StoryEditor

"Úžasné" triky v domácnosti, ktoré v skutočnosti nefungujú

12.01.2016, 04:00
Životný štýl
Hovorí sa o nich, ako o chytrých pomocníkoch, ktorí vám uľahčia život v domácnosti, pritom ide v skutočnosti len o klamstvá.

Každá gazdiná by uvítala tipy na uľahčenie každodennej práce pre rodinu. Internet je zaplavený množstvo geniálnych a údajne overených spôsobov, ako si poradiť s domácimi prácami a pritom ušetriť čas a energiu. Nie je však nič horšie, keď vynaložíte úsilie na nejaký nový geniálny nápad, o ktorom ste sa dozvedeli, že zaručene funguje a potom zistíte, že pravda je úplne niekde inde. Výsledok? Zbytočne strávený čas a viac starostí. Výskumný inštitút Good Housekeeping prichádza s najväčšími mýtami o trikoch v domácnosti, ktoré kolujú sociálnymi sieťami.

Skombinujte jedlú sódu a ocot a máte všestranný čistič


Jedlá sóda a ocot sú skutočne výbornými čistiacimi prostriedkami. Ak ich však zmiešate, ich účinok sa stratí. Väčšina ľudí je však touto kombináciou doslova nadšená, očakávajú, že spojenie dvoch silných čistiacich prostriedkov vytvorí jeden, ktorý bude mať dvojnásobné účinky, ako píše goodhousekeeping.com. Skúste trošku porozmýšľať. Ocot je kyslý, takže sa len vzájomne chemicky zrušia.  

Aj keď abrazívna kvalita bublín môže pomôcť odstrániť nejaké menšie nečistoty, v skutočnosti vám táto zmes nepomôže nijako výrazne - jednoducho len opláchne nečistoty spolu s vodou.  

Namočte oblečenie v soľnom roztoku a farby nevyblednú


Nikto nechce zažiť ten šok, keď po vytiahnutí bielizne z práčky zistí, že z červenej farby nového trička je zrazu vyblednutá lososová. Údajne tomu zabráni soľný roztok, no aj v tomto prípade ide o mýtus, ktorý nefunguje. Ak farba vášho trička vybledla, mali by ste sa pozrieť na váš šatník, než práčku. Veľmi záleží od toho, z čoho je vyrobené. Špeciálne vysokokvalitné materiály sú chránené proti vyblednutiu ich farieb.

Pridajte ústnu vodu do práčky


Zatiaľ čo v ústach zabije ústna voda množstvo baktérií, treba myslieť na množstvo vody v práčke, takže nejde ani zďaleka o rovnaký pomer dezinfekčného prostriedku. Okrem toho, za to, že ide o účinný spôsob, ako si dôkladne vyčistiť ústnu dutinu ešte neznamená, že zaberie  na práčku. Spustite na práčke radšej samočistiaci cyklus, ak ho má, alebo pridajte kvapalné chlórové bielidlo do svojho dávkovača a spustite normálny cyklus s teplou vodou raz za mesiac.

Vyčistite si záchodovú misu s kolovým nápojom


Snáď najznámejší mýtus, ktorý koluje na internete i medzi ľuďmi. Kyslosť v tomto osviežujúcim nápojom údajne robí divy so škvrnami v záchode, no v skutočnosti ide len o plytvanie sódy. Kolové nápoje jednoducho nie sú určené na vyčistenie rôznych druhov škvŕn ako čistite na záchodové misy. V žiadnom prípade nezabíjajú baktérie.

Dajte citrón do umývačky, aby bol riad čistejší


Aj keď niektorí s určitosťou tvrdia a píšu na internete, že citróny sú prírodný mierne dezinfekčný prostriedok, neverte tomu. Umiestnenie prekrojených citrónov či iného kúsku ovocia v umývačke nebudete mať žiaden vplyv na čistotu riadu. Aj keď v tomto tropickom ovocí sa skutočne nachádza kyselina, jednoducho to nestačí na množstvo vody, s ktorou pracuje umývačka riadu. Všetko, čo potrebujete k čistému riadu je len saponát a leštidlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:51