StoryEditor

Zaujímavosti o sviatku Troch kráľov. Čo robili ženy pre krásu?

06.01.2016, 04:00
Životný štýl
Šiestym januárom, sviatkom Troch kráľov, sa končí vianočné obdobie. Ktoré zvyky sa spájali s týmto dňom?

Sviatku Troch kráľov sa taktiež hovorilo deň Zjavenia pána. Bol však hlavne v znamení malých koledníkov, prezlečených za Troch kráľov. Po obciach a dedinách chodievali traja mládenci, ktorí predstavovali biblických mudrcov: Gašpara, Melichara a Baltazára. Koledovali a žehnali domu tým, že posvätenou kriedou napísali na dvere začiatočné písmená troch kráľov a letopočet. Nezabúdalo sa ani na svätenie vody, ktorou sa vykropili príbytky, maštale a tiež sa dávala piť deťom a hospodárskym zvieratám, aby prospievali. Dávnejšie obchádzalo domy viac kráľov a boli medzi nimi nielen deti, ale aj dospelí - najmä duchovný s miništrantmi a kostolníkom, ale aj učitelia so svojimi žiakmi.

Krásna pleť vďaka snehu


Ešte pred tým, než vyšlo slnko, ženy a dievčatá sa hneď ráno umývali snehom. Malo im to zaručiť sviežu belostnú pleť. Navyše, ich pokožka bola rozžiarená a plná života. Verili, že si takýmto spôsobom udržia krásu. 

Predpovedala sa budúcnosť


Trojkráľový večer bol tiež večerom na predpovedanie budúcnosti. Zapaľovali sa rovnako dlhé sviečky, na základe ktorých sa ľudia dozvedeli, kto z nich najskôr zomrie. Komu sviečka zhorela najskôr, ten zomrel ako prvý. Podľa stúpajúceho alebo klesajúceho dymu sa dalo poznať, či sa jeho duša dostane do neba alebo do pekla.

Ak sa chcel niekto dozvedieť o tom, čo ho čaká v budúcnosti, mohol taktiež pripraviť 7 hrnčekov, ktorými priklopil rôzne predmety ako napr. kúsok uhlia, prsteň, kúsok látky alebo chleba. Každý si potom zvolil hrnček a podľa toho, čo bolo pod ním, zistil svoju budúcnosť. Prsteň znamenal svadbu, látka cestovanie, chleba dostatok všetkého, uhlie chorobu či smrť.

Menšia zaujímavosť na záver. Prelom roku sa zdá byť ideálny na zmenu zlozvykov. No podľa mnohých psychológov je sviatok Troch kráľov práve tým dňom, kedy u mnohých novoročné predsavzatia končia. Sviatok Troch kráľov je teda dňom, kedy stroskotajú všetky plány v novom roku. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:50