StoryEditor

Prečo vlastne ženy odkladajú materstvo? Prieskum odhalil pravdu

27.11.2015, 04:00
Životný štýl
Kedy sú ženy pripravené priniesť na svet nového človiečika?

Aj keď nie je možné plánovať si v živote všetky dôležité okamihy, určité časové plány by si mala stavať každá žena. Kedy je správny čas na dieťa? Pre väčšinu žien je tehotenstvo a materstvo nádhernou skúsenosťou. Lenže, dnešným celosvetovým trendom je odkladať materstvo na neskôr, do vyššieho veku. Jednoducho sa do toho ženy moc nehrnú.

V detstve ťahali kočíky s jasným plánom - keď budeme veľké, budeme mamy. Odkedy však malé dievčatká vyrástli a zrazu majú po oslave tridsiatych narodenín, práve toto im ich mamy, tety a babky pripomínajú z celého detstva najradšej. Ako je možné, že stále nemajú dieťa? Provokatívne listujú v kalendári a citujú  medicínske štatistiky, podľa ktorých ich biologické hodiny odbíjajú o päť dvanásť.

Čo je u nich prioritou?


Prieskum, vykonaný organizáciou British Pregnancy Advisory Service (Bpas) zistil, že ženy, ktoré majú menej ako 40 rokov čakajú na založenie rodiny kvôli túžbe po vlastnom dome, finančnej stabilite a fungujúcom vzťahu. Bpas vyspovedala viac ako 1 000 žien vo veku 20 až 40 rokov, ktoré plánovali deti alebo materstvo ešte stále odmietali.

Pre mnohé je prioritou nájsť si muža a usadiť sa, ako píše huffingtonpost.co.uk. Taktiež si chcú vybudovať kariéru, preto sa  im vidina kombinácie práce s materstvom zdá byť priam ideálna, no na druhej strane majú strach, že by sa nevedeli správne postarať o svoje dieťa.

Deväť z desiatich (89 %) si boli vedomé, že riziká tehotenstva sa zvyšujú s vekom. Mnohé sa báli, že už na materstvo bude neskoro. Myslí si to tretina žien (32 %) vo veku 25 až 29 rokov a 12 % mladších vo veku 20 až 24 rokov. Výskum ukázal, že medzi tri najdôležitejšie faktory pre založenie rodiny patrí fungujúci vzťah so svojim partnerom (82 %), finančné zabezpečenie (77 %) a vlastný domov (40 %). Päťdesiat percent žien má strach ohľadom finančných nákladov, ktoré sú potrebné na výchovu detí.

Približne 70 % žien uviedlo, že sa dá práca ťažko skombinovať so starostlivosťou o deti a 50 % si myslí, že je nutné mať popri tom flexibilnú prácu. Podľa správy má viac než 80 % vo veku 35 až 39 rokov pravidelný sex, takže šanca otehotnieť je u nich najvyššia.

Žena musí "vycítiť", kedy je správny čas


"Ženy dnes inak pristupujú k vysokoškolskému vzdelaniu a kariére. Záleží im na tom, preto sa spoliehajú na antikoncepciu," povedala Clare Murphy z Bpas a pokračuje: "Rozhodnutie mať dieťa berú veľmi vážne. Preto sa väčšina žien rozhodne pre tento krok až vtedy, keď sú si isté, že majú vedľa seba toho pravého, a sú zabezpečené po finančnej stránke."

Kariéra, vzdelanie a peniaze sú dnes veľmi dôležitými faktormi, ktoré ovplyvňujú rozhodnutie ženy pri otázke potomstva. Kedy je správny čas na dieťa? Jednoducho vtedy, keď bude žena o tom presvedčená a bude cítiť, že práve teraz je ten čas, kedy uvažovať o novom prírastku do rodiny. Predsa len kariéra nie je všetko. Nakoniec si ženy uvedomia, že priniesť na svet dieťa je tá najkrajšia a najmagickejšia vec, akú môžu urobiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:40