Pozrite si zoznam najbohatších rodín sveta (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Desať najbohatších rodinných klanov sveta: Z ich majetku sa vám zatočí hlava!

21.07.2021, 18:00
Životný štýl
Majú peňazí na rozdávanie, ktoré pokojne zabezpečia aj niekoľko generácii dopredu. Predstavujeme vám tie najbohatšie rodiny sveta:

10. Albrechtovci - 41 miliárd dolárov 

Nemecký podnikateľ Theodor Paul Albrecht so svojím bratom Karlom vlastnia reťazec diskontných supermarketov Aldi. Po druhej svetovej vojne ho prevzali po svojej matke a zmenili ho na nízkonákladový reťazec supermarketov, ktorý dnes pokrýva tucet krajín po celej Európe a USA. Aldi sa stali populárne po celej Európe, dokonca porazili aj podobné reťazce, ako napríklad Walmart. Tento majetok zdedili generácie Albrechtovcov. Podľa nemeckých novín rodina nevlastní žiadne dovolenkové domy, súkromné lietadlá či jachty. Žijú v ústraní a na svojom bankovom účte si nechávajú iba pár tisíc eur.

Bratia Karl Hans Albrecht a Theo Albrecht (ilu) Bratia Karl Hans Albrecht a Theo Albrecht (ilu) facebook.com

9. Johnsonovci - 46 miliárd dolárov

Rodina Johnsonovcov vlastní americkú nadnárodná spoločnosť poskytujúcu finančné služby so sídlom v Bostone v štáte Massachusetts, Fidelity Investments. Spoločnosť založili v roku 1946 a je jedným z najväčších správcov aktív na svete. 

Abigail Johnson, prezidentka a výkonná riaditeľka spoločnosti (ilu) Abigail Johnson, prezidentka a výkonná riaditeľka spoločnosti (ilu) commons.wikimedia.org

8. Boehringer & Von Baumbach - 52 miliárd dolárov

Boehringer Ingelheim je nemecká farmaceutická spoločnosť s viac ako 130-ročnou históriou. Rodina Boehringerovcov spolu s Von Baumbachovcami zostávajú pod kontrolou spoločnosti aj o niekoľko generácií neskôr. Doteraz si tieto dve rodiny dokázali nahrabať bohatstvo v celkovej hodnote necelých 52 miliárd dolárov. Neuveriteľné. 

FIrma Boehringer Ingelheim FIrma Boehringer Ingelheim commons.wikimedia.org

7. Wertheimerovci - 54 miliárd dolárov

Ide o dvoch bratov Alaina a Gérarda, ktorí vlastnia prestížny módny dom. Ten predstavil ikonické „little black dress“, alebo malé čierne šaty. Medzi najbohatšie rodiny sveta sa Wertheimerovci dostali so sumou 54 miliárd dolárov.

6. Dumasovci - 63 miliárd dolárov

Klan Dumasovcov patrí medzi najbohatšie rodiny v Európe. V roku 1837 založil francúzsky podnikateľ Thierry Hermès slávny módny dom. Ten spočiatku predával šperky, domáce dekorácie a hodvábne šatky. Od tej doby ich majetok vzrástol a dnes sa jeho hodnota odhaduje na neuveriteľných 63 miliárd dolárov. 

5. Ambaniovci - 81 miliárd dolárov

Ich indický priemyselný konglomerát Reliance Industries vám možno nič nehovorí, no jeho vlastníci sú neuveriteľne bohatí. Podnik sídli v Bombaji a majetok rodiny Ambaniovcov, ktorá ho vlastní, sa odhaduje na približne 81 miliárd dolárov.  Podnikajú v oblasti energetiky, petrochémie, maloobchodu, telekomunikácií, masmédií či textilu. 

4. Saudóvci - 95 miliárd dolárov

Sadóvci sú panovníckou dynastiou v Saudskej Arábii, v ktorej sú najbohatšou rodinou vyše 300 rokov. Okrem toho al-Saudovci kontrolujú všetko, dokonca aj bohaté náleziská ropy, z ktorých im plynú obrovské zisky. Rodina sprostredkúva aj vládne zmluvy a obchody s pozemkami a zakladá podniky, ktoré podporujú štátne spoločnosti. Z toho jej samozrejme plynú nejaké zisky. Korunný princ Mohammed bin Salman, syn siedmeho saudského panovníka, kráľa Salmána, osobne kontroluje aktíva v hodnote viac ako jednej miliardy dolárov. Navyše má údajne na palube svojej superjachty najdrahšie umelecké diela sveta, dokonca aj jeden z najdrahších obrazov na svete od Leonarda da Vinciho, Salvator Mundi.

Salmán ibn Abd al-Azíz, kráľ Saudskej Arábie Salmán ibn Abd al-Azíz, kráľ Saudskej Arábie wikimedia.commons

3. Kochovci - 110 miliárd dolárov

Charles de Ganahl Koch a David Hamilton Koch, známi tiež ako bratia Kochovci, sú vlastníkmi energetického konglomerátu Koch Industries. Spoločnosť zdedili po svojom otcovi, pričom jej podniky pôsobia po asi 70 štátoch na celom svete. Koch Industries alebo jej dcérske spoločnosti sa tiež dostali do povedomia vďaka miliónovým pokutám, ktoré opakovane musela zaplatiť za škody na životnom prostredí. Tie sa pohybovali od desiatok tisíc až po 35-miliónov. 

Americký miliardár, priemyselník, filantrop a politický aktivista David Koch Americký miliardár, priemyselník, filantrop a politický aktivista David Koch TASR

Charles Koch Charles Koch wikimedia.commons

2. Marsovci - 126 miliárd dolárov

Frank Mars, vplyvný magnát, založil okolo roku 1920 spoločnosť Mars, ktorá vyrába známe čokoládové tyčinky. O výrobu sladkostí sa zaujímal už ako školák, po čase sa zo záľuby stalo podnikanie. Do portfólia podniku patria slávne cukrovinky ako Snickers, Mars, Milky Way či M&M‘s. Tie nakoniec rodine zarobili slušné peniaze, dnes majú majetok v hodnote 126,5 miliárd dolárov. 

Známe čokoládové tyčinky sú populárne po celom svete (ilu) Známe čokoládové tyčinky sú populárne po celom svete (ilu) TASR

1. Waltonovci - 215 miliárd dolárov

Medzi miliardárskymi rodinami máme víťazov. Waltonovci sú nielen najbohatšou rodinou v USA, ale aj na celom svete. Vlastnia spoločnosť Walmart - známu americkú sieť maloobchodov, ktorá bola založená v roku 1962 Samom Waltonom. Prevádzkujúca reťazec diskontných obchodných domov, pričom mimo Spojených štátov sa jej obchody nachádzajú aj v Spojenom kráľovstve, v Japonsku, v Kanade či v Brazílii. Spoločnosť, ktorá vlastní viac ako 11-tisíc obchodov po celom svete, za hodinu zarobí priemerne štyri milióny dolárov.

Sam Walton, zakladateľ spoločnosti Walmart (ilu) Sam Walton, zakladateľ spoločnosti Walmart (ilu) commons.wikimedia.org

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:34