StoryEditor

Už neviete vydržať to teplo? Máme pre vás ÚČINNÉ tipy, ako sa doma schladíte!

21.06.2021, 14:45
Životný štýl
Milované, dlho očakávané.. a občas neznesiteľné. Aj také je leto a horúčavy spojené s ním. Čo sa s tým dá robiť ak doma nemáte klimatizáciu?

Biela vyhráva

Či veríte, či nie - ľudia, ktorí majú doma biely nábytok majú o čosi menej tepla, než tí s tmavým. Dôvod je jednochý - tmavé farby odjakživa pohlcovali teplo a nie nadarmo sa teda neodporúča chodiť cez letné obdobie v čiernej farbe. Samozrejme, to neznamená, že teraz máte vyhodiť všetko to, čo máte v izbe. Stačí urobiť zopár jednoduchých zmien, akými je dať biely poťah na tmavý gauč, biely obrus, biele záclony.. a hneď sa bude lepšie dýchať. Garantujeme!

Využite ventilátor na 100%

Nie je nič ľahšie, než zapnúť gombík na ventilátore a očakávať, kedy zacítite jemný, chladný vánok. Aby ste však jeho efekt znásobili, odporúča sa pred ventilátor položiť miska ľadových kociek. Pocitová teplota bude v byte hneď o 3-4 stupne nižšia. 

Zmeňte povliečky

Ak neviete v noci spať, ako prvé sa odporúča vymeniť povliečky. Áno, väčšina z nás aj tak cez tropické leto prikrývku skope, no tak, ako aj pri nábytku je potreba uvedomiť si, že ťažké materiály zahrievajú mnohonásobne viac. Používajte preto povliečky zo saténu, hodvábu či ľanu. Zaujímavým prírodným letným doplnkom sú aj vankúše s výplňou zo špaldy pohánky, ktoré pohlcujú pot a odvádzajú prebytočné teplo.

Šetrite elektrinou

Niektoré typy žiaroviek, ale aj elektrospotrebiče, vytvárajú teplo. Aj keď sa nám to nezdá, vypnutý televízor dokáže miestnosť tiež ''prehriať'' o 1 až 2 stupne. Ak teda tieto veci nevyužívate, je na čase ich vypnúť vypojením zo zástrčky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:08