StoryEditor

Spôsoby, ako zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

06.02.2016, 04:00
Životný štýl
Chceme stíhať všetko a vo všetkom byť perfektné. Je to však vôbec možné, ak sa staráme o dieťa, domácnosť a máme prácu?

Sme na rozbehnutom kolotoči. Z každých strán sa na vás valia rôzne požiadavky a povinnosti. V práci nad vami stojí šéf, či máte úlohy už hotové, doma zase stojíte vy nad deťmi a pomáhate im s úlohami a to už ani nie je reč o domácnosti, kde treba poupratovať a zariadiť iné veci. Najradšej by sme všetko spravili v krátkom čase, s maximálnym efektom. Nikoho nezaujíma, že padáte od únavy a ste vystresovaná. Spoločnosť na vás tlačí, aby ste všetko zvládala ešte aj s úsmevom na tvári. A vy len rozmýšľate, či je lepšie spomaliť v práci, mať menej kamarátok alebo mať neuprataný byt.

Zdravý odstup od práce


Najdôležitejšie je poznať hranicu medzi prácou a domovom, ako píše theguardian.com. V opačnom prípade vás doženie stres. Ak sa vám tieto dve veci prelínajú, môžete mať narušený spánok, ale i vzťahy. Koučka Julianne Miles pozná trik, ako sa naučiť oddeľovať prácu od voľného času. Hneď, ako prídete domov, prezlečte sa z pracovného oblečenia do pohodlnejšieho, ktoré zvyknete nosiť v domácom prostredí. Tak dáte signál mozgu a presvedčíte ho, že už môžete myslieť na iné než pracovné veci. Že môžete začať odpočívať, počúvať hudbu, pozerať film, stretnúť sa  s priateľmi či ísť behať. Zakaždým, keď sa budete cítiť vystresovane, spravte jednu z týchto vecí.

Neustále sa upozorňuje na pozitívne účinky spánku, no aj v tomto prípade je nutné to spomenúť. Čas, kedy sa ukladáte do postele, by ste nemali podceňovať. Stanovte si dobu, kedy budete chodiť každý deň spať. Vypnite telefón, min. hodinu pred spaním počítač i televízor. Pravidelnosť spánok skvalitní, vy budete menej unavená a na druhý deň sa zobudíte sviežejšia s dostatkom energie na povinnosti, ktoré vás čakajú počas dňa.

Ukázalo sa, že najväčším rušiteľom nielen spánku, ale vôbec kedykoľvek cez deň, je mobilný telefón. Ruku na srdce. V súčasnosti sa nájde málokto, kto by dokázal bez telefónu vydržať čo i len dva dni. Ide o veľké rozhodnutie, no s úžasnými výsledkami. No len vtedy, ak zmeníte aj myslenie. Skúste vypnúť telefón a zrovnajte si v hlave, že keď sa nejakú chvíľu nepozriete na telefón, nič sa nestane. E-maily počkajú aj niekoľko hodín. Uvedomte si, že situácií, kedy je nutné niečo vyriešiť do jednej minúty, je veľmi málo. Aj v prípade, že vás práca baví a nevadí vám, ak jej venujete o niečo viac času, je potrebné občas energiu venovať niečomu inému, napr. nejakému koníčku alebo športu. Tak si udržíte zdravý odstup a váš život zostane v rovnováhe.

Zaneprázdnenosť ako životný štýl


Bohužiaľ, v súčasnosti je "in" byť zaneprázdnený a stíhať aj 5 vecí naraz. V očiach ostatných ste potom superženou, ktorá všetko zvláda. No za akú cenu? Skúste sa v tomto rozbehnutom kolotoči pravidelne niekoľkokrát denne na chvíľu zastaviť a 5 minút zhlboka dýchať. Alebo môžete len tak pozorovať ľudí na ulici alebo sa porozprávať s kolegyňou bez toho, aby ste utekali so slovami, že máte toho veľa, takže už musíte ísť.

Kouč Gelong Thubten upozorňuje, že si to ani neuvedomujeme, no vytvorili sme si tzv. "busy" kultúru, v ktorej je zaneprázdnenosť akýmsi životným štýlom. Mali by sme však spraviť krok dozadu a uvedomiť si, prečo to tak vlastne robíme. Samozrejme, že by sme mali pracovať a zarábať peniaze, aby sme zaistili rodinu, no naozaj nie je potrebné, aby sme kontrolovali maily ešte po ceste z roboty domov. Dokážete pár minút len tak byť a nič nerobiť?

Ideálne riešenie v podobe flexibilnej práce?


Dnes už nie je ničím výnimočným práca na polovičný úväzok. Matky na materskej tak majú viac času na starostlivosť o dieťa a domácnosť a ľahšie sa adaptujú do pracovného prostredia. Firmy zase nemusia platiť "celého" človeka, keďže nemajú preňho toľko práce. Vyzerá to tak, že je to ideálna práce pre obe strany. Často sa však stáva, že ľudia nakoniec pracujú oveľa viac, ako by mali. Mali by pracovať len pár hodín v týždni, no oni ešte vo voľnom čase vybavujú e-maily a plnia prosby svojho zamestnávateľa. Pozor aby ste nezašli priďaleko. Ak svojmu šéfovi vyhoviete mimo dohodnuté dni, mali by ste inokedy skončiť skôr alebo sa dohodnúť na náhradnom voľne. Aj keď sa flexibilná práca môže zdať priam ideálnym riešením, znamená v skutočnosti prevziať kontrolu nad sebou samým a zvýšiť tak vlastnú efektivitu.

Práca z domu môže znamenať lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Ak totiž pracujete v domácom prostredí, ušetríte veľa času, keďže nemusíte nikam dochádzať. Stačí len zájsť do vedľajšej miestnosti a už sa môžete venovať svojmu dieťaťu. Treba však počítať aj s odvrátenou stránkou tejto práce. Mnohým chýba sociálny kontakt. Veľa času trávite doma s rodinou a ste v podstate izolovaní od ostatných kolegov. Takže určite stojí za zváženie, či chcete robiť prácu v domácom prostredí. Môže byť totiž pre vás veľmi ťažké oddeliť ju od voľného času. To však záleží od vašej povahy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:13