StoryEditor

Toto je farba roku 2016. Ovládne nielen módny svet

06.01.2016, 04:00
Životný štýl
Farbou roku 2016 sa stala kombinácia pastelovo modrej Serenity s odtieňom ružovej Rose Quartz.

Výber dvoch upokojujúcich, vzdušných pastelov prináša jasný odkaz - upokojte sa. Experti zároveň zdôrazňujú trend prelínania ženského a mužského sveta v jeden harmonický celok, v ktorom sa rodové rozdiely stierajú, ako píše idnes.cz.

Rok 2016 sa stáva unikátnym, pretože má hneď dve hlavné farby. Po sýto červenom odtieni Marsala, kreativitu podporujúcej fialovej orchidei, noblesnej smaragdovej zelenej a odtieni s názvom mandarínková tango tohtoročnému roku vládnu jemne pastelové tóny ružovej a modrej. Po desiatich rokoch sa tiež vracajú veľmi svetlé farby.

Harmonické spojenie ženského a mužského sveta


Dôvod, prečo experti vplyvnej americkej korporácie Pantone vybrali hneď dve farby a prečo práve tieto, je naporúdzi. Svet, a to aj ten módny, prechádza dôležitým medzníkom, v ktorom sa prelína mužský so ženským a naopak. Hranice sa stierajú, rodová nekonformita sa stáva normou a rovnoprávnosť pohlaví kľúčovou témou. Obe farby symbolizujú spojenie oboch svetov, ich vzájomnú harmóniu a pokoj.

Výber farieb je symbolický. Odráža v sebe nielen módne trendy, ale predovšetkým aktuálne dianie v dnešnej spoločnosti, kultúre a slúži ako veľavravné vyjadrenie všeobecnej nálady a postojov. Spojenie hrejivého ružového odtieňa s chladnejšou modrou zároveň spochybňuje tradičné vnímanie farieb. Tie sa stávajú skutočným vyjadrením vlastnej nálady aj estetického vnímania bez rozdielu pohlavia.

Farby pre pokoj a mier


Farebné spojenie jemných tónov ružové s modrou evokuje zore na oblohe, romantický prírodný výjav, ktorý nás svojou krásou automaticky spomalí a privedie do pokojnej až meditačnej nálady. Rovnaký efekt chcú dosiahnu aj dizajnéri. Pokoj a mier sa stávajú cennými devízami, ktoré vo svete plnom stresu a obáv vyhľadáva snáď každý.

Noste obe farby naraz, ich účinok sa zmnohonásobí
 

"V našom hektickom spôsobe života a šialenstve okolo nás rastie túžba po pokoji," vysvetľuje výkonná riaditeľka Pantone inštitútu Leatrice Eisemanová. Oba odtiene túto požiadavku presne reflektujú.

Odtieň Rose Quartz (kód Pantone 13-1520) evokuje západ slnka, pučiace kvety i ružolícu tvár, zatiaľ čo modrý odtieň Serenity (kód Pantone 15-3919) vyvoláva predstavu nekonečne modrej oblohy.

Samostatne nepôsobí tak silno ako spoločne. "Nosenie oboch farieb súčasne je ako návrat do bezstarostnej mladosti," dodáva Eisemanová. Kombinácia chladných a teplých farieb zdôrazňuje cit pre rovnováhu.

Svetlejší šatník i ľahšia vôňa


Po desiatich rokoch sa tak k slovu dostávajú svetlé tóny, ktoré ovplyvnia nielen módne kolekcie a bytový dizajn, ale aj kozmetický priemysel.

Minulému roku vládli hlboké tóny sicílskeho vína, ktoré so sebou priniesli celý rad elegantných lakov na nechty, zvodných rúžou a tiež sa podpísali na obľúbenosti vôní. Silne kvetinové a orientálne-kvetinové parfumy hrali po celý rok prím.

V tomto roku sa dá predpokladať väčšia popularita ľahších vôní na báze kvetín a ovocia, ktoré nájdete vo svetle ružových flakónov. Ruže stále zostanú veľmi obľúbenou vonnou zložkou, viac sa však uplatnia pivónie, fialky, čerešňové kvety, kosatce a konvalinky harmonicky prepojené s citrusmi, broskyňami a štipkou ružového korenia.

Ak máte radšej sviežejšie parfumy, hľadajte svetlo modré flakóny. Aj ony skrývajú kvetinovo-ovocné vône, ktorých dominantné zložky tvoria ovocné šťavy, a kvetinovo-vodné parfumy, osviežujúce kombinácie vodných kvetov, byliniek, melónu a jemných bielych kvetov.

Nesmiernu obľubu odtieňov ružového zlata a pastelovo modrej jasne ukazujú jarné kolekcie popredných módnych značiek aj oblečenie slávnych krások na čele s vojvodkyňou z Cambridge či modelkou Kendall Jennerovou, ktoré jemnú ružovú a modrú nosia často na verejnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:45