StoryEditor

Spojenie technológie a módy. Žiadne sci-fi, ale realita

10.02.2016, 13:45
Životný štýl
Hodinky, ktoré vám pri cvičení zmerajú tep: nielen táto inovácia dokazuje, že móda a technológie si nie sú až tak vzdialené, ako by sa mohlo zdať.

Obľubu medzi zákazníkmi si ale takzvané "wearables", teda nositeľné vychytávky, zatiaľ nezískali. Čím to je?

Keby to len bolo krajšie...


Dokonca aj chytré hodinky Apple Watch vzbudili skôr zmiešané reakcie, ako píše idnes.cz. Kritici značke vyčítali nevariabilný unisexový dizajn, ktorý je hlavne pre ženské zákazníčky príliš robustný a málo atraktívny. Mnohé odrádza aj vysoká cena, v USA začína na 350 dolároch. V spolupráci s módnym domom Hermès vznikla luxusná edícia, ktorá zatiaľ (aj kvôli predajnej cene 1 100 dolárov) na svojich fanúšikov stále čaká.

Mona Bijoorová, zakladateľka americkej firmy Joor zaoberajúcej sa predajom oblečenia, uvádza ako hlavný dôvod uniformný vzhľad hodiniek, ktorý je často nekompatibilný s vysokými nárokmi kladenými na luxusné módne značky. "Pretože aj ľudia, ktorí sa živia testovaním noviniek, si na ne zle zvykajú, je jasné, že bude ešte pár rokov trvať, než začnú byť podobné vychytávky zaujímavé pre zákazníkov. Predovšetkým pre tých, ktorým záleží na štýle."

Ďalšou novinkou, ktorá z tohto hľadiska predbehla dobu, sú okuliare Google Glass. Ich uvedenie na trh v roku 2013 predchádzali veľká očakávania; aj napriek sľubnému potenciálu však zákazníkmov odrádza vysoká cena i vzhľad okuliarov. Mnohí sa nechali počuť, že ide síce o pokrokovú technológiu, ale len ťažko ju skombinujete s outfitom podľa posledných trendov. Cynické hlasy dokonca ich užívateľov zaškatuľkovali ako asociálnych "ajtíčkarov", ktorí bývajú s rodičmi v pivnici, kde nepotrebujú na nikoho robiť dojem.

Vlákna z mlieka aj zo stromov


Aj tak veľa odborníkov vidí budúcnosť módy práve v spojení s technológiou. "Pre mňa je to veľká téma a rozhodne už žiadne sci-fi," hovorí stylistka Jana Patočková. Primárne podľa nej ide o drobnejšie zmeny, ako je vývoj nových vlákien alebo typov textílií.

"Experimenty s vývojom nových typov vlákien sa napokon za najrôznejších okolností robia už dlho," dodáva. "Napríklad počas druhej svetovej vojny sa v talianskych laboratóriách zrodil lanital, textilné vlákno vytvorené z mliečneho proteínu kazeínu. Poslúžil ako záchrana počas vojnových nedostatkov, ale zároveň ho fašisti zneužívali v rámci nacionalistickej propagandy. "

Dnes nám múdra móda môže pomôcť aj zmierniť ekologické dopady konzumného životného štýlu. Aj veľké reťazce, ako je švédsky H & M, už pracujú napríklad s recyklovaným polyesterom alebo s tencel - vláknom, ktoré sa získava z drevenej celulózy a ktoré časom podlieha biologickému rozkladu. "Vyvíjanie vlákien, ktoré budú mať minimálnu záťaž na životné prostredie, vnímam ako niečo veľmi pozitívne," hovorí Jana Patočková.

Nositeľná technológia pre všetkých?


Stále však podľa štylistky existujú limity, ktoré sa nedarí prekonať: "Napríklad prepojenie technologických predmetov denného použitia a kúskov z nášho šatníka zatiaľ patrí skôr do ríše fantázie. ,Wearables' sa zatiaľ osvedčujú hlavne v športe, kde je funkčnosť oblečenia aj doplnkov a technologická vyspelosť používaných látok podmienkou, ktorá zaručuje lepší atletický výkon."

Medzi prvú generáciu zákazníkov, ktorí sa nechcú nechať odradiť a zaraďuje nositeľné technológie do svojho šatníka, patrí aj módny bloger Vítězslav Ivičič. "Práve nedávno som si kúpil chytré hodinky od jednej dostupnej značky, a to aj napriek tomu, že nie som technický nadšenec," hovorí. "Páči sa mi ich vzhľad, ktorý je prekvapivo variabilný, aj to, že majú veľa zaujímavých funkcií. Vďaka nim nemusím kvôli každej notifikácii vyťahovať telefón z vrecka."

"V budúcnosti sa podobné technické vychytávky stanú bežnou súčasťou nášho života," verí bloger. "Teda aspoň v prípade, že sa budú vyrábať v cenovo dostupných verziách, ktoré umožnia ich masívne rozšírenie, rovnako ako sa tomu stalo v prípade inteligentných telefónov."

Vyzerá to tak, že "wearables" svoju bitku zatiaľ úplne neprehrali, bude ale ešte nejaký čas trvať, než ich cena a dizajn oslovia širokú masu zákazníkov. Až vtedy sa stanú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Tričko, ktoré nám bude okrem tepu merať potrebné hladinu cukru nám potom možno zachráni aj život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:23