StoryEditor

Odhaľte tajomstvá skrývajúce sa za adventom. Toto ste o ňom nevedeli

01.12.2015, 04:00
Životný štýl
Pozrite sa na niekoľko zaujímavostí, vďaka ktorým sa dozviete o advente niečo nové.

Slovo advent pochádza z latinského „adventus“ a znamená príchod. Ide o prípravu na Vianoce, resp. príchod Ježiša Krista a trvá štyri nedele. Každá adventná nedeľa má svoje meno: prvá sa volá železná, ďalšia bronzová, tretia strieborná a posledná je zlatá nedeľa.  Adventné obdobie ľudstvo oslavuje už od 7. storočia nášho letopočtu.

Adventný veniec


Predvianočné obdobie sa spája s vôňou čečiny a atmosférou horiacich sviečok. Túto symboliku v sebe prepája adventný veniec, ktorý sprevádza advent. Prvá adventná nedeľa je už za nami a tak sme zapálili prvú sviečku na adventnom venci. Aj keď ide o všeobecne známe veci, málokto vie o iných zaujímavostiach, ktoré sa spájajú s týmto predvianočným obdobím.

Kde vlastne vznikla tradícia adventných vencov? Dodnes je to zahalené rúškom tajomstva. Niektorí sa domnievajú, že jeho história siaha do predkresťanského obdobia. Vencom so sviečkami sa pôvodne privoláva jar, čo robili hlavne staré germánskej národy a Škandinávia. Spolu s modlitbami k Bohu mali veniec a horiace sviečky urýchliť príchod teplejších dní. Iní tvrdia, že sa vence stali súčasťou predvianočnej kresťanskej prípravy až v stredoveku, podľa ďalších vznikla táto tradícia v 19. storočí.

Aj keď je história adventných vencov záhadou, jeho symbolika je jednoznačná. Štyri sviečky symbolizujú štyri týždne do Vianoc, pričom na každú nedeľu sa zapáli jedna, až nakoniec horia všetky štyri. Sviečky by sa však mali zapaľovať v poradí proti smeru hodinových ručičiek a každá jedna má určitú symboliku. V 1. adventnú, železnú nedeľu sme zapálili sviečku s názvom Nádej. O pár dní v 2. adventnú bronzovú nedeľu bude horieť sviečka s názvom Mier, v 3. adventnú striebornú nedeľu nasleduje sviečka Priateľstvo a napokon sa v 4. adventnú zlatú nedeľu zapaľuje sviečka, ktorá sa volá Láska. Aj keď sviečky na vencoch bývajú v rôznych farbách, práve sviečka s názvom Priateľstvo by údajne mala byť ružová. Málokto vie dokonca o tom, že niekedy býva aj piata sviečka uprostred venca, ktorá sa zapaľuje po západe slnka na Štedrý deň, ako píše christiantoday.com. Tá by mala byť biela. Údajne je zasvätená Kristovi.    

Tvar venca nie je náhodný. Ak sa pýtate, prečo je práve okrúhly, odpoveď je jasná. Symbolizuje to, že Boh je večný a duša človeka nesmrteľná. Adventný veniec značí úctu, radosť a víťazstvo.

Adventný kalendár


K adventu neodmysliteľne patria aj adventné kalendáre, ktoré poznáme len ako okienka s číslami, v ktorých sú ukryté sladkosti. Viete však o adventnom kalendári aj niečo viac? Prvý adventný kalendár vyzeral úplne inak ako dnešné. Každá rodina robila čiarky kriedou od prvého decembra až po Štedrý deň. Až v roku 1851 bol vyrobený prvý ručne zhotovený adventný kalendár a prvý vytlačený uzrel svetlo sveta až v roku 1908 v Nemecku. Neskrýval však okienka s čokoládou, ale 24 veršov.

Vianočné imelo


Čo sa stane, ak stojíte pod imelom? Mali by ste sa s partnerom pobozkať. Poznáte však hlbší význam? Vetvičky imela sú nielen symbolom lásky, ale aj šťastia a bohatstva. Tento vianočný symbol by preto nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Avšak viažu sa k nemu rozličné povery. Vedeli ste o tom, že lásku, bohatstvo a šťastie prinesie len tomu, kto ho dostane? A ak sa so svojím milým pobozkáte pod imelom, láska vám vydrží po celý rok.

Sviatok sv. Mikuláša, Barbory a Lucie


Sviatok svätého Mikuláša každý pozná, no sú aj tradície, ktoré sa viažu so svätou Barborou a Luciou. Kedysi sa na sviatok sv. barbory ženy po dedinách prechádzali v bielych plachtách, mali rozpustené vlasy a bielu tvár od múky. Spievali piesne o sv. Barbore a popri tom rozdávali ovocie a maškrty. Na veštenie sa používali čerešňové alebo višňové vetvičky, ktoré mali rozkvitnúť. Keď sa tak stalo, dievča sa malo zamilovať a nájsť šťastie. Netreba zabúdať ani na sviatok sv. Lucie, s ktorým si mnohí spájajú 13 kúskov papiera s napísanými 13 menami chlapcov, ktorí sa dievčatám páčia. Každý večer vytiahli a zahodili papierik s menom, no nevideli, aké meno je tam napísané. Posledný zahodili alebo spálili na Štedrý večer, až napokon im ostal jeden nazvyš. Chlapec, ktorého meno bolo na lístočku napísané, sa má stať jej vyvoleným. S týmto sviatkom sa však spájajú však aj iné zvyky. Na sviatok navštevovali mladé prezlečené dievčatá ľudské príbytky, čím chránili domy a tiež tých, ktorí v nich bývali. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:11