StoryEditor

Dá sa žiť bez Facebooku? Títo ľudia si zrušili profil na jeden celý rok

10.10.2015, 05:00
Životný štýl
Bez sociálnej siete? Pre niekoho nepredstaviteľné, pre iného veľká výzva.

Redaktorka ženského internetového portálu marieclaire.com Brooke Sagerová podstúpila experiment, ktorý sa len tak nevidí. Na jeden rok si zrušila svoj súkromný profil na Facebooku. Zmazala si jeden po druhom všetky príspevky a fotografie, ktoré v priebehu niekoľkých rokoch zverejnila, zrušila si všetky "lajky" a zdieľania. V dnešnej dobe si vie málokto predstaviť deň bez sociálnej siete. Rovnako na tom bola aj mladá žena, ktorá sa uchýlila k takémuto radikálnemu riešeniu.

V októbri 2014 sa rozišla s priateľom, s ktorým zdieľala spoločný život niekoľko rokov. Vážny vzťah sa zrazu ocitol v troskách, čo s Brooke poriadne zamávalo. Bola zničená, čas trávila v posteli so zmrzlinou a ukrytá pred reálnym svetom trávila noci na internete. O to horšie sa cítila, keď videla svoje predošlé príspevky na Facebooku, raz to bolo oznámenie o zásnubách, inokedy nezabudla ostatným dať vedieť, aká je šťastná, a že sa s priateľom sťahuje do spoločného hniezdočka lásky. Nechcela, aby zrazu ostatní vedeli, že je po všetkom. Hanbila sa pred svetom, že jej nevydržal vzťah s mužom, s ktorým plánovala budúcnosť. Nechcela, aby sa aj ostatní dozvedeli o jej zlyhaní.

Zaprisahala sa, že ak uvidí ešte jeden status či príspevok od nejakej kamarátky, aká je šťastná, užíva si život alebo že sa bude vydávať, tak celý notebook vyhodí von oknom. Jej trápenie by to len znásobilo.

Jedného dňa si uvedomila, že sa nechce podriaďovať nejakej sociálnej sieti a čítať si komentáre, kde ju všetci ľutujú. Po rozchode dala zbohom Facebooku a zrušila svoj profil. Aj tak to chcela spraviť už dávno, keďže ho považuje za zbytočný požierač času. Zlá životná situácia, ktorej čelila, ju len popohnala k tomu, spraviť tento radikálny krok.

Ráno už toľko nepreležala v posteli, kvôli čomu zmeškala autobus do práce. Po zobudení si totiž zvykla zapnúť Facebook na mobilnom telefóne, aby sa pozrela, čo je nové. Konečne po dlhých rokoch stíhala prísť do práce načas.

Jej kamaráti si postupne jeden po druhom všimli, že už nie je na sociálnej sieti. Pýtali sa jej sestry, čo sa s ňou deje, a či je v poriadku. Potvrdilo sa to, čo sa už dlho hovorí: Kto nie je na Facebooku, ako by ani nebol. Tí, s ktorými sa osobne stretávala, mali na to pozitívne reakcie. Obdivovali ju, že sa na to dala a tiež sa priznali, že aj oni o tom uvažovali.

Každý, kto sa chcel s ňou stretnúť, musel vynaložiť "úsilie" a ozvať sa jej ne mobilný telefón. Aspoň tak zistila, kto sú jej skutoční priatelia a kto tí ostatní, ktorých len videla online. Všetku energiu minula na svoj skutočný život, nie ten virtuálny. Venovala svoj čas skutočným kamarátom, ktorí za to stoja a užívala si čaro osobných stretnutí s ľuďmi.

Ďalšie dôvody zrušenia účtu


Ako sa uvádza na edition.cnn.com aj spisovateľ Paul Miller skoncoval s profilom a opustil sociálnu sieť. Dôvod bol jednoduchý. Chcel si tak zachovať profesionálnu imidž. Nikto by nechcel, aby jeho budúci zamestnávateľ našiel niečo, čo by mohlo byť pochybné a ovplyvnilo to jeho budúcu kariéru. Už neraz sa stala situácia, kedy niekto na Facebooku zverejnil status, kvôli ktorému dostal výpoveď. Sú veci, o ktorých by zamestnávateľ nemal vedieť, no ak máte pokušenie sa o niečo podeliť s ostatnými, čo by mohlo byť v rozpore, radšej odíďte zo sociálnej siete.

Chris Andrus sa tak tiež rozhodol, keďže zistil, že mu vlastne Facebook neprináša nič pozitívne. A tak si on a jeho manželka deaktivovali účet. Po tom, čo opustili sieť, sa ich sociálny život omnoho zlepšil, keďže sa teraz viac sústredia na jeden druhého a posilnili vzťahy s blízkymi priateľmi a rodinou.

Štúdia z Utah Valley Univeristy zistila, že existuje priama súvislosť medzi množstvom času stráveným na Facebooku a spôsobom, akým ľudia vnímajú svoje životy. Užívatelia, ktorí trávili veľa času na sociálnej sieti si mysleli, že ich priatelia mali lepší život ako oni sami. Preto viac podliehali depresiám a smútku, čo si uvedomila Andrea F., ktorá nadobro skončila s Facebookom a zbavila sa tak nátlaku a emocionálnej záťaže.

Priemerný užívateľ Facebooku strávi na sociálnej sieti viac ako 6 hodín týždenne. Je to doslova zabijak času, preto tridsaťročná Evelyn Batemanová jedným stlačením DELETE opustila sieť a viac sa venovala svojim deťom. Ochrana osobných údajov bol zase najväčším dôvodom deaktivácie účtu pre Toma Martina. Nechce ohroziť svoje súkromie, navyše tvrdí, že sociálna sieť často mení nastavenia ochrany osobných údajov a bude to robiť stále znovu a vždy v prospech menšieho súkromia. "Moja sieť je teraz síce menšia, ale silnejšia," povedal dvadsaťtriročný muž.

Sú súčasťou nášho života


V 21. storočí nemôžeme zo svojich životov úplne vylúčiť sociálne siete ako také. Na druhej strane môžeme ovplyvniť spôsob našej komunikácie na nich. Pre niektorých sú skvelým prostriedkom, ktorý im poskytne informácie o klientoch, môžu spravovať ich profily a sledovať konkurencie klientov. Po tejto stránke sú nenahraditeľné. Mnohé firmy tak nemusia kontrolovať weby, ktoré ich zaujímajú.

Sociálne siete sú pevnou súčasťou našich životov. Ovplyvňujú spôsob, ako a o čom spolu komunikujeme. Máte na sociálnych sieťach skutočných priateľov, s ktorými ste neustále v kontakte? Je prirodzené byť na Facebooku a zdieľať takouto formou svoje zážitky, ktoré ste si nestihli povedať osobne. Nejde o náhradu priateľstva, ale o prehĺbenie kontaktov, o ktoré máte záujem.

Komunikujte, keď sa vám niečo nepáči, jednoducho to povedzte a nebojte sa a nepremýšľajte nad tým, koľkým ľuďom sa zobrazí, ak "olajkujete" obľúbenú reštauráciu alebo vyjadríte svoju kritiku na nekvalitnú službu. Nepodľahnite úplne sociálnym sieťam, nevenujte im každú voľnú chvíľku a nemeňte svoje správanie hneď po tom, ako sa prihlásite. Považujte ich len ako občasné príjemné spestrenie a spôsob, ako komunikovať a zdieľať informácie. Tak sa nedostanú pod vašu kožu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:53