StoryEditor

Kompletný plán ako sa vyhnúť vianočnému šialenstvu a nepodľahnúť stresu

24.11.2015, 04:00
Životný štýl
Ako zvládnuť predvianočný zhon? Znie to neuveriteľne jednoducho, ale dopracovať sa k tomuto cieľu bude stáť trochu plánovania.

Každý rok sa to opakuje. Stresy v práci, chcete všetko stihnúť, kým vám nezačne dovolenka. V obchodoch plno ľudí a vy ste zmätení čo komu kúpiť. A kedy vlastne budem piecť cukrovinky? Na túto otázku taktiež nepoznáte odpoveď, no vyzerá to tak, že tak skoro to nebude. A čo veľké upratovanie? Cez okná už nie je pomaly vidieť a záclony sú viac do šeda ako do biela. Podľa spoločnosti Stress Management Society, jeden z dvadsiatich ľudí považuje Vianoce za stresujúcejšie, než napr. keby sa im niekto vlámal do domu a ukradol im vzácne veci, ako píše telegraph.co.uk

V tejto chvíli by pomohol čarovný deduško alebo aspoň trikrát tak dlhú a bezodnú zásobu energie. Ako sa z tohto predvianočného ošiaľu nezblázniť?

Štyri týždne do Vianoc


Najvyšší čas pustiť sa do upratovania. Tento rok to môžete skúsiť inak ako ste boli zvyknuté, skúsili by ste upratovaciu službu? V priebehu pár dní vám dá do poriadku celý byt od podlahy po strop vrátane záclon a dokonca zvládne i zariadiť základnú výzdobu. Ak sa bojíte zveriť svoje hniezdočko do cudzích rúk, skúste využiť upratovacie služby cez známeho alebo niekoho, kto má s tým dobrú skúsenosť. Ide síce o nezvyčajné riešenie tejto situácie, ktoré môže byť väčšine ľudí proti srsti, no prečo ho aspoň raz v živote nevyskúšať? Existuje už množstvo upratovacích firiem, ktoré vám zaručia kvalitné upratovacie služby, na ktoré sa môžete spoľahnúť.

Ak to napriek tomu nemáte vo zvyku, vrhnite sa samé do upratovania, no zapojte doň i zvyšok rodiny. Dôležité je však spoločné plánovanie, čo kto bude robiť a kedy. Stresu a uponáhľanosti sa zbavíte vtedy, ak si upratovanie rozložíte do dvoch etáp. V prvej umyte všetky okná, vyperte záclony a závesy a vyleštite lustre. V druhej sa venujte kobercom a nábytku. Ostatné veci, ako upratanie skrine či poličiek stačí urobiť aj zbežne.

Bez pečenia cukroviniek by neboli tie pravé Vianoce. V prvom rade začnite s medovníkmi, vanilkovými rožkami a lineckými koláčikmi. Po upečení ich umiestnite na chladné miesto. Ozdobenie prichádza na rad neskôr. Stačí aj pár dní pred sviatkami. Doprajte si počas pečenia šálku lahodnej kávy. Odborníci na zdravú výživu sa totiž zhodujú na tom, že šálka čierneho moku pomáha ľuďom zvládať predvianočný stres.

V tomto čase si rozplánujte aj nákupy. Buďte nekompromisná a začnite ich zháňať v tomto období. Ak si ich necháte na poslednú chvíľu, buďte si isté, že vás vysilia a navyše dosť prevetrajú peňaženku. Tou príjemnejšou časťou nákupu sú výzdoby, sviečky, girlandy, vetvičky. Nezabudnite na to, že prvá adventná nedeľa je už tento týždeň 29. novembra, tak by ste mali mať adventný veniec.

Tri týždne do Vianoc


Teraz sa môžete vyhrať s výzdobami. Vyzdobte si byt a okná, na dvere zaveste veniec a kochajte sa nádhernou vianočnou atmosférou, ktorú ste si vyčarovali vo svojom príbytku. Nezabúdajte na svojich kamarátkov, spolužiakov a známych a pošlite im krásny vianočný pozdrav.

Dva týždne do Vianoc


Štrnásť dní pred Vianocami venujte svoju pozornosť kuchyni. Umyte chladničku a mrazničku, poupratujte špajzu. Cukrovinky zlepte a príp. ich ozdobte a uložte naspäť na tmavé a chladné miesto. Zadovážte si imelo a kúpte sušené ovocie. V akom stave je stromček? Ak je umelý, dá sa použiť aj tento rok? Svietia vám všetky vianočné sviečky?

Týždeň do Štedrého dňa


Doupratujte drobnosti, na ktoré ste nemali čas. Ak ste sa však doteraz veľkému upratovaniu nevenovali, určite sa doň nepúšťajte. Stres, nervozita a únava by vás len pripravila o možnosť prežiť toto krásne obdobie v pokoji. Do upratovania sa pustite radšej až po Novom roku, kedy je už po predvianočnom zhone. Ešte máte čas dokúpiť drobné darčeky pre svojich blízkych. Skontrolujte si zoznam potravín, ktoré budete potrebovať na celé sviatky, aby ste s tým potom nemali starosti a vyberte sa na veľký nákup.

Nakoniec vás čaká ešte jedna "povinnosť. Zahoďte starosti za hlavu, užívajte si príjemný čas strávený so svojou rodinou, zobte dobroty, vychutnajte si darčeky, zahrajte si prachom zabudnuté hry so svojim deťmi ako "človeče, nehnevaj sa", pokojne si spravte pyžamový deň, navštívte príbuzných. A potom s ľahkou hlavou a odpočinutá vykročte do nového roku. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:14