StoryEditor

6 zaujímavých tipov, ako využiť mikrovlnku

25.08.2015, 05:00
Životný štýl
Používame ju maximálne vtedy, keď chceme ohriať jedlo. Pritom dokáže viac. Mikrovlnka má v kuchyni oveľa širšie využitie.

Mikrovlnka je súčasťou mnohých domácností, kde môže byť veľmi vítaným pomocníkom. A to nielen čo sa prípravy a ohrievania jedál týka.

1. Špongie bez baktérií a zárodkov


Špongie do mikrovlnky? Môže to znieť bláznivo, no skutočne to má svoje opodstatnenie. Ak by ste totiž zahriali hubky, špongie a handry v mikrovlnke na dve minúty, na 99 % budú zbavené zárodkov a baktérií, ako sa uvádza na rd.com. Špongie a hubky pritom patria medzi najšpinavšie veci, ktoré používame v domácnosti. Mikrobiológ Philip M. Tierno upozorňuje, že vo vlhku, teple a medzi zvyškami jedla sa veľmi dobre darí baktériám E. coli a Campylobacter, ktoré stoja za črevnými infekciami a môžu spôsobiť aj otravy z jedla. Aby ste sa ich zbavili, ich zahriatie v mikrovlnke je jednou z možností. Dokonca je to spoľahlivejšie, ako keď ich operiete. Podmienkou však je, aby títo čistiaci pomocníci boli navlhčení a bez obsahu kovov.

2. Rozvonia korenie


Skvelý trik, ktorý ocenia hlavne milovníci korenistých jedál. Ak dlhšie skladujeme korenie, obvykle stráca svoju charakteristickú vôňu a tým pádom aj chuť. Chcete, aby získalo opäť svoju neodolateľnú arómu ako na začiatku? Dajte ho na 15 sekúnd do mikrovlnky. Budete príjemne prekvapené výsledkom. Tento trik funguje i na rôzne semienka a orechy.

3. Oživí vlhké sušienky a chipsy


Občas sa stane, že doma nájdete otvorený obal zemiakových lupienkov, na ktoré ste časom zabudli. Tie sú teraz vplyvom nasiaknutej vlhkosti zo vzduchu tuhé a nedajú sa jesť. Našťastie, dajú sa zachrániť. Vysypte ich do misky, prikryte papierovou utierkou a dajte ich do mikrovlnky zapnutej na plný výkon na približne 15 sekúnd. Vlhké chipsy tak budú opäť chrumkavé. Môžete tak spraviť aj v prípade sušienok a krekrov, ale tie už je potrebné nechať ohriať na 30 sekúnd.

4. Viac šťavy z citrónu


Práve v letnom počasí nie je nič osviežujúceho než dobre vychladená citronáda. Čo však robiť, ak máte doma tvrdé citróny a limetky a nedarí sa vám z nich vymačkať viac než pár kvapiek? Aj v tomto prípade sa možno spoliehať na svojho domáceho pomocníka. Ak dáte citrusové plody na 10 sekúnd do mikrovlnky, ktorú pustíte na plný výkon, dostanete z nich oveľa viac šťavy. Tej bude minimálne trikrát toľko, ako keď by ste ovocie neohriali.

5. Čerstvý chlieb


Zabudnite na časy, kedy vám chlieb vydržal čerstvý, mäkký a voňavý maximálne tri dni. Ak chcete, aby voňal a chutil tak ako na začiatku, vložte ho do mikrovlnky, prikryte dobre vyžmýkanou papierovou utierkou a pusťte ju na plný výkon na 20 sekúnd. Pečivo tak bude vlhkejšie a omnoho lepšie.

6. Pomôže ošúpať cesnak, paradajky a broskyne


Neoceniteľný pomocník v kuchyni, ktorý dodá jedlám chuť a šmrnc. Zároveň je zdraviu prospešný. Jedinou nevýhodu cesnaku je suchá šupka, ktorá ako keby sa vôbec nechcela oddeliť od strúčiku. Drží na ňom ako prilepená. Vyriešte to mikrovlnkou, do ktorej dajte celú hlavičku cesnaku po dobu 15 sekúnd. Šupky pôjdu takmer samé dole a cesnak bude vláčny.

Tento domáci prístroj taktiež pomôže ošúpať paradajky alebo broskyne. Stačí ich dať na 30 sekúnd do mikrovlny zapnutej na najvyšší stupeň a potom ich tam nechať ešte dve minúty. Uvidíte, ako sa šupky pomaly natrhávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 21:16