udržiavajú jedinečnosť produktov. Bohužiaľ, je to realita. Peňaženku Gucci za 10 Eur nekúpite, jedine jej napodobeninu.

Sledujte povrch kabelky


Elizabeth Bernsteinová upozorňuje na zjavné rozdiely v kvalite výroby a použitých materiálov. Než si kúpite kabelku, mali by ste si ju poriadne prezrieť a spýtať sa samých seba: Je materiál z pravej kože alebo plastu, ktorý vyzerá ako koža? Vonia koža tak ako má? Otvára sa zips ľahko? Nezadrháva sa na niektorých miestach?

Pozor na zľavy


Zľavnený tovar láka každého, kto chce ušetriť. Koľkokrát práve nižšia cena rozhodne o kúpe daného kúsku, pritom sme ho ani nechceli. Dôležitým faktorom, ktorý si treba všímať, sú práve zľavy. Tie najuznávanejšie značky málokedy poskytujú zľavy nad 30 %. Príkladom je preslávený Louis Vuitton, ktorý nedáva žiadne.

Made in Italy


Ak je na štítku uvedené napr. Made in Italy, nemusí to znamenať, že je oblečenie vyrobené v Taliansku. Materiál môže byť dovezený z iných krajín alebo základný strih je ušitý v jednej krajine a zvyšok je dokončený v Taliansku. Cedulka určujúca miesto výroby je všitá až na konci procesu výroby.

Elastické tkaniny


Streč je skvelá vec hlavne pre majiteľky rôznych telesných proporcií. Ocenia naťahovaciu látku, ktorá sa prispôsobí vášmu telu. Módne značky však zvyknú používať strečové materiály ako náhradu za kvalitné materiály.

Používanie umelých tkanív namiesto prírodných materiálov


Realitou je, že výrobcovia často nahrádzajú prírodné materiály umelými. Najrozšírenejšou odevnou "umelinou" je polyester. Kvalitu materiálu ale zistíte jednoduchým dotykom. Sú mäkšie, hladké a príjemné. Materiál je pevný a drží tvar. Napríklad tričká z lacnejšej bavlny sú transparentnejšie, pretože výrobcovia šetrili na látke, na svetri zase nesmú byť žmolky.

Všímajte si detaily


Volániky, cvoky, výšivky či vzory výrobcovia používajú niekedy preto, aby odviedli vašu pozornosť od zlej kvality strihu či materiálu. Sledujte krivé švy. Ak z nich trčí nitka, vec si nekupujte, ak vám naozaj záleží na kvalite. Oblečenie môže byť nekvalitne zošité.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:38