Na snímke vidíte Oravský hrad, dominantu Slovenska (ilu)commons.wikimedia.org
StoryEditor

Sú našou najväčšou pýchou: Slovenské hrady a zámky, ktoré musíte toto leto navštíviť

10.07.2021, 11:00
Životný štýl
Naša krajina sa môže pýšiť nielen nádhernými veľhorami a prírodou, ale aj starobylými pevnosťami.

Nemáte žiadny program na leto ani sa nechystáte dovolenkovať v zahraničí? Skúste sa poobzerať po týchto krásach na Slovensku. Ide o naše najzaujímavejšie hrady a zámky, ktoré by ste mali vidieť aspoň raz v živote. Takýto výlet môžete absolvovať aj s deťmi. 

Oravský hrad

Popri návšteve hradu musíte zdolať vyše 800 schodov, no ten výhľad na údolie Oravy rozhodne stojí za to. V nádhernej gotickej stavbe si môžete prezrieť Thurzovský palác s historickou kuchynkou, sakristiu s nástennou maľbou z obdobia renesancie či nádhernú jedáleň s knižnicou. Interiér hradu zdobia rôzne nástenné maľby a je známy tým, že sa tu natáčalo množstvo rozprávok a filmov. Prvým z nich bol čiernobiely nemý film Drakula z roku 1922, no objavil sa aj v ďalších známych rozprávkach ako Kráľa Drozdia brada, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš či Láska na vlásku.

Oravský hrad je jedným z najkrajších slovenských hradov (ilu) Oravský hrad je jedným z najkrajších slovenských hradov (ilu) TASR

Spišský hrad

Od roku 1993 je na svetovom zozname dedičstva UNESCO a svojou rozlohou patrí medzi najväčšie hradné komplexy v Európe. Najstaršou a najcennejšou časťou je horný hrad, kde nájdete nádhernú kruhovú obytnú vežu či palác v románskom štýle. O najväčšiu prestavbu sa zaslúžil rod Csákyovcov, ktorý mu dali určitú mieru elegancie. Za zmienku rozhodne stojí aj pôvodná kuchyňa, kde sa nachádzajú starobylé pomôcky na varenie. Aj Spišský hrad sa objavil v niekoľkých filmoch, napríklad v Dračom srdci, Kullovi dobyvateľovi či v Poslednej légii. Nevyhol sa ani zaujímavej legende o pomätenej Hedvige. Pri pôrode zomrela manželka kráľa Filipa a tak sa o jeho dcérku starala jeho sestra Hedviga. Kráľ však nešťastnou náhodou zabil pri poľovačke syna poľského šľachtica, ktorý mu z pomsty uniesol dcéru Barboru. Filip potrestal všetkých strážnikov a jeho sestra z toho zošalela.

V Spišskom hrade je nádych románskeho štýlu (ilu) V Spišskom hrade je nádych románskeho štýlu (ilu) TASR

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:44