StoryEditor

Kontroverzia vo svete módy. Štrnásťročná modelka oblečená v luxuse

03.11.2015, 13:50
Životný štýl
Ticho a nenápadne sedia v kúte, zatiaľ čo tím vizážistov, štylistov a kaderníkov ich do detailu obskakujú a pripravujú. Reč je o modelkách.

Dievčatá a ženy z celého sveta ich obdivujú na módnych mólach či v časopisoch. Ony však často pracujú namiesto školy. Príkladom môže byť 14-ročná Sofia Mechetnerová, ktorá naposledy odštartovala prehliadku luxusného domu Dior, ako píšu lidovky.cz.

Príliš mladá na prehliadkové mólo?


Práve ona je jednou z tých, ktorej vek opäť rozvíril debatu, či modelky využívané aj tými najluxusnejšími značkami nie sú príliš mladé.

"Cítim sa byť pripravená a nepripadám si sama. Správajú sa ku mne slušne a pomáhajú mi. Fakt, že je mi 14 rokov, tu nie je žiadnym problémom ani témou," povedala Mechetnerová agentúre Reuters. Mladučká modelka je pôvodom z Izraela, kde pomáhala matke v domácnosti.

Jej prítomnosť na móle v šatách od Diora však vyvolala isté kontroverzie. Tentoraz nie kvôli chudej postave, ale práve kvôli vekovému limitu.

"Pred Diorom upratovala doma s matkou. Ak nie je príliš mladá na upratovanie, nemyslím si, že by bola príliš mladá na prehliadkové mólo," usudzuje agent Rotme Gur. História mu dáva za pravdu. Mladučké boli aj ikonické modelky posledných dekád. V 14 začínala Kate Moss, len o rok staršia bola Naomi Campbell.

Výnimkou nie sú ani ešte mladšie dievčatá, jedná sa však predovšetkým o deti slávnych rodičov. Ako napríklad Romeo Beckham, syn slávneho futbalistu Davida Beckhama a bývalej členky skupiny Spice Girls Victorie Beckhamovej, išiel prehliadku značky Burberry už v 12 rokoch.

 

Fotka uverejnená používateľom @sofi8937,

Ako to vyzerá vo svete?


Módny priemysel sa to pomaly snaží zmeniť. Napríklad niektoré Fashion Weeky tomu idú v ústrety. Agentúry pracujúce pre Londýnsky týždeň módy nesmú pustiť na mólo modelky mladšie ako 16 rokov. Naopak vo Francúzsku riešia skôr zdravie. Prijali tam zákon, ktorý zakazuje ukazovať príliš vychudnuté dievčatá, ktoré tak často nevyzerajú ani prirodzene, ani zdravo.

Či už ide o postavu či starnutie, niektorí návrhári prístup obhajujú. Napríklad Karl Lagerfeld vyhlásil: "Ide o spôsob, akým chce verejnosť vidieť oblečenie. Chcú ho vidieť na takýchto dievčatách. Môžu sa tak s vecami identifikovať, aj keď to nie je ich veková skupina."

 

Fotka uverejnená používateľom @sofi8937,

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:30